Wijnoogst 2020 – wereldwijd

Wijnoogst 2020 – wereldwijd

Eind oktober schatte de International Organisation of Vine and Wine (OIV) de globale wijnproductie in als ‘gemiddeld’, met tussen de 254 en de 262 miljoen hl, een beetje lager dan het gemiddelde over de vijf laatste jaren.

  • In de EU halen we wellicht een ongeveer vijf procent meer dan in 2019. Dat zou zo zijn voor Frankrijk (43,9 miljoen hl), en Spanje maakt zelfs een sprong van 11% (37,5 miljoen hl) terwijl numero uno, Italië, een een klein beetje zakt naar 47,2 miljoen hl. Die drie koplopers zijn samen goed voor 49% van de wereldproductie.
  • Dat de cijfers ondanks de gunstige klimatologische omstandigheden van 2020 niet hoger liggen is wellicht (deels?) te wijten aan vrijwillige volume inperkingen omwille van de marktverstoring door Covid-19.
  • Buiten Europa zorgden natuurrampen met vooral bosbranden wél voor drama’s. Grootste slachtoffers waren Argentinië met een daling van 17% door de effecten van het El Niño fenomeen; Chili met min 13% door de droogte. Verder is er natuurlijk Australië waar de bosbranden voor een verlies van 11% zorgden. In de USA zou de brandschade meevallen: van de 4200 Californische wijndomeinen gaven er amper 24 significante verliezen aan! Voorlopig staat men er met een OIV schatting van 24,7 miljoen hl status quo.

Luc Wieme
Bron: www.oiv.int

Reacties zijn gesloten.