Bourgogne – oogstjaar 2020

Bourgogne – oogstjaar 2020

Ondanks de hitte en de droogte werden gezonde druiven geplukt. De wijnen hebben doorgaans een goede kwaliteit. Hoewel men bij het begin van het groeijaar vreesde voor een te lage zuurgraad en te weinig suikers, tonen de wijnen voldoende zuren en een normaal alcoholvolume. Gerenommeerde wijnbouwers spreken van een mooie jaargang. Sommigen beweren zelfs dat 2020 een uitzonderlijk groot jaar is, zei het dan voor de wijnen met een klassiek allure. Pinot had het moeilijk, chardonnay deed het redelijk goed en aligoté heeft zichzelf overtroffen.

Het weer

  • De zeer milde winter, met temperaturen boven het seizoengemiddelde, zorgde voor een vroege knop. Half mei was er een lichte ochtendvorst, gelukkig zonder grote gevolgen dankzij de lage luchtvochtigheid.
  • Nadien werd het warm. De eerste bloesems ontpopten zich al snel. De temperaturen bleven hoog, boven het normale (23°C), wat voor een versnelde bloeiontwikkeling zorgde voor bepaalde druivenrassen in sommige zones. Na een korte koele periode stijgt de temperatuur opnieuw wat de bloei in de regio’s met een latere rijping optimaliseerde. De diverse periodes in de verschillende streken kondigde alvast een grote diversiteit aan zelfs van perceel tot perceel.
  • De zomer met hoge temperaturen en een minimale neerslag vertraagde de cyclus nauwelijks. In juli zijn de regens zeldzaam en heterogeen. De eerste week van augustus brengt wat neerslag, voornamelijk in Chablis en Grand Auxerrois. De tweede week was er de hittegolf die voor het indrogen van een groot deel van de druiven zorgde in de regio’s die het meest onder de zon te lijden hadden. Deze omstandigheden leidden tot een vertraging in de rijping met in sommige gevallen een blokkering van de fysiologische rijpheid en kleinere bessen tot gevolg.

De oogst

  • De druiven voor Crémant de Bourgogne en enkele percelen voor stille wijnen werden reeds geoogst in de tweede week van augustus. De pluk liep door tot het einde van de tweede week van september. Voor de stille wijnen werd uitzonderlijk gestart met pinot noir. Chardonnay, die eind augustus kon profiteren van enkele regenbuien, presteerde behoorlijk goed.
  • Op 17 augustus gingen de druivenplukkers van start in de Côte Chalonnaise – in het bijzonder in Rully en Givry. Ook in de Côte de Beaune -Volnay- startte diezelfde dag de oogst. Eind augustus volgde dan het noorden van de Bourgogne met Chablis en omgeving. Opvallend is dat de oogst in de Côte de Nuits vroeger eindigde dan in de regio van Macon.
  • De opbrengsten worden vergeleken met deze in de jaargangen 2011, 2007 en 2003. De Côte Chalonnaise noteerde alarmerende cijfers vooral voor de productie van pinot noir met cijfers die 30 tot 50% lager liggen. Ook chardonnay tekende lagere volumes op. In Mâconnais zijn de opbrengsten voor beide druivenrassen ongeveer 20 tot 25% lager. Wat de export betreft, valt in het algemeen de situatie mee. Men noteert een daling van 7% in waarde en een daling van 2% in volume. Deze daling is vooral te wijnen aan President Trump die de Franse wijnen extra taxeerde.

Eric Merny

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *