Bordeaux 2018 wanhoop maakt plaats voor euforie

Bordeaux 2018 wanhoop maakt plaats voor euforie

2018 was een bijzonder jaar met een nooit eerder geziene natte lente en één van de warmste en droogste zomers ooit. Een jaar waarin wanhoop en geluk naadloos in elkaar overvloeiden. Een oogstverslag vind je in Ken Wijn-magazine nummer 31. Hieronder zijn proefnotities van de wijnen door Hugo Van Landeghem (Commanderij Land van Waas – erevoorzitter Vlaamse Wijngilde).

Sauternes-Barsac

8.5+      Clos Haut-Peyraguey
Fraaie aroma’s met complex fruit en diepte en noties van botrytis. Mooie zuivere aanzet met veel fruit en goede diepgang. Heel mooi evenwicht met finesse. Vrij lange finale. Geslaagde wijn in een voor de appellatie Sauternes-Barsac vrij moeilijk jaar.

8.5         La Tour Blanche
Vrij intense kleur. Exotisch fruit met zeste van sinaasappel en een vleugje honing, gevolgd door een subtiele kruidigheid. De wijn heeft een goede vulling met ingebouwd zoet en frisse zuren. Tamelijk lange finale met een kruidig accent.

8.5         Rayne Vigneau
Knappe aroma’s met een vleugje botrytis, specerijen en exotisch fruit. Combineert finesse aan voldoende complexiteit. De smaak vertoont zowel diepgang als een goed evenwicht met ingebouwd zoet. Een aangenaam bittertje stoffeert de finale.

8.5-        Doisy-Daëne
Discreet maar met voldoende onderliggende complexiteit en diepte, aangevuld met een aangename kruidigheid. Voldoende reliëf en een zuivere finale zonder naslepend zoet.

8.5-        Doisy-Védrines
Exotisch fruit met een hint botrytis, finesse en opvallende frisheid. Eerder elegant dan geconcentreerd. Het mooie fruit houdt het zoet op de achtergrond. Een aangenaam bittertje van pompelmoes sluit de finale.

8.0         Lafaurie-Peyraguey, Sigalas Rabaud en Rabaud-Promis

Margaux

9.5+      Château Margaux
90% cabernet sauvignon, 4% merlot, 4% cabernet franc en 2% petit verdot. De ‘grand vin’ vertegenwoordigt 36% van de oogst. Intense kleur met spanning. Schitterende complexe aroma’s met zwart fruit, finesse en diepgang. Zeer puur en met een uitzonderlijke fraîcheur. De smaak start met romig fruit, heeft een fijne voortzetting zonder de minste hapering en grote diepgang met reliëf. Stijlrijke en verfijnde tannine steunen de lange finale. Grote klasse.

9.5+      Palmer
Intense kleur. Hoewel in de neus de wijn nog heel discreet blijft, toont hij met zwart fruit van hoge precisie zijn grote klasse. Ook hier een romige aanzet met massa’s zacht fruit, gaat verder met diepte en een zijdeachtige onderbouw, goede aciditeit. Eindigt met een rijkdom aan geraffineerde tannine die de finale breed maken en tegelijk grote lengte bezorgen. Wordt dit een tweede legendarische 1961? Door meeldauw is hier slechts 11hl per hectare gemaakt.

9.5         Brane-Cantenac
De aroma’s excelleren door subliem zwart fruit met vooral bramen en cassis. Finesse en spanning stijgen op uit het glas, samen met florale toetsen. Zet zalvend aan in de mond met fluwelig fruit, brede en diepe onderbouw met frisse zuren. Eindigt met geraffineerde tannine. Dit is een combinatie van elegantie en harmonie. De beste Brane Cantenac’s ooit geproefd in primeur. De belichaming van finesse.

9.0+      d’Issan
Mooi rijp fruit met een opvallende finesse. De textuur in de smaak is fluwelig en zacht maar tegelijk met veel diepgang die ruimt naar complexiteit. Uitstekende balans. Tannine met ras en frisheid vergezelt de lange finale.

9.0+      Rauzan-Ségla
Intense kleur. Klasrijke aroma’s met voornamelijk zwarte kers en cassis. Zoals steeds nooit explosief tijdens de primeurs. Rijp maar met een uitstekende fraîcheur. De smaak steunt op rijp fruit met finesse en een goede voortzetting in het middenstuk. Knappe balans die zich doortrekt met smaakvolle tannine.

9.0+      Giscours
Geconcentreerde rijpe bramen en cassis springen uit het glas. Toetsen van gebrande koffie, chocolade en toast vergezellen het fruit en zorgen voor een bijkomende complexiteit. Vlezige en voor de appellatie Margaux krachtige wijn met veel materie en diepgang, zachtheid van een rijpe merlot. Krachtige maar geïntegreerde en rijpe tannine. Een van de beste Giscours ooit.

9.0+      Cantenac Brown
Fraaie aroma’s met geconcentreerd klasrijk fruit met vooral bramen en met een enorme fraîcheur. Het nieuw hout is volledig geïntegreerd. De smaak toont naast densiteit ook veel charme en verfijning. Eindigt met smaakvolle tannine en een kruidige toets. Lange finale.

9.0+      Durfort-Vivens
In de neus vallen vooral de rijpe bramen en de enorme precisie van het fruit op. Verluchten opent nog meer naar complexiteit. Vlotte aanzet met grip en massa’s fruit gaan over in een middenstuk met reliëf en diepgang. Verfijnde tannine met ras. Lange finale. Zoals op Palmer heeft ook hier de meeldauw hevig thuis gehouden: opbrengst van 10hl per hectare.

9.0         Marquis d’Aslesmes, Malescot Saint-Exupéry

8.5         Prieuré Lichine, Kirwan, Lascombes, du Tertre, Le Pavillon Rouge du Château Margaux, Ferrière

8.5-        Labégorce, Siran, Dauzac

Saint-Julien

9.5+      Ducru-Beaucaillou
Enorme finesse stuift uit het glas, heeft iets van slagroom gemengd met bramen en cassis. Ongelooflijke fraîcheur en diepte van het fruit. Het 100% nieuw hout is nauwelijks merkbaar en volkomen gedekt door het fruit. Zet in de smaak aan met romige toetsen die ruimen naar densiteit en een geschakeerd middenstuk met spanning, verfrissende zuren en eindigend met nobele tannine. Grote klasse op basis van 85% cabernet sauvignon en 15% merlot.

9.5         Léoville Barton
Intense en briljante kleur. Schitterend fruit met zowel intensiteit als finesse. Lichte toasting ondersteunt nogmaals de finesse. De smaak munt uit door zijn fluwelige structuur en geschakeerde onderbouw die reliëf en diepgang vertoont. Ragfijne tannine vormen de lange finale.

9.5         Léoville Poyferré
Diep rood en zwart fruit vergezeld van finesse en florale toetsen. Lichte toasting verrijkt de aroma’s. Diepe smaakvulling met veel rijp en fris fruit dat zowel breedte als diepte uitstraalt. Heeft meer materie dan Léoville Barton maar ook finesse en uitstekend evenwicht. Lange en kruidige finale.

9.5-        Beychevelle
Excelleert subliem fruit met veel finesse. Elegante onderbouw met een kruidig accent maar met goede diepgang. Prachtig evenwicht en frisse zuren ondersteunen het elegant karakter van deze wijn. Matige extractie zorgt voor verfijnde tannine.

9.5-        Gruaud Larose
Geconcentreerd fruit met een stevige dosis finesse en florale en minerale toetsen. Vlotte aanzet met stevig en sappig fruit gaat over in een uitstekend evenwicht. Harmonieuze wijn die zowel elegantie als kracht weet te combineren.

9.5-        Branaire-Ducru
Zoals gewoonlijk tijdens de primeurs is deze Branaire-Ducru nog gereserveerd. Vraagt om stevige verluchting om zijn rijp geconcentreerd fruit vrij te maken. Evenwichtige structuur met voldoende diepgang die nog tijd nodig heeft om verder te ontplooien. Goede en frisse lengte.

8.5         Talbot
Vrij gereserveerd ontwikkelt de wijn mooi fruit met de nodige finesse. Matige extractie levert een evenwichtige wijn met een elegant karakter en goede verfijning. Smaakvolle tannine en goede lengte.

8.5         Langoa Barton
Klasrijk fruit met opvallende finesse. Toont zich in de smaak met een kruidig accent maar ook met finesse en een delicaat evenwicht. Frisse en verfijnde tannine. Harmonieuze wijn.

8.5         Lagrange
Elegante en subtiele fruitexpressie. De smaak etaleert een mooie diepgang en een verfijnde vulling met een mooi evenwicht. Geïntegreerde en fijne tannine stoffeert de finale.

8.5-        Saint-Pierre, Gloria

Pauillac

10.0       Lafite Rothschild
91% cabernet sauvignon, 8,5% merlot en 0,5% petit verdot. Slechts 13,3% alcohol !! Zeer diepe kleur. Aanvankelijk heel gesloten en gereserveerd. Stevig verluchten brengt een enorme finesse naar boven van een rijpe maar frisse cabernet sauvignon met bosbessen en cassis en grote finesse. Start in de mond met massa’s geconcentreerd fruit met een extreme elegantie die wordt doorgetrokken naar het middenstuk. Ongelooflijk schitterende finale met complexe en verfijnde tannine. Zeer lange afdronk. Deze wijn is de verpersoonlijking van raffinement en komt in aanmerking voor de wijn van het jaar.

9.5+      Mouton Rothschild
86% cabernet sauvignon, 12% merlot en 2% cabernet franc. Romige fruitimpressies met een toets van slagroom verlaat het glas samen met zwarte kers en bosvruchten. Finesse en spanning binden zich met een excellente frisheid. Een ronde volle aanzet met rijp fruit gaat over naar een gestoffeerd middenstuk met voldoende aciditeit. Verfijnde diepgang gekoppeld aan finesse. Lange afdronk met nobele tannine.

9.5+      Pontet-Canet
Opbrengst van 10hl per hectare! Twee derde van een normale oogst verloren door meeldauw. Sublieme geur met schitterend en verfijnd fruit met een hemelse finesse. Subtiele kruidigheid vormt een bijdrage tot nog meer complexiteit. Enorme frisheid en precisie. De smaak is verrukkelijk fijn en elegant maar met ontzettend veel diepte. Geraffineerde tannine met een enorme diepte zorgt voor een zeer lange finale. De kwaliteit van deze Pontet-Canet moet toch grote voldoening geven aan Alfred Tesseron, een kleine compensatie voor het grote verlies.

9.5         Pichon Longueville Comtesse de Lalande
In de geur ontmoeten rood en zwart fruit elkaar met cassis en framboos. Uitnemende frisheid en precisie gekoppeld aan een elegantie die onmiddellijk uitnodigt tot proeven. Romige aanzet in de smaak die zich doortrekt naar het middenstuk met zacht fluwelig fruit dat de kracht van de wijn voor een deel maskeert. Elegante en smaakvolle tannine met ras vullen de lange finale. Dit is een rasvolle Pauillac waar de elegantie de kracht toedekt en charme verleent.

9.5         Pichon Baron
Geur met finesse en verfijning maar ook met een fraaie frisheid. Rijp en geconcentreerd smaakpatroon met massa’s fruit en diepgang. Geen enkele hapering in het middenstuk dat uitmunt door een zeer goede balans die iets meer elegantie vertoont dan in vorige jaren. Tannine met ras en structuur. Aristocratische wijn met 78% cabernet sauvignon en 22% merlot.

9.5-        Lynch-Bages
Etaleert schitterend cabernetfruit met finesse en complexiteit, samen met een uitmuntende frisheid. Start in de mond met al even schitterend fruit als in de neus. Krachtig maar met opening naar verfijning en een prima balans. Smaakvolle tannine vergezellen de lange finale.

9.5-        Grand-Puy-Lacoste
Uitgesproken cabernetaroma’s met cassis en een peperige toets die extra frisheid toevoegt. Gestructureerde onderbouw met diepgang en breedte, gekoppeld aan een zeer goede zoet-zuurbalans, rijpe tannine die de finale fris houden.

9.0         Duhart-Milon
Intense kleur. Nog vrij gesloten maar duidelijk onderliggende finesse, koffie en ceder. Uitzonderlijke aromatische frisheid. Aanzet met romig fruit, middenstuk met veel volume maar met goede zuren. Heeft spanning tot en met de finale die fris blijft met verfijnde tannine.

9.0         Grand-Puy Ducasse
Flatterende geur met donker fruit, vanille en een vleugje mokka, fris en finesse. Ietwat kruidige aanzet met goede voortzetting. Zeer goede balans tussen materie, fruit en zuren. De finale is kruidig en heeft nog tijd nodig om het hout volledig te integreren. De kwaliteit gaat hier de laatste jaren in stijgende lijn.

9.0-       Haut-Bages Libéral, Clerc Milon

Saint-Estèphe

9.5         Montrose
Schittert met fruit van grote klasse, crème de cassis, zwarte bosbessen en zoethout. Een toets grafiet voegt zich bij de grote frisheid. In de mond start de smaak met een romige textuur en vervolgt met intens en geschakeerd fruit, spanning en diepte. Niettegenstaande de geconcentreerde onderbouw behoudt de wijn elegantie en eindigt met nobele tannine. Grote wijn met 72% cabernet sauvignon, 20% merlot, 6% cabernet franc en 2% petit verdot.

9.5         Calon Ségur
Schitterende geur met subliem fruit dat grote precisie en raffinement etaleert. Pure finesse die het 100% nieuw hout volledig weet te integreren en op de achtergrond houdt. Eerder krachtig door zijn intens fruit dan door zijn extract. Harmonieuze voortzetting met reliëf, florale toetsen en frisse zuren. Geraffineerde finale met nobele tannine. Grote wijn met het accent op finesse dat wat pinot noir-impressies oproept.

9.5         Cos d’Estournel
Aanvankelijk nog vrij gesloten. Bij stevig verluchten ontwikkelt zich donker fruit met onderliggende finesse en opvallende frisheid, aangevuld met noties van koffie, cacao en ceder. Ondanks de krachtige onderbouw toont de wijn dynamiek en elegantie met ontzettend veel fruit. De kruidige maar geraffineerde tannine zorgt voor een lange finale. Opnieuw een wijn met grote klasse met 74% cabernet sauvignon, 23% merlot, 2% cabernet franc en 1% petit verdot.

9.0         Phélan Ségur
Fraaie geur met grote zuiverheid en finesse, gekoppeld aan een opwekkende frisheid. Romige aanzet in de smaak met uiterst verzorgd fruit, uitstekende balans met verfrissende zuren. Rijpe tannine met ras en verfijning. De beste Phélan Ségur ooit waarin de strenge kantjes van in primeur mooi zijn afgevijld.

9.0-       Lafon-Rochet
Gebald maar rijp fruit, nog vrij gesloten. Smakelijke vulling met geconcentreerd fruit en goede balans. Rijpe gestructureerde tannine.

8.5         Cos Labory, De Pez, Meyney, Le Marquis de Calon Ségur, La Dame de Montrose, Pagodes de Cos

Saint-Emilion

10.0      Cheval Blanc
54% merlot, 40% cabernet franc en 6% cabernet sauvignon, afkomstig van 33 percelen. Voornamelijk zwart fruit met een enorme finesse en florale toetsen, een subtiele kruidigheid versterkt de opwekkende frisheid in de wijn. Start in de mond met een romige aanzet van verfijnd fruit, gaat verder met diepgang en breedte gekoppeld aan een hoge dosis finesse. Perfecte balans tussen de materie, zuren en het fruit. Geraffineerde tannine onderbouwen de heel lange finale. Ongetwijfeld één van de beste Cheval Blanc ooit!

9.5+      Ausone
Nog vrij discrete geur, maar met onderliggende finesse. Verluchten brengt bramen, finesse en diepgang. Het nieuwe hout is volledig versmolten. Een textuur en onderbouw met hoogstaand finesserijk fruit, hoge densiteit gekoppeld aan finesse en complexiteit. Lange finale met rijke maar nobele tannine. 60% cabernet franc en 40% merlot.

9.5         Figeac
Intense kleur. Schitterende aroma’s met finesserijk fruit en overweldigende frisheid. Sterk getypeerd door cabernet sauvignon – cassis, zwarte kers en bosvruchten – en cabernet franc door zijn floraal karakter. Romige aanzet in de smaak die volgt met zachtheid en sappige structuur. Spanning en frisheid zijn de rode draad tot in de finale die eindigt op smaakvolle en frisse tannine met een fijne kruidigheid. Dit is een grote Figeac.

9.5         Angélus
Subliem fruit zowel qua intensiteit als complexiteit, heeft iets van slagroom en patisserie samen met een florale inbreng van de cabernet franc. Finesse. Elegante maar smaakvolle textuur die gekenmerkt is door spanning en fijne kruiden, diepgang en verfijning. Eindigt met klasrijke tannine en lange afdronk. De huidige stijl van Angélus is meer en meer op verfijning dan op kracht gebaseerd, zoals dat in het verleden meer het geval was.

9.5         Clos Fourtet
Intense kleur. Schitterend fruit zowel op vlak van intensiteit als intrinsieke klasse. Diepte en verfijning gaan hand in hand. Romige aanzet die zich verderzet met zacht geconcentreerd fruit, reliëf en diepgang en een uitzonderlijk mooi evenwicht. Geschakeerde tannine met ras en frisheid. Lange afdronk. Grote klasse.

9.5-        Troplong Mondot
Schitterende concentratie aan fruit met finesse en complexiteit. Zet in de mond aan met voluptueus fruit dat naast charme ook frisheid behoudt. Een uiterste verzorgd middenstuk dekt door zijn excellent fruit de kracht. Complexe en frisse tannine dragen bij tot een lange finale. Matige extractie brengt dit jaar duidelijk meer de finesse naar boven van dit uitstekend terroir.

9.5         Pavie
Combinatie van zwart en rood fruit met diepte en complexiteit. Het hout is hier volledig geïntegreerd. De textuur legt het accent nu meer op verfijning en elegantie dan op kracht zoals in het verleden. Geschakeerd middenstuk met een fraaie balans. Sluit de lange finale met frisse en nobele tannine.

9.5         Pavie Decesse
Zwart fruit met spanning en finesse, een kalkachtige impressie die diepgang en complexiteit creëert. Geconcentreerde onderbouw die van start tot finale met rijp fruit is gedekt, spanning en breedte. Een mooie wijn met een combinatie van kracht en finesse.

9.5         Bellevue Mondotte
Zeer intense kleur. Complexe en diepe fruitexpressie met klasse en opvallende fraîcheur. Mooie zachtheid op basis van zacht en lichtjes zoet fruit. Toont tegelijk kracht als elegantie. Knappe balans. Stevige maar nobele tannine met lange afdronk.

9.5         Tertre Roteboeuf
Lichte reductie in de neus die verdwijnt bij verluchten. Zwart geconcentreerd fruit met zoethout, koffie en toastimpressies, chocolade en cacao maar ook met een pak finesse en verfijning. Vlotte aanzet met wat gebrande koffie en zwart fruit, hoge densiteit met ietwat lage zuren maar nimmer zwaar of log. Rijke smaakvolle tannine. Heeft nog verdere vatopvoeding nodig. Onderscheidt zich zoals steeds door zijn persoonlijke stijl van alle andere topwijnen.

9.5         Pavie Macquin
Schitterend fruit met zwarte kers en subtiele kruiden, kalkachtige frisheid. Het geheel straalt finesse uit. Stijlvolle aanzet met ontzettend levendig en fris fruit, gesteund door frisse zuren en eindigend met klasrijke kruidige tannine. Een combinatie van finesse-kracht-evenwicht.

9.5         Bélair-Monange
Schitterend fruit met finesse en complexiteit, aangevuld met florale en krijtachtige toetsen. Elegante en tegelijk krachtige onderbouw met veel diepgang en goede zuren. Uitstekende balans en frisheid. Voluptueuze maar toch verfijnde tannine vergezellen de lange finale.

9.0         La Gaffelière, Canon, Larcis Ducasse, La Serre, Canon-la-Gaffelière

8.5         Fonroque, Berliquet, Bellefont-Belcier, Vallandraud, Villemaurine, Grand Mayne, Beau-Séjour Bécot, Laroque, Saint-Georges Côtes Pavie, Larmande, Chapelle d’Ausone, La Clotte

Pomerol

10.0-      Vieux Château Certan
Schitterende geur met een finesserijke combinatie van rood en zwart fruit, florale accenten van een perfect rijpe cabernet franc, harmonie en precisie raken de perfectie. Notie van grafiet. Zalvend zachte aanzet met een romige toets. Verfijnde structuur waarbij de elegantie de kracht van de wijn verbergt. Wat een frisheid! Tannine met ras en finesse zorgen voor enorme lengte. Een klasbak!

10.0-      Le Pin
Sublieme geur met een korf van rood en donker fruit met bramen en bosbessen. Grote complexiteit gekoppeld aan diepgang en uitstekende frisheid, samen met een subtiele kruidigheid, minerale en florale toetsen. Start romig in de mond met schitterend fruit. Diepgang en frisheid zijn de rode draad, knappe balans en geraffineerde tannine. Zeer lange afdronk. Een van de beste Le Pin ooit.

9.5+      Petrus
Gemiddelde kleurintensiteit. Rijpe bramen en een verfijnde kruidigheid. Op dit moment nog heel discreet maar met de nodige onderliggende finesse. Romige aanzet in de smaak die zich doortrekt met een elegante en verfijnde onderbouw die eerder op finesse dan densiteit terugvalt. Complex maar toch nog discreet. Geraffineerde tannine en lange finale.

9.5+      Trotanoy
Nog vrij gesloten in de neus, discreter dan La Fleur Petrus maar met onderliggende finesse die diepte etaleert, aangevuld met florale toetsen. Uitmuntende frisheid. Knappe constitutie met elegantie maar tegelijk met een gestoffeerde onderbouw met flinke zuren. Geschakeerd middenstuk met spanning. Rijpe en verfijnde tanninestructuur zorgt voor grote lengte. Een imposante Trotanoy!

9.5+      L’Eglise Clinet
Fraaie geur met uitzonderlijk verfijnd fruit met klasse en complexiteit, zwarte kers en toets van violet. Opvallende frisheid. Ronde en tegelijk romige aanzet met massa’s fruit. Vervolgt in het middenstuk zonder de minste hapering. Compacte en tegelijk frisse structuur die eindigt in een lange afdronk met nobele tannine.

9.5         La Violette
Hoewel nog vrij discreet is de geur diep en complex met een subtiele kruidigheid en aangevuld met de bloemige toetsen van viooltjes die typisch zijn voor deze wijn. Zalvend zacht fruit en materie met diepgang en breedte, goede aciditeit en verfijnde rijpe tannine met klasse. Groot bewaarpotentieel.

9.5         La Conseillante
Intense kleur. Flatterende en tegelijk complexe neus met iets roomachtig, fris en verfijnd met florale inbreng. Zacht romige start die zich doortrekt met een eerder elegante en verfijnde onderbouw, uitstekende balans getypeerd door frisheid. Eindigt met een kruidige tint en tannine met ras.

9.5-        l’Evangile
Fraaie aroma’s met intensiteit en finesse, lichtjes aangevuld met specerijen en een fijne houttoets. Volle en vrij krachtige onderbouw die ondersteund wordt met een korf van fruit, heeft densiteit en toch verfijning met een fijne kruidigheid. Gestructureerde maar rijpe tannine en grote lengte. Slechts 20hl/ha door meeldauw.

9.0+      Hosanna, La Fleur Petrus, Beauregard, Gazin, Feytit-Clinet, Petit Village

9.0         Certan de May, Clinet, Le Gay, La Cabanne, Rouget, La Croix de Gay

Pessac-Léognan rood

9.5+      Haut-Bailly
Intense kleur. Zwarte kersen, minerale accenten en een rokerig element vormen samen met de florale toetsen een uitzonderlijk verfijnd aroma dat niettegenstaande een zekere gereserveerdheid toch zijn grote klasse etaleert. Mooie constitutie met een rijpe fruitmaterie die zich verder ontplooit in het middenstuk en gepaard gaat met frisse zuren. Stevige en gestructureerde tannine met een kruidig accent maar ook met finesse. Lange afdronk. Klassewijn!

9.5         Domaine de Chevalier
Klasrijke geur met subtiel fruit, zowel mineraal als floraal. Uitzonderlijk mooie frisheid. Zacht en geschakeerd fruit met frisse zuren vormen een elegante en toch stevige onderbouw. Knap evenwicht en verfijnde tannine zorgen voor stijlvolle finale.

9.5         Smith Haut Lafitte
Intense kleur. Verfijnde structuur maar toch een grote diepgang. Stevige tannine die doorweven is van frisheid. Munt uit door een uitstekend evenwicht tussen enerzijds zijn stevige structuur en anderzijds het rijke fruit. Knappe wijn met groot bewaarpotentieel.

9.5         Pape Clément
De geur etaleert naast zwarte bosbessen, ook noties van grafiet en een rokerig element. Het hout is hier volkomen geïntegreerd. Mooie structuur met densiteit en diepgang. Heeft reliëf in het middenstuk en eindigt met gestructureerde en klasrijke tannine. Zeer geslaagd.

9.5-        Les Carmes Haut-Brion
Donker fruit met rijpheid en fraîcheur kenmerken de geur. Toets van grafiet. Compacte smaak met veel materie, kruidig maar ook met verfrissende zuren, complex. Stevige maar nobele tannine.

9.0         Malartic Lagravière
Zwarte bessen met cassis en bosbessen. Nog ietwat gesloten maar toch ontluikende finesse. Stevige onderbouw met voldoende evenwicht en rijpe tannine. Heeft nog verdere vatopvoeding nodig om alles te laten versmelten.

9.0-       Fieuzal, Latour-Martillac, Larrivet Haut-Brion

Pessac-Léognan wit

9.0+      Domaine de Chevalier
Klasrijke geur met subtiel fruit, schittert door zijn minerale en florale toetsen. De aanzet start met zalvend fruit en licht romige toets gevolgd door sappige zuren en een knap evenwicht. Zeer zuivere en lange afdronk. Klasse.

9.0+      Pape Clément
Een combinatie van exotisch fruit en citrusvruchten. Het nieuwe hout laat het fruit volledig op de voorgrond wat in het verleden vaak niet het geval was. Mooie constitutie met zowel vulling als verfrissende zuren. Sappige en diepe structuur die nazindert tot in de finale. Klasse!

9.0         Malartic-Lagravière
Schitterende geur met perzik, ananas en mango. Minerale achtergrond verstevigt de opvallende frisheid en houdt het hout op de achtergrond. Sappige en verfijnde textuur vanaf de aanzet tot in de lange finale.

9.0         Fieuzal, Latour-Martillac, Bouscaut, Carbonnieux Smith Haut-Lafitte wit: niet geproefd

Reacties zijn gesloten.