Bordeaux 2017 overleeft de historische vorst van april

Bordeaux 2017 overleeft de historische vorst van april

Bordeaux en Hugo Van Landeghem spreek je in één zucht uit. In Ken Wijn-magazine 29 vind je zijn impressies over de jaargang 2017 naar aanleiding van de jaarlijkse primeur-campagne die dit jaar veel volk naar Bordeaux wist te lokken, en dit ondanks het minder gunstig gesternte waaronder de wijnen geboren werden in vergelijking met 2015 en 2016. Intussen weten we dat de legitieme hoop op lagere prijzen niet in vervulling gegaan is. 2017 is dan ook een jaar waar het aanbeveling verdient om de proefnotities van de primeurs 2017op onze website vooraf door te nemen. Haal alvast een fles Bordeaux uit je kelder of kast om ze met extra smaak te lezen.

Door Hugo Van Landeghem

Sauternes-Barsac 

9.0         Rabaud-Promis
Knappe geur met de complexiteit en diepgang van botrytis, heeft zowel finesse als een fijne kruidigheid. Fraaie evenwichtige onderbouw met harmonie waarin het getemperd zoet zich perfect combineert met frisse zuren. Complexe wijn die het gemiddelde niveau duidelijk overstijgt. Lange en zuivere finale.

9.0-       La Tour Blanche
Rijpe en complexe neus met goede diepgang en wat botrytis, een vleugje honing gemengd met een hint van specerijen en honing. Romige structuur die het zoet in balans houdt met voldoende zuren. Aangenaam bittertje in de finale. Mist wat de spanning van de grote jaren.

8.5         Sigalas-Rabaud
Fraai aromatisch profiel met ananas en citrus, zeer zuiver en fris. Verfijnd zoet in de aanzet gaat over naar schakering in het middenstuk dat tevens een goede zoet-zuurbalans vertoont. Levendige en aangename finale met een versmolten bittertje. Lichtvoetige finesse.

8.5         Rieussec
Abrikoos en rijpe peer met een hint botrytis en onderliggende klasse. Verfijnd zoet in de aanzet zet zich door met schakering. Het zoet blijft door fruit gedekt. Heeft lengte met een aangenaam bittertje. Deze Rieussec 2017 heeft meer de stijl van een barsac dan sauternes. Eleganter dan de vorige millésimes.

8.5         Lafaurie-Peyraguey
Exotisch fruit, mango en limoen. Heeft verfijning en voldoende raffinement. Eerder een elegante en verfijnde structuur waarin het zoet verborgen blijft door de levendige zuren. Frisse finale met lengte.

8.0         Suduiraut  – Haut-Peyraguey – Doisy-Daëne – Coutet

Margaux 

9.0         Château Margaux
Nog vrij gesloten en nog gereserveerd maar met het aroma van rijpe cabernet sauvignon en onderliggende finesse. Het nieuw hout werkt ondersteunend en is nauwelijks merkbaar. De smaak is duidelijk door de cabernet sauvignon getekend met zijn grote fraîcheur, dense en brede voortzetting in het middenstuk met stijlrijk fruit en charme, eindigt met ras en smaakvolle tannine. Lange finale. 89% cabernet sauvignon, 8% merlot, 2% cabernet franc en 1% petit verdot.

9.0         Palmer
Zeer intense kleur. Knappe aroma’s met veel diepgang en klasse. Romig accent verweven met fijne kruiden. De aanzet bevat het rijpe merlot fruit met een vlezige toets maar met grote fraîcheur. Concentratie en charme gaan hand in hand met een perfect evenwicht op basis van zachte extractie. Toevoeging van 12 procent vin de presse zorgt voor bijkomende dynamiek. Eindigt met smaakvolle tannine en grote lengte. 54% merlot, 42% cabernet sauvignon en 4% petit verdot.

8.5         Rauzan-Ségla
Diepe kleur. Klasrijke aroma’s met verfijnd en geschakeerd fruit. Diepte en verfijning zijn gekoppeld aan elegantie. Romige grip met massa’s rijp fruit, heeft naast densiteit en diepgang ook een schitterende voortzetting met een uitstekende balans. Combineert kracht aan elegantie. Prachtige tannine domineert de finale.

8.5         Malescot Saint Exupéry
In de geur valt het intense rijpe fruit op dat versmelt met een subtiele kruidigheid. Opvallende fraîcheur en geïntegreerd nieuw hout met vanille. Een vlezige en romige structuur met veel rijpe materie, knappe voorzetting met schakering en diepgang. Rijpe gestructureerde tannine draagt bij tot een lange finale.

8.5-       Durfort-Vivens
Klasrijke neus met cassis en bosbessen van een rijpe cabernet sauvignon. Precisie en finesse vervloeien naadloos met het nieuwe hout dat subtiele kruidigheid levert. Ronde en tegelijk stevige grip ingepakt met massa’s rijp fruit. Genuanceerd middenrif zonder de minste hapering overgaand in gestructureerde smaakvolle tannine. Heeft klasse. 91% cabernet sauvignon!

8.5         Brane Cantenac
Schitterende aroma’s met verfijnd en gedistingeerd fruit met een licht rokerige toets. Het hout is totaal geïntegreerd en zorgt voor bijkomende complexiteit. Romige aanzet gestoffeerd met rijpe fruitnuances. Heeft voortzetting met densiteit en toont een excellent evenwicht dat eindigt met ragfijne tannine. Een Brane Cantenac die naast zijn charme ook structuur en diepgang etaleert.

8.0+      Lascombes, Giscours, Kirwan, Prieuré Lichine, Ferrière en Alter Ego de Palmer

8.0         Cantenac Brown, Dauzac, Desmirail, Marquis de Terme, Siran, Du Tertre

Saint-Julien 

9.0+      Ducru Beaucaillou
Zeer intense kleur. Schitterende aroma’s van rijpe cabernet sauvignon met cassis en bosbessen. Fraîcheur en diepgang lopen samen met een subtiele kruidigheid, complex en geconcentreerd. Romige aanzet met zalvend fris fruit, een middenstuk met densiteit en diepgang, prachtig evenwicht en geraffineerde tannine. Stijlvolle wijn met ras en bewaarpotentieel. 90% cabernet sauvignon en 10% merlot.

9.0+      Léoville Barton
Dit is de meest intense kleur van Léoville Barton ooit! Zwarte bosbessen en donkere kersen, nog enigszins gereserveerd maar met onderliggende finesse en complexiteit, vergezeld van een fijne kruidigheid van ultra rijpe maar toch frisse cabernet sauvignon. Volle en krachtige aanzet met veel zwart fruit, verfijnd middenstuk met schakering en diepte. Eindigt met rijpe en smaakvolle tannine. Zeer lange afdronk. Nooit werd hier zoveel cabernet sauvignon in de assemblage gebruikt.

9.0         Saint-Pierre
Zwarte kersen en cassis worden vergezeld van finesse en een florale toets, vanille en mokka van het nieuw hout is mooi geïntegreerd. Een verfijnde en met densiteit onderbouwde textuur die uitmunt door rijp fruit en fraîcheur. Geraffineerde tannine met grote lengte. Klasse.

8.5         Branaire-Ducru
Sterk door cabernet getekende aroma’s van cassis die vergezeld wordt van een eminente fraîcheur, klassieke gereserveerdheid van een jonge branaire-ducru. Start in de smaak met rijp en intens fruit dat meer expressief is in de mond dan in de neus. Geschakeerd en evenwichtig middenstuk met structuur en lengte. Heeft bewaarpotentieel.

8.5         Langoa Barton
Zeer diepe kleur. Iets discreter dan gewoonlijk tijdens de primeurdegustaties maar met onderliggende finesse, het hout is aanwezig maar perfect geïntegreerd. Heeft materie en hopen fruit dat zich verder zet in een geschakeerd middenstuk. Flatterende finale met ingebouwde en verfijnde tannine.

8.5         Léoville Poyferré
Diep geconcentreerd fruit met verfijning, toont klasse maar blijft in zijn geheel discreet. Heeft een evenwichtige textuur met medium body die de dimensie van de grote jaren ontbreekt. Hapert een weinig in de finale met wat strakke tannine. Overgangsfase?

8.0+      Beychevelle
Verfijnde aroma’s met raffinement, aangevuld met koffie en cederhout. Kruidige en geschakeerde onderbouw met diepgang en elegantie, fijne kruidigheid en frisse zuren, evenwichtig en fris met nobele tannine.

8.0         Lagrange, Talbot

8.0-       Gruaud Larose, Gloria

Pauillac 

9.0+      Lafite Rothschild
Intense neus met de klasse, diepgang en finesse van een rijpe cabernet sauvignon, complex en fris. Mooie attaque met veel rijp en geschakeerd fruit, hoge precisie en fraîcheur ondersteunen het middenstuk met frisse zuren, nobele tannine met een fris accent zorgen voor een lange finale. Grote klasse. 96% cabernet sauvignon, 3,5% merlot en 0,5% petit verdot.

9.0+      Pichon Longueville Comtesse de Lalande
Schitterende aroma’s met een combinatie van bramen en cassis, hoge precisie met een romig accent en volledige integratie van het nieuw hout op de achtergrond, sterk cabernet sauvignon getekend. Zet romig aan in de smaak met een verfijnd zoet accent, knappe voortzetting die ruimt naar breedte en diepgang, eindigt met ragfijne tannine met een wat ziltige toets die voor grote lengte zorgt. Combinatie van elegantie en kracht, het handelsmerk van grote wijn. Terugkeer naar de stijl en kwaliteit van de jaren ’80 met 70% cabernet sauvignon, 23% merlot, 6% cabernet franc en  1% petit verdot.

9.0         Mouton Rotschild
Fraaie en stijlvolle geur met rijp zwart en rood fruit, heeft finesse en ras met opvallende fraîcheur en volledig geïntegreerd nieuw hout, een wijn met charme. De smaak heeft medium body op basis van een zachte extractie die opent naar elegantie met voldoende diepgang. Soepele en fijne tannine stofferen de finale. Reeds vrij toegankelijk maar met potentieel. 90% cabernet sauvignon, 9% merlot en 1% petit verdot.

9.0         Lynch Bages
Zeer intense kleur. Schitterende complexe aroma’s met geconcentreerde cassis en braambessen, een vleugje zoethout, finesse en klasrijke diepte. Start in de smaak met een romige grip met massa’s fruit en zet zich door naar een middenstuk met materie en schakering, gekoppeld aan een uitstekende fraîcheur. Sluit af met nobele tannine. Een van de beste Lynch Bages van de laatste jaren!

9.0         Pontet Canet
De geur vertoont enorme finesse met frambozen en bramen, verweven met een subtiel kruidig accent en een al even enorme fraîcheur en precisie. Raffinement en finesse loopt als een rode draad doorheen de smaak die start met romig en zacht fruit maar die zich genuanceerd verder zet met een prachtig evenwicht. Zijdeachtige tannine sluit de lange finale.

8.5         Pichon Baron
Vrij gesloten met rijpe cassis die een licht alcoholische impressie achterlaat, minder fraîcheur dan de beste pauillacs. Volle en rijke aanzet met veel rijp fruit en materie gesteund door voldoende aciditeit en schakering, iets meer geëxtraheerd met krachtige tannine. Andere stijl dan zijn overbuur Pichon Lalande, meer kracht maar minder finesse.

8.0+      Clerc Milon, Réserve de la Comtesse

8.0         d’Armailhac, Haut Bages Libéral, Petit Mouton, Duhart Milon

Saint-Estèphe 

9.0+      Cos d’Estournel
Zeer intense kleur. Schitterende aroma’s met rijpe cassis en een mineraal accent dat voor fraîcheur en diepte zorgt. Intens en fris aangevuld met een vleugje mokka en zoethout en een totaal verweven houtimpressie.  Schitterende aanzet met rijk en verfijnd fruit met grote diepgang en densiteit gekoppeld aan een prachtige fraîcheur. Het middenstuk bevat materie en spanning met een harmonieuze combinatie van cabernet sauvignon en merlot. Nobele tannine vergezelt de lange finale. Cos is back! 66% cabernet sauvignon, 32% merlot, 1% cabernet franc en 1% petit verdot.

9.0+     Montrose
Intense kleur. Schittert met rijp cabernet sauvignon fruit waarin cassis, zwarte bessen en een subtiele kruidigheid ragfijn door elkaar lopen. Enorme fraîcheur en diepgang. Start in de smaak met een romige grip met intens fruit die zich voortzet met densiteit en diepte in het middenstuk met gemiddelde concentratie, een prachtig evenwicht dat is gebouwd op een zachte extractie die de finesse of de voorgrond brengt, eindigt met rijpe en verfijnde tannine. 76% cabernet sauvignon, 20% merlot, 3% cabernet franc en 1% petit verdot.

9.0         Calon Ségur
Naast een diepe kleur etaleert deze wijn finesse en diepgang in de geur, met een mooie spanning. De aanzet wordt vergezeld van een frisse en geschakeerde fruitexpressie, medium body maar met een geschakeerd middenrif met spanning en elegantie, fijne tannine met een licht kruidig en  ziltig accent dat lang blijft nahangen. Niet de densiteit  van 2016 maar behoort toch opnieuw tot de top van de appellatie.  76% cabernet sauvignon, 13% merlot, 9% cabernet franc en 2% petit verdot.

8.5         Pagodes de Cos, La Dame de Montrose

8.5-       Phélan Ségur
Geconcentreerd rijp donker fruit met opvallende fraîcheur en volledig gebonden nieuw hout. Stevige en geconcentreerde attaque met veel fruit, knappe voortzetting en uitlopend met zowel rijpe als stevige tannine. Klassieke en goed gemaakte saint-estèphewijn.

8.5-       Lafon-Rochet
Aroma’s met pruimen en rood fruit samen met een kruidige ondertoon. Volle en vlezige wijn met een matige tot vrij geconcentreerde onderbouw samen met een goede aciditeit . Gebalde en stevige tannine die gedekt blijft door het fruit.

8.0         Cos Labory, de Pez, Les Ormes de Pez, Tronquoy-Lalande

Saint-Emilion 

9.0+      Cheval Blanc
Schitterende aroma’s met een dominante fraîcheur en finesse, bramen en cassis worden aangevuld met een mineraal en bloemig accent. In de mond start de smaak met romig fruit en een zachte omhulling van materie en diepgang. Ruimt in het midden naar spanning, breedte en diepgang. Schitterende aciditeit versterkt de licht kruidige finale waarbij de cabernet sauvignon voor kruidigheid en frisheid zorgt. Een Cheval Blanc met precisie en elegantie. 56% merlot, 30% cabernet franc en 14% cabernet sauvignon.

9.0         Ausone
Zeer flatterende aroma’s met charme en finesse, valt vooral op door diepgang en een uitstekende fraîcheur. Medium body gekoppeld aan een fraai evenwicht, een geschakeerde voortzetting in het middenstuk dat uitloopt in een lange finale met verfijnde en smaakvolle rijpe tannine.

9.0         Clos Fourtet
Zeer zuiver en finesserijke aroma’s met veel diepgang en complexiteit, grote en kalkachtige fraîcheur van het kalkplateau. Een romige en zalige aanzet met massa’s rijp fruit die zich verder zet met een goed en complex middenstuk dat uitloopt met rijpe tannine van grote klasse. Harmonie tussen finesse, materie en complexiteit. Dit is het resultaat van groot terroir dat niet onder de vorst heeft geleden.

9.0         Angélus
Rijp verfijnd fruit van frisse merlot verweven met een florale toets van de cabernet franc. Finesse en fraîcheur springen uit het glas. Het nieuw hout werkt verrijkend en laat het fruit op de voorgrond. De smaak is gestoffeerd met frisse fruitimpressies en een gemiddelde materie met een uitstekende balans op basis van een zachte extractie. Smaakvolle tannine met ras en elegantie sluiten de finale met een kruidige toets. 70% merlot en 30% cabernet franc.

9.0         Beauséjour Duffau-Lagarrosse
Klasrijke aroma’s met onderliggende grote finesse met hoge precisie en zuiverheid. Mooie en intense aanzet met massa’s fruit en diepgang die zonder hapering doortrekt met breedte en schakering, een prachtig evenwicht met complexiteit. Zijdeachtige verfijnde tannine met grote lengte. Een klasbak! 88% merlot en 12% cabernet franc.

9.0         Figeac
Duidelijk getekend door de  cabernet sauvignon met zwarte kers en bosbessen, zeer zuiver en precies met een frisse achtergrond. Een lichte kruidige toets van de rijpe cabernet vergezelt de discrete houtaroma’s. Romige aanzet met densiteit, matige concentratie en verfijnde zuren stofferen het middenstuk met diepgang en fraîcheur. Klasrijke tannine zorgen voor lange finale. Hoewel minder cabernet franc dan gewoonlijk is het resultaat een klassieke Figeac. 43% merlot, 47% cabernet sauvignon en 10% cabernet franc.

9.0         Tertre Roteboeuf
Complexe aroma’s met donker rijp fruit, minder van het confit-type als gewoonlijk, truffel, onderliggende mineraliteit.  100% nieuw hout is volkomen ingewerkt. Start in de smaak met een romige textuur aangevuld met kruiden. Lichtzoete impressie die versmelt met stevige zuren en ruimt naar diepgang en breedte. Smakelijke en rijpe  maar geen opulente tannine zorgen voor lange finale. 80% merlot en 20% cabernet franc.

9.0         Pavie
Geconcentreerd donker fruit met zwarte kers en bosbessen, zoethout. Heeft finesse en diepgang die door fijne houtaroma’s worden aangevuld. Een door  fruit gedragen textuur met matige tot gevulde materie die schakering en verfijning biedt. Matige extractie laat de finesse en diepgang van het terroir spreken. Rijpe en klasrijke tannine stofferen de lange finale.

8.5         Canon, Larcis Ducasse, Mondotte, Bélair-Monange, Gaffelière, Troplong Mondot, Pavie Macquin, Pavie Decesse, Canon la Gaffelière, La Clotte

8.0         Beau-Séjour Bécot, La Dominique, Villemaurine

Pomerol 

9.0+      Petrus
Flatterende geur met een korf aardbeien en frambozen, lichte kruidige toets met een minerale achtergrond, finesse en diepgang zonder opulent te worden. De frisheid van een merlot die met optimale rijpheid is geoogst. Zachte en romige structuur die aan levendigheid en schakering wint door prachtige zuren. De tannine is ragfijn en finesserijk met een subtiele kruidigheid. Een Petrus met elegantie en diepte. 100% merlot. Geen vorstschade!

9.0+      Vieux Château Certan
Verbluffende aromatische expressie met frambozen en bosaardbeien met een ongelooflijke hoge verfijning en precisie, aangevuld met een florale toets. Start met een fluwelige zachtheid in de smaak die door zijn zachte extractie alle subtiliteiten en finesse in het middenstuk loslaat, knappe zuren brengen levendigheid en spanning. De finale ligt in dezelfde lijn van raffinement die met 5 procent cabernet sauvignon aan frisheid en lengte wint. Ook in Pomerol begint de cabernet sauvignon een meerwaarde te betekenen! 81% merlot, 14% cabernet franc en 5% cabernet sauvignon.

9.0+      L’Eglise Clinet
Schitterende aroma’s met rijpe braambessen en een florale hint, een vleugje truffel en een minerale toets. Finesse, diepgang en fraîcheur van een groot terroir en kunstige vinificatie. De smaak zet aan met verfijning en raffinement en gaat gepaard met diepgang. Gemiddelde materie die uitmunt door een prachtig evenwicht en geschakeerd middenstuk zonder de minste hapering. Stijlvolle finale met ras. 90% merlot en 10% cabernet franc. Eigenaar Denis Durantou vermeldt: just enough bottles for my friends!

9.0         Le Pin
Romig fruit met klasse en verfijning, heeft naast een grote finesse ook een sprankelende fraîcheur. De smaak is vlezig en romig qua textuur maar gaat over naar een zachte en subtiele schakering in het middenstuk dat door frisse zuren wordt gesteund. Fluwelige tannine met een mooi ingebouwd kruidig accent draagt de lange finale. 100% merlot.

9.0         La Violette
Klasrijke aroma’s met vooral rijpe zwarte kers en een florale toets, klasse en finesse van een rijpe maar geen overrijpe merlot die wordt vergezeld van een zachte kruidigheid. Hier werd tweemaal nieuw hout gebruikt! Het nieuw hout van de integrale vinificatie (gisting gebeurt in vaten van 225 liter) en het nieuw hout van de opvoeding is volledig opgenomen. De smaak is rijk maar blijft fris, gemiddelde concentratie maar met een uitstekend evenwicht tussen kracht en finesse. Lange finale met ras.

9.0         Trotanoy
Nog vrij gereserveerd in de neus maar met onderliggende finesse. Fraîcheur en diepgang. Start in de smaak met romig en rijp fruit dat het middenstuk ondersteunt en diepgang verleent. De frisse zuren en de gemiddelde concentratie zijn harmonieus verweven. De finale is lang en fris en getekend door nobele tannine. Knappe wijn

9.0-       La Fleur Petrus, La Conseillante: allebei klasrijke wijnen

8.5         Gazin, Hosanna, Beauregard, Rouget, Clinet, Le Gay , Feytit-Clinet

Pessac-Léognan rood 

9.0+      Haut-Bailly
Zeer intense kleur. Rijpe cassis en bramen verwijzen naar een rijpe cabernet sauvignon met daarnaast ook een dosis grafiet en een bijzondere fraîcheur. Een elegante structuur met uitgesproken finesse, gekoppeld aan diepgang en een schitterende balans, finesserijke tannine en lange finale. Zelden een zo elegante Haut-Bailly in primeur geproefd waarbij zelfs een associatie met een bourgogne komt opduiken.

9.0         Smith Haut Lafitte
Flatterende geur met een combinatie van rood en zwart fruit, finesse en complexiteit gaan hand in hand, aangevuld met een verfijnde en volledige integratie van het nieuwe hout. Een textuur met het accent meer op elegantie en evenwicht dan op kracht. Matige extractie duwt de finesse naar voor. Eindigt met een fijne tanninestructuur met grote lengte.

9.0         Domaine de Chevalier
Charmante expressie van rijp donker fruit en finesse, aangevuld met een vleugje mokka en koffie en een hint van grafiet. Fluwelig zachte aanzet die doorzet met een uitstekende balans en goede diepgang. Zachte extractie brengt de elegantie naar boven maar met voldoende inhoud. Smakelijke en fijne tannine. Lange afdronk.

9.0         Pape Clément
Ook hier is er flatterend donker fruit met een behoorlijke dosis mokka, koffie en ceder die echter versmelten met het rijpe fruit zodat het hout niet domineert zoals vaak het geval was in vorige millésimes. Ook hier aandacht voor zachte extractie met een gestructureerd middenrif en uitstekende balans. Verfijnde tannine verzorgt de lange finale.

9.0-       Malartic-Lagravière
Diepe kleur met spanning. Verfijnd heerlijk fruit met bosbessen en grafiet. Rijpe en toch frisse impressie met naast minerale indrukken ook wat getoaste impressies. Sappige textuur met matige tot vrij stevige vulling, goede en frisse zuren steunen het middenstuk en de balans. Gestructureerde fijne tannine. Bewaarpotentieel.

8.0         Bouscaut, Le Pape, La Parde de Haut-Bailly, Clos des Lunes –Lune d’Or

Haut-Médoc 

8.0+      La Lagune
Toont zich flatterend met frambozen en aardbeien, aangevuld met vanille en fijne eiktoetsen. Heeft charme. Een gemiddelde concentratie met goede zoet-zuurbalans, elegant en verfijnd maar zou iets meer densiteit mogen hebben. Zachte extractie vertaalt zich in drinkplezier.

8.0+      Belgrave
Intense kleur. Fruit met diepgang en zekere klasse, gekoppeld aan een minerale impressie en goed ingewerkt nieuw hout dat het fruit op de voorgrond laat. Geconcentreerd smaakpallet dat gesteund wordt door frisse zuren. Eindigt met rijpe en gestructureerde tannine. Heeft stijl en diepte.

8.0+      Cantemerle
Intense kleur. Vrij gesloten in de neus maar voldoende rijp fruit. Goede textuur met materie en fruit, evenwichtige en frisse onderbouw die afsluit met rijpe tannine. Een wijn met bewaarpotentieel.

Pessac-Léognan wit 

9.0+      Domaine de Chevalier
Discrete aromatische expressie maar met onderliggende finesse die bij verluchten aan diepte wint. De smaak zet aan met fris en geschakeerd fruit die zowel diepgang en verder een prachtig evenwicht etaleert en overgaat in een lange finale met een mineraal accent. Een klassieke Domaine de Chevalier met alle elementen om uit te groeien tot een grote witte pessac-léognan.

9.0+      Smith Haut Lafitte
Klasrijke aroma’s met vooral exotisch fruit, heeft finesse en diepgang die zich perfect verweven met de fijne houtimpressies. Gracieuze aanzet met romig en rokerig fruit, geschakeerd en diep, zeer mooie balans en uitgestreken lengte. Mooie harmonie tussen kracht, verfijning en diepgang.

9.0         Malartic-Lagravière
Finesserijke aroma’s van rijp fruit, aangevuld met een minerale toets en mooi geïntegreerd hout. Sappige aanzet met veel fruit, heeft zowel densiteit als diepgang die gesteund worden door levendige zuren. Eindigt harmonieus met een combinatie van diepgang en finesse. De witte Malartic-Lagravière sluipt jaar na jaar dichter aan bij de top van de witte pessac-léognans.

9.0-       Pape Clément
Blijft heel discreet en gesloten in de neus, ook na verluchten. Zuiver en elegant. Duidelijk minder gedomineerd door het hout zoals in vorige jaren. Goede vulling met rijp fruit en fraai evenwicht. Geschakeerd middenrif en goede lengte. Heeft meer tijd nodig dan de overige wijnen.

8.5         Bouscaut
Exotisch fruit met pompelmoes en ananas. Fris en elegant met verweven houtimpressies. Smakelijke aanzet met zachte fruittonen en goede diepte. Mooie diepgang en vulling die eindigt met een aangenaam bittertje.

8.5         Carbonnieux
Strakke maar fruitige aroma’s van wit en geel fruit met een goede ondersteunende mineraliteit. Het nieuw hout blijft discreet op de achtergrond. Strakke onderbouw met voldoende concentratie en sappige structuur. Finale met goede lengte.

8.0         Latour-Martillac, Larrivet Haut-Brion

Twee witte topwijnen

9.5         Mouton Rothschild Aile d’Argent
Schitterende expressieve aroma’s van rijpe sauvignon met perzik  evoluerend naar exotisch fruit, eminente en uitnodigende fraîcheur. De smaakaanzet is vol en getekend door de semillon, gevolgd door een strakke aciditeit van de sauvignon, het middenstuk vertoont een uitstekende balans met zowel densiteit als complexiteit. Minerale lange afdronk. Voor mij de beste Aile d’Argent ooit, en dit wordt volmondig door directeur Philippe Dhalluin bevestigd.
53% sauvignon, 46% semillon en 1% muscadelle

9.5-       Pavillon blanc du Château Margaux
Vrij discrete maar sublieme aroma’s waarin citrusfruit overgaat in exotische toetsen, het nieuw hout (duidelijk minder dan in vorige jaren, nu nog 20%) is volledig door het fruit  opgenomen en laat plaats voor florale impressies. Een rijke textuur  die fris wordt gehouden door levendige zuren met grote spanning. Fraîcheur en mineralen lopen als een rode draad tot in de lange finale.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *