Nationale proeven

Nationale proeven

De Nationale Proeven zullen voortaan op een moderne basis schoeien. Een werkgroep wijn ging aan de slag. Een cursus presenteren die tegemoet komt aan de wensen van hedendaagse wijnliefhebbers. 

Volgende drie motieven liggen hieraan ten grondslag:

  • voor jonge mensen vervaagt het onderscheid oude/nieuwe wereld – beide zijn even belangrijk!
  • er is nood aan houvast zowel voor beginnende wijnliefhebbers (wat is basiskennis?) als voor de wijnmeesters van de commanderijen (wat dien ik aan te leren?)
  • we wensen het behoud van traditionele wijnen, maar willen evenzeer kunnen inspelen op moderne stijlen. Dus de keuze van de wijnmeesters van de commanderijen primeert en die moet jaarlijks kunnen veranderen.

Een cursustekst die modulair is opgebouwd. 32 bladzijden omvatten de belangrijkste wijnregio’s ter wereld. Voor de kandidaten Meester-Wijnproever is er de basiskennis, voor de kandidaten Grootmeester-Wijnproever ligt de lat hoger: zij moeten zowel de basis als de uitbreiding kennen.

Wij beseffen ten volle dat deze nieuwe aanpak voor enige onzekerheid kan zorgen bij de kandidaten. Niet getreurd: we voorzien een hele resem aan voorbeeldvragen, waardoor men zich kan vergewissen van de eigen kennis. Als voorbeeld sluiten we dadelijk 20 vragen in voor beide examens. Zo kunnen kandidaten na hun studie van de cursus nagaan of ze de leerstof begrepen hebben. De helft van de punten halen is zeker mogelijk, de perfectie is weggelegd voor wie er zich echt op toelegt.

We beseffen ook dat in deze cursustekst onvolkomenheden staan. We vinden het dan ook belangrijk dat we blijven open staan voor opmerkingen en bedenkingen. Die zijn welkom op het adres dat in de tekst wordt genoemd.

Wat betreft de praktische proef weten we al langer welke de samenstelling is:

  • witte wijnen (enkel kandidaten voor Grootmeester-Wijnproever): chardonnay, sauvignon blanc, riesling en viognier
  • rode wijnen (zowel kandidaten voor Meester-Wijnproever als voor Grootmeester-Wijnproever): bordeaux, bourgogne, syrah en nebbiolo

De Nationale Proeven gaan door op  zondag 17 november 2019 in Zaal Lindenveld, Stadionlaan 5 te 9470 Denderleeuw.

Wij wensen alle kandidaten veel moed en volharding bij hun studie voor Meester- dan wel Grootmeester-Wijnproever.

Succes bij de voorbereiding!

Peter Doomen
Nationaal Wijnmeester en de werkgroep wijn