Sprekers Masterclasses

Sprekers Masterclasses

Stéphane Derenoncourt, oenoloog, Derenoncourt Consultants

Deze autodidact uit Duinkerken is één van de invloedrijkste Franse wijnconsulenten. Na een carrière waarbij hij alle échelons van het wijnvak doorliep, kocht hij in 1999 samen met zijn vrouw Domaine de l’A in Côtes de Castillon. Datzelfde jaar richtten zij ook Vigneron Consultants op (sedert 2010 Derenoncourt Consultants), dat nu wereldwijd niet minder dan 140 wijndomeinen adviseert. Stéphane Derenoncourt laat zich inspireren door het Bourgondisch model en het concept ‘terroir’. Hij wil de wijnen niet ‘signeren’, maar hun identiteit tot uiting brengen.

Wilhelm (‘Willi’) Klinger, Managing Director, Österreich Wein Marketing

Deze zoon van een gastronoom uit Boven-Oostenrijk heeft een opleiding in Romaanse talen. Alvorens in 2007 aan het hoofd te komen van Österreich Wein Marketing, verdiende hij zijn sporen als export-adviseur bij Angelo Gaja (2000-2006). Voordien was hij verantwoordelijk voor Freie Weingärtner in de Wachau (tot 2000), werkte hij bij de Oostenrijkse keten Wine & Co en wijnverdeler A.V. Stangl in Salzburg, waar hij zijn eerste ervaring in de wijnhandel opdeed.

Gaia Gaja, wijnbouwer, GAJA

Samen met haar vader Angelo Gaja, zus Rossana en broer Giovanni, staat Gaia Gaja aan de leiding van het familiale topdomein in Piemonte. Zij studeerde eerst economie en keerde na twee jaar in San Francisco terug om samen te werken met haar vader, wiens energie en charisma zij geërfd heeft. Zij is betrokken bij alle aspecten van het wijnhuis en pendelt geregeld tussen de domeinen in Piemonte (Barbaresco en Barolo) en Toscane (Montalcino en Bolgheri).

Charlotte De Sousa, wijnbouwer, Champagne De Sousa

In 2011 keerde Charlotte De Sousa terug naar het familiale domein in Avize, met een master van het OIV (Organisation Internationale du Vin) op zak. Van kindsbeen af werd ze door haar ouders geconfronteerd met het werk op het domein: in de wijngaard, maar ook door mee te reizen naar het buitenland om Champagneliefhebbers te ontmoeten. Samen met zes andere vrouwelijke wijnbouwers vormt ze de Fa’Bulleuses de Champagne.

Fabrizio Bucella, professor aan de ULB, sommelier, specialist in bier en wijn

Professioneel is Fabrizio Bucella, doctor in de wetenschappen, actief als gewoon hoogleraar aan de ULB. Hij werd geboren in Milaan en woont nu in Brussel. Hij is sommelier, gespecialiseerd in wijn en bier, en ook directeur van de wijndegustatieschool Inter Wine & Dine, waar hij oenologie en proeftechnieken doceert. Hij is jurylid bij verschillende internationale wedstrijden en schrijft voor Huffington Post, Revue du Vin de France en Revue des oenologues.

Nicolas Constantin, Œnologue conseil, Laboratoire Diœnos Rhône In 1989 debuteerde Nicolas Constantin in het laboratorium van Inter-Rhône, dat sinds 1998 in Orange gevestigd is en nu Laboratoire Dioenos Rhône heet. Hij heeft een klassiek oenoloog-opleidingsparcours afgelegd, met een diploma oenologie van de universiteit van Montpelllier. Nicolas Constantin is ook voorzitter van de Union des Œnologues de France voor de regio Vallée du Rhône-Provence-Corse.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *