Cannonau di Sardegna: proefnotities

Cannonau di Sardegna: proefnotities

Cantina Il Nuraghe di Mogoro  

Een coöperatie met 500 leden voor 450ha wijngaard nabij de westkust met zowel kalkgronden als graniet en zand. Er worden 800.000 flessen geproduceerd waarvan 50% rood en 50% wit.

 

Vigna Ruja 2013

100% cannonau van jonge wijnstokken op lichtere zandgronden nabij de zee met 8 maand vatrijping, en een rustperiode in stalen tanks voor 6 maanden. Kleur met lichte evolutie, een intens aroma met hout en kruidigheid in de aanzet.  Een warm mondaroma, pittig en sappig met een goede intensiteit en lengte.

Chio reserva 2011

85% cannonau met 15% bobale. Klei- en kalkgronden; vatlagering voor 3 maand in Franse eik, gevolgd door 3 maanden in grote vaten van 500 liter en finaal in kastanjehouten fusten van 1500 liter. In totaal 18 maanden.  Kersenrode kleur met sporen van evolutie. Sterk kruidig, gedroogd fruit, vanille, kersen en pruimen aroma’s. Volmondige smaak, rijp en rijk, krachtig en evenwichtig, sappig met droog eind.

 

Azienda Agricola F.lli Puddu

Een familiebedrijf met 30ha in Oliena rond Monte Corrasi. Premiumwijnen zijn afkomstig van 40 jaar oude wijnstokken. Graniet en kalkgronden.

 

Tiscali Nepente di Oliena 2013

Cannonau op een hoogte van 350 meter, gegist in stalen tanks en gelagerd voor 6 maand in 500 liter eikenvaten.  Kersenrode wijn met een geur van gekonfijt fruit, pruimen en kersen, licht gekruid. Sappig in de mond, fijne zuren en lichte tannine.

Carros Nepente di Oliena classico 2012

Lagering gedurende 12 maanden in 50hl vaten. Nadien een jaar in stalen tanks. 50% van de oogst komt van jonge stokken en 50% van 40 jaar oude druivelaars. Herkenbaar grenache met besjesfruit en gekonfijte kers in geur en smaak. Krachtig en intens, kruiden en specerij naast zoet fruit. Mooi gemaakt.

Pro Vois Nepente di Oliena DOC riserva 2010

100% cannonau van uitsluitend 40 jaar oude stokken met een vatlagering van 1 jaar in Franse eikenvaten. Jonge dynamische kleur, een geur van vers fruit en vanille. De smaak is gevuld, sappig met mooie tannine en een lengte met koffie en zoethout. Stevige wijn met mooie structuur.

 

Cantina Berritta

Een klein familiebedrijf van 3,5ha, gevestigd in Dorgali met wijngaarden in de vallei van Oddoene, één van de meest genoemde valleien voor klassieke cannonauwijnen. Oddoene ligt dicht bij de zee op zowat 150 meter hoogte. Het microklimaat en de bodem rijk aan kalksteen met een ondergrond van graniet leveren mooie exemplaren.

 

Nostranu 2014

100% cannonau. Erg traditionele wijn met sporen van evolutie in de kleur. Kruiden, peper en gekonfijt fruit tekenen het aroma. In de mond krijg je een soepel smaakprofiel, aangenaam en sappig, smakelijk en met een lichte stevigheid.

Thurcalesu 2014

Houtgelagerde versie: 12 maanden in fusten van 1.000 liter. Aroma’s van chocolade, zoete pruimen en zoethout ontwikkelen zich volop zowel in geur als in smaak. Het geheel getuigt van stevigheid en structuur. Mooie wijn, goed gemaakt.

 

Cantina Sociale Oliena

De coöperatie werd opgericht in 1950 en telt 100 leden die elk kleine boerderijtjes vormen, samen 250ha, allen gesitueerd in Nepente di Oliena. Het droge klimaat, de meer dan 100 jaar oude traditie en lage opbrengsten leveren een niet te imiteren versie.

 

Nepente di Oliena Cannonau di Sardegna DOC 2014

Gegist in stalen tanks, geen houtlagering.  De wijn heeft een jonge, dynamische kleur en een parfum van vers fruit en kruiden. De smaak is vlot en toegankelijk met lichte stevigheid. Zuivere, smakelijke wijn.

Irilai Nepente di Oliena classico 2012

Vatrijping gedurende één jaar waarvan 2 maand in kleine vaten en de rest van de tijd in grote vaten van 50 jaar oude Sloveense eik. Kersenrode wijn geurend naar pruimen, confituur, zoethout, kaneel en kruiden. De smaak is intens en warm met in het verlengde houttonen, ceder, tabak en gebrande koffie. Het geheel heeft een mooie structuur gegoten in een klassiek jasje.

Corrasi Nepente di Oliena riserva 2011

De oogst is afkomstig van percelen op 400-500 meter. De wijn kreeg 6-12 maanden vatrijping in grote fusten en barriques (Frans eikenvaten). Deze wijn getuigt van een bijzondere elegantie en finesse, sappig , mooi hout, peper en gekonfijt fruit en kruiden.

Dionisi passito de cannonau

Druiven voor deze zoete wijn zijn afkomstig van een zone met zeer oude bush vines. De productie is erg klein. Interessante versie van cannonau met 100g natuurlijk restsuiker: geuren en smaken van rozijntjes, koffie en gedroogd fruit. In de finale domineert het zoete karakter.

 

Cantina di Orgosolo

19 kleine producenten uit Orgosolo vormen samen een klein bedrijf sinds 2007. De productiezone spreidt zich uit over de valleien van Locoe en Sorasi in Orgosolo. Cannonau wordt er geteeld in de vorm van bush vines. De gemiddelde leeftijd van de stokken is 35 jaar op een hoogte van 400-500 meter. De wijngaard beslaat 16ha granietgronden.

 

Neale 2014

85% cannonau met 15% muristellu (bovale-graciano in Spanje). Vinificatie zonder houtlagering, staandaardwijn. Kersenrode wijn met een open parfum van kersen en bloemen. De smaak is zuiver, sappig met goede tannine. Prima instapwijn.

Luna Vona 2015

100% cannonau, organische teelt, 6 maand in kastanjehouten vaten van 800 liter. Dunne kleur. Kersen en kruiden in de neus, eerder strak. In de mond volgt een ietwat stroeve aanzet, specerijen en pruimen. In de kern ontwikkelt zich een mooie sappigheid gevolgd door een kruidige en peperige lengte.

Soroi 2011

100% cannonau met een vatlagering van 2 jaar. Soroidruiven komen van een ommuurde plot op een hoogte van 700 meter.  Bush vines zijn er 60 tot 70 jaar oud. Intens fruitige wijn met vooral kersen en pruimen. De smaak is rijk en breed, maar ook sappig en stevig met een mooie structuur.

 

Poderi Atha Ruja

Familiebedrijf met 5ha wijngaard in de bergen rond Dorgali. De bodem is vooral alluviaal met verweerde graniet rijk aan mineralen. De productie is klassiek met een standaardwijn, een medium- en een premiumversie.

 

Vigna Sorella 2014

100% cannonau zonder houtlagering. De wijn heeft een mooie kersenrode kleur. In de neus volgt rijp fruit, verleidelijk en weelderig. De smaak is navenant: sappig, pakken fruit, elegantie, fijne zuren en licht stevig.

Cannonau di Sardegna 2012

Wijn met vatlagering gedurende één jaar in deels nieuwe Franse eikenvaten en deels grote vaten. Experimenten lopen met de graad van het branden van de vaten.  Zowel in geur als smaak tref je gekonfijt fruit, kersen en specerij. Het geheel toont strakke tannine naast voldoende sap, toast en alcoholvinnigheid.

Riserva 2010

Vatlagering gedurende 24 maand in nieuwe en oude Franse eikenvaten. Het fruit is afkomstig van een klein deel van de wijngaard met bush vines, 40 jaar oud. Geuren van vanille en hout, specerij en donker fruit. In de mond komt een stevige wijn met een mooie opbouw, strakke tannine en goede zuren. Karaktervolle wijn met een mooi smaakprofiel.

 

Cantina Dorgali

De coöperatie van Dorgali werd opgericht in 1953, telt 220 leden en heeft 650ha in bezit, goed voor zowat 20.000 hl wijn. De wijngaarden liggen in de valleien tussen het Supramonte gebergte en de golf van Orosei. Graniet, schist, kalk en basalt vormen de bodemsamenstelling.

 

Filieri Rosato 2015

Typische pinkrosé met fruitig aroma van kers, licht gekonfijt en bloemen. De smaak is vol en krachtig, goed droog met verfrissend zuur.

Vigna di Isalle 2014

Traditioneel gevinifieerde wijn met fermentatie deels in stalen tanks en deels in houten fusten. Kersenrode wijn met lichte evolutie en een intense geur van zwart fruit, kruiden en specerij. De smaak is vlot en rond, met rijp fruit en wat tannine.

Viniola riserva 2013

Wijn met 2 jaar vatrijping: 1 jaar in grote vaten (tonneau) en 1 jaar in kleine eikenvaten (barrique).

Gesloten in de aanzet wat wijst op een gelagerd en complex aroma. Later ontwikkelen zich rijp donker fruit en specerijen. In de mond volgt een krachtig smaakprofiel, evenwichtig  en mooi opgebouwd, structuurvol, zacht en warm met alcoholprik in de staart.

D53 classico 2013

De naam D53 verwijst naar de oprichting van de coöperatie. Vatlagering voor deze wijn gaat door in houten conische vaten en stalen tanks gedurende 2 jaar.  De wijn heeft een mooie kersenrode kleur zonder evolutie. Kruiden, specerij, houttoetsen, grafiet (verwijzend naar een bodem met basalt) en vanille zetten door in de smaak. Warm en rijp in de mond met goede tannine.

 

Tenuta Sella Mosca

Een van de grootste bedrijven op Sicilië is dit domein met 550ha verspreid over Sardinië. Cannonau wordt geteeld in de wijngaard van Alghero. Bodems bestaan hoofdzakelijk uit kalkrijke klei met zandsteen.

 

Cannonau di Sardegna 2012

100% cannonau met houtrijping gedurende één jaar in grote oude fusten. De wijn toont zich zowel in geur als smaak rijp, warm en kruidig. Goede zuren ondersteunen het rijpe, stoere karakter.

Riserva 2012

Traditionele vinificatie met één jaar houtrijping in oude eikenvaten.  Typerend cannonau: rijp, kruiden en donker fruit in geur en smaak. Zwoel en soepel, harmonieus en sappig met goede zuren en zachte tannine.

Dimonios riserva 2012

In totaal kreeg deze wijn 3 jaar rijping mee van houten vaten naar tanks en fles. Hout domineert het zwoele aroma. In de mond volgt een stevige wijn met veel structuur, sterke tannine en een lange krachtige afdronk. Niettemin toont deze wijn een zekere elegantie die hem aangenaam maakt.

 

Cantina Santa Maria La Palma

Opnieuw een coöperatie met 300 leden voor 700ha wijngaard. Onder impuls van oenoloog Gaetano la Spina wordt getimmerd aan de kwaliteit. Gaetano werkt met lage rendementen wat voor meer concentratie moet zorgen. Plots voor cannonau liggen dichtbij de zee. Gronden met een hoeveelheid klei kenmerken de bodem.

 

Le Bombarde 2015

Standaardwijn zonder houtrijping. Vooral kersen accelereren in de neus. De smaak is soepel, sappig en rond met een evenwichtige structuur en een goede aciditeit.

Riserva 2013

Houtgerijpte versie. Vanille, gedroogd fruit en kruiden in de neus. Wat ingetogen wijn, krachtig, kruidig en donker fruit:  gerijpte stijl.

 

Gabbas

De familie Gabbas heeft 20ha in de productiezone Nuoro en Ogliastra op 300-350m hoogte.

 

Lillove 2015

De jongste wijn in de reeks is een blend van cannonau met een kleine hoeveelheid bobale en gevinifieerd in stalen tanks. De wijn heeft een kersenrode kleur met een normale intensiteit en een geur van rijp fruit met kruiden. De smaak beantwoordt het geurprofiel met opnieuw gekonfijte kers, rijp en sappig, vlot en kruidig, ietwat zoeterig, tanninerijk met een alcoholprik in finale.

Dule classico 2012

100% cannonau gerijpt in voor 70% nieuwe eikenvaten en 30% in oudere vaten van Franse origine voor 10 tot 12 maand. Aroma’s van mokka, vanille, kruiden en zoet fruit doen denken aan de mediterrane grenache versies. In de mond volgt een eerder strak en gebrande smaak met veel tannine, present hout en een pittig eind met zoethout.

Arbòre classico 2011

95% cannonau met 5% muristellu worden gevinifieerd in stalen tanks en rijpen in Franse barriques gedurende 10 tot 12 maand. In de neus typisch cannonau, zwoel en breed. In de smaak vormen sappigheid, goede tannine en mooi hout een homogeen geheel eindigend in een kruidige lengte.

 

Viticoltori della Romangia

Een gloednieuwe start van de coöperatie opgericht in 1996 die eerder alle druiven verkocht aan andere producenten. Sinds 2015 maken ze zelf wijn van een deel van de druiven.

 

Radice 2015

Allereerste eigen wijn met druiven van 15 jaar oude stokken in laag gelegen heuvels waar de bodem bestaat uit klei, zand- en kalksteen. 100% cannonau met een rijping in eikenvaten.  Herkenbare geuren en smaken van cannonau: kruidig en primair fruit waarin vooral zoete kers en pruim. Strakke tannine, goede zuren, lichte elegante stijl.

 

Cantina Giampetro Puggioni

In 2003 gaf Giampetro zijn business een nieuw elan door de aankoop van het wijngoed in Mamoiada van de ex-coöperatie ter plekke. De wijnvelden zijn gelegen rond het dorpje op een hoogte van 700 meter met gronden van verweerd graniet. Sterke temperatuurverschillen profileren fijne, elegante wijnen.

 

Isula 2015

100% cannonau afkomstig van 10 jaar oude stokken. Geen houtrijping. Diepe kersenrode kleur en een geur van rood fruit en kruiden, rijp. De smaak is soepel en rond met goede zuren, voldoende sappig en stevig. Alcoholprik in finale.

Mamuthone 2015

De naam verwijst naar de beroemde zwarte maskers van de Mamuthonen bekend in de hele wereld. Vatrijping in houten fusten . Mooie geurontwikkeling, fijn, complex en intens. De smaak is evenwichtig met fijne zuren en veel tannine, mooi strak, tegelijk jong en krachtig.

Lakana 2015

Lakana is het perceel grenzend aan Orgosolo met 40 tot 80 jaar oude stokken. Rijping gedurende 12 maanden in oude Franse vaten (tonneaux). De wijn heeft een diepe robijnrode kleur en ruikt naar kersen en pruimen. De smaak ontwikkelt veel sap, goed fruit, ronde tannine en fijne zuren.

 

Colle Nivera

Het domein telt 15ha voornamelijk aangeplant met cannonau, vermentino en internationale rode variëteiten.  De velden liggen in het heuvelachtig gebied aan de voet van het massief van Montalbo. De bodem bestaat er bovenal uit graniet.

 

I Monili 2014

Cannonau zonder houtrijping.  Jonge dynamische wijn met heel wat spanning. Kruiden en kersen domineren zowel de geur als de smaak. Mooie aciditeit, stevige en smakelijke structuur met goede lengte.

Colle Nivera 2013

Traditionele fermentatie in stalen tanks met nadien gedurende 12 maanden rijping in Franse eikenvaten. Heel wat zoethout, rijpe tonen en gedroogd fruit vormen een open boeket. Strak en droog in de mond met prikkelend eind.

Sacheia riserva 2012

Het fruit voor deze wijn komt van een perceel van 12ha, in de lagere delen van de vallei (alta Baronia), 200-500m, en een bodem van graniet en klei. Warme en stoere wijn met dezelfde kruidigheid, donker fruit , zoethout, stevige tannine en een volle rijpheid.

 

Giuseppe Sedilesu

Een fraai familiaal domein opgericht zowat 35 jaar geleden en een van de toppers met hooggelegen wijngaarden tot 850m. Organische en biodynamische teelt. 95% van de productie is cannonau afkomstig van gronden met verweerd graniet, kleine hoeveelheden klei en humus.

 

Sartiu 2015

Cannonau zonder houtrijping. Jong, spritzig, veel fruit, rijp en kruidig zowel in geur als smaak. Dikke wijn.

Mamuthone 2014

Druiven van oude stokken tot 50 jaar. Houtrijping in grote houten fusten.  Toast, kruiden en zoethout in de aanzet. Stevige, dikke wijn met tannine en goede zuren.

Ballu Tundu riserva 2010

Fermentatie in conische houten fusten, 12 maanden rijping in fusten van 75hl en 12 maand in cementen tanks. Houtdominant aroma met kruiden, ceder en tabak naast gedroogd fruit. De smaak is tanninekrachtig, diep en stoer met goede zuren. Lichtgroenig staartje in finale.

Giuseppe Sedilesu riserva 2010

Cannonau van percelen met 100 jaar oude druivelaars. 24 maanden houtrijping in 75hl fusten.  Opvallend veel zoethout in de neus, confituur en specerij, vooral peperig. In de smaak volgt een aromatisch mondaroma, puntig en krachtig met tannine en zuren omringd door zeer rijpe tonen.

 

Antichi Poderi Jerzu

Deze coöperatie ligt in Jerzu en werd opgericht in 1950 door 18 businesspartners. Vandaag telt het bedrijf 430 leden met 600ha wijngaarden die zich uitstrekken van de zee tot in de heuvels op 750 meter.

 

Marghia 2014

Instapwijn met druiven afkomstig van een 20jarige wijngaard met een bodem van kalksteen en schist. Geen houtrijping. Frisse jonge wijn met primair fruit, nog wat scherpe zuren, licht in tannine.

Chuèrra riserva 2013

Druiven van percelen op  450m hoogte. Rijping in 500 liter vaten.  Deze wijn is een mooie versie van cannonau met meer frisheid en evenwicht. Aantrekkelijk in de neus met tabak, mokka, koffie en fruitaroma’s.  De smaak is elegant, sappig met goede tannine en zuren.

Josto Miglior riserva 2013

Wijn met meer bewaarpotentieel. Gezond hout in de neus, geuren van kruiden, mediterrane garrigue aroma’s, koffie en krenten, wat dierlijke aspecten. De smaak is warm en tegelijk elegant met rijpe zuren en tannine.

 

Azienda Agricola Pusole

Een puur familiebedrijf met de vierde generatie aan het roer. Het domein ligt in Baunei, op een aantal kilometers van de kust.

 

Pusole 2015

100% cannonau van 40 jaar oude stokken op alluviale gronden met zand en steen.  Kersrode wijn met een geur van gedroogd en gekonfijt fruit, specerij en kruiden. De smaak is krachtig en warm met zachte zuren en ruwe tannine.

Sa Scala 2014

Wijn met 1 jaar houtrijping in gebruikte eikenvaten. Specerij en kruiden naast gedroogd fruit in de neus. In de mond volgen strakke tannine en een stevige aciditeit.

 

Cantina Ogliastra

Een coöperatie in Tortoli, de hoofdstad van de provincie Ogliastra. 190ha wijnvelden liggen verspreid in de heuvels van Ogliastra aan de voet van de Mount Gennargentu, in de valleien en langs de kust ten zuiden van de golf van Orosei.

 

Brigantes 2015

Wijn zonder houtrijping. Een wijn met een mooie kleur, licht fruitig, kersen en krenten, specerij.  De smaak begint zoeterig, is vlot en sappig maar mist wat vulling en fruit.

Iliense 2013

Overrijp fruit in de neus. Smaak mist duidelijk phenolische rijpheid waardoor de tannine droog en wrang is. Finale van groene amandel.

Regium 2012

12 maanden houtrijping in Franse eikenvaten en tonneaux. Vanille, kers, pruim en kruiden in de neus.  De smaak is beter in balans, voldoende vulling en kracht maar eerder stug dan vlot met een verdrogende lengte.

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *