Bordeaux 2020

Bordeaux 2020

  • Na een heel zachte winter volgde er een bizarre lente met lokaal soms extreme klimaatverschijnselen. Vorst, hagel, sneeuw en overstromingen in sommige wijngaarden wisselden elkaar af. Op uitzondering van Entre-deux-Mers, Francs Côtes de Bordeaux, rond Saint-Emilion en in Sauternes bleef de schade over het algemeen beperkt. Door de zachte winter begon het uitbotten al de laatste week van maart, twee weken vroeger dan gemiddeld. Onweders veroorzaakten in april  agressieve meeldauw die gelukkig niet de catastrofale impact had van die in 2018 waarbij sommige kastelen de helft of meer van hun druiven verloren.
  • Gelukkig gaf de zon opnieuw present in de tweede helft van mei en bleef het droog waardoor rond 20 mei een homogene bloei in ideale omstandigheden kon starten, gevolgd door een snelle en regelmatige vruchtzetting. Op dat moment was er dus aan een belangrijke voorwaarde voor een potentieel goed wijnjaar voldaan, maar er bleef nog een lange weg af te leggen.
  • De eerste helft van juni kreeg heel wat regen en weinig zon. Midden juni trad een lange droge periode in met veel zon en hoge temperaturen die in juli en augustus gedurende 12 dagen boven de 30°C piekten. De vroegrijpheid van bijna twee weken bleef in alle vegetatieve stadia in de wijngaard behouden waardoor de oogst een van de vroegste was van de laatste decennia. Met de oogst in het vooruitzicht lieten de warme dagen en koele nachten de wijnbouwer toe de ideale rijpheid van de druiven af te wachten. De merlot was over het algemeen midden september al in de kelder aangekomen toen enkele buien op het gepaste moment kwamen om de schil van de cabernets te versoepelen en de fraîcheur te versterken.
  • 2020 is ‘une année solaire’, wat vaak staat voor een goed tot excellent wijnjaar. De droogte en de hoge temperaturen van augustus en september zorgden voor kleine geconcentreerde druiven met een rijk suikergehalte, een dikke schil  en met flink wat tannine. Sommige wijnmakers zoals Marielle Cazaux van château La Conseillante, Alexander Thienpont van Vieux Château Certan en Vincent Priou van château Beauregard vergelijken 2020 met  het uitzonderlijke jaar 2016. Andere wijnmakers zijn voorzichtiger en gaan eerder in de richting van 2019, maar met meer structuur. Het profiel van de wijnen verschilt naargelang het terroir, het werk in de wijngaard, de onderstokken, de vinificatietechniek en datum van oogst. Is het volume in 2020 over het algemeen lager dan in 2019, toch zijn er grote verschillen. Zo vertelde wijnmaker Fréderic Faye dat men op château Figeac een hoger volume haalde in 2020 dan in 2019.

Het wordt nog even wachten op de primeurdegustaties van 2020 om een definitief oordeel te vormen. De Union des Grands Crus de Bordeaux heeft deze primeurweek met een maand opgeschoven naar 26 tot 29 april in de hoop dat de coronaperikelen het dan zullen toelaten.

Hugo Van Landeghem

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *