FAQ

FAQ

FAQ Ken Wijn-wedstrijd 2021

 1. Moet je eerst de puzzels hebben opgelost vooraleer je de lijst van de te herkennen wijnen krijgt?

Neen. Zoals in de presentatie vermeld (slide 12), wordt de wijnlijst* geleidelijk** onthuld tijdens de live uitzending op de dag van de wedstrijd.

De puzzels oplossen heeft echter drie voordelen
1) Je wint tijd, want je hebt de wijnlijst sneller en kunt dus al snel gericht beginnen zoeken
2) Je hebt meer informatie dan enkel land en streek. Bijvoorbeeld kun je de naam van de producent, de cuvée en het jaartal vinden wat je helpt in de determinatie
3) De oplossingen van de puzzels dienen als ‘schiftingsvraag’ voor wanneer er een gelijke stand is bij de praktische proef (met andere woorden: de nadruk blijft liggen op het determineren van de wijnen)

* wijnlijst: als basis dient de wijnlijst die ook vorig jaar dienst deed.

** geleidelijk: één wijn per tien minuten, zodat je anderhalf uur voor het einde van de wedstrijd de volledige lijst hebt.

 1. Is dit niet allemaal omslachtig en ingewikkeld?

Neen. Je kiest zelf hoe ver je wil gaan. Je kunt ervoor opteren om een relatief ‘gewone’ Ken Wijn-wedstrijd mee te maken. Je moet dan enkel dit doen:

 • een team van proevers samenstellen.
 • een aantal flessen (=aantal proevers gedeeld door drie) bestellen en afhalen op een afhaalpunt in je buurt
 • elke proever zijn tien proefflessen bezorgen
 • de wijnen proeven, determineren, consensus bereiken en de (hopelijk juiste) oplossing insturen (door de kapitein)

Alle andere stappen (raadsels oplossen, ombottelen in kleinere flesjes etc) zijn optioneel.

 1. Voor een grote commanderij is dit moeilijk organiseerbaar.

Niet moeilijker dan voor een kleine commanderij. Je hoeft niet iedereen te laten deelnemen. Mensen kunnen bovendien op verschillende momenten een bijdrage leveren, startend vanaf donderdag. Hoe meer mensen je kunt betrekken, des te groter de kans dat je wint.

 1. Hoe zit het precies met die puzzels, wanneer worden ze verdeeld en wanneer moeten we antwoorden?
 • Verdeling: donderdag krijg je een voorproefje, vrijdag en zaterdag telkens een kleine helft en nog enkele resterende puzzels zondag.
 • De rol van de sleutels: er zijn een drietal sleutels die bij diverse puzzels terugkomen. Elke sleutel staat voor een klein getalletje. Zolang je die niet gevonden hebt, zijn sommige puzzels niet oplosbaar.
 • Hints-game: dit zal vroeger dan zondag verdeeld worden. Hou je gamers klaar!
 • Landen/strekens zijn enkele antwoorden van de puzzels, met name de eerste kolom van de antwoordkaart. Zo weet je ook waarop je je moet concentreren bij het oplossen van de puzzels: het is meestal belangrijker het land te weten dan het jaartal.
 • Is het oplossen van puzzels niet moeilijk om samen te doen met het determineren van wijn? Als dat zo is, zet dan enkele puzzelspecialisten klaar voor de puzzels en laat de beste proevers zich op de wijnen concentreren. Het is maar een hint.
 • Indienen antwoorden: de antwoorden op alle vragen (praktisch en puzzels) moeten zondagvoormiddag binnenkomen. Timing die telt bij ex aequo is het tijdstip van indienen van de puzzelvragen. Het antwoord op de praktische vraag moet gewoon voor 12u zijn, hier telt de timing niet.
 1. Wat als ik nog vragen heb?

Er is een zoom-meeting gepland om extra vragen te beantwoorden. Dit is de info om deel te nemen (open voor iedereen):

Vragenuurtje Ken Wijn-wedstrijd 2021
Time: Apr 23, 2021 08:00 PM Brussels

Join Zoom Meeting
https://us02web.zoom.us/j/81454116247?pwd=cEk0amx6bjZVWE8zYmVydkJwTEhCdz09

Meeting ID: 814 5411 6247
Passcode: 660860

 1. Wat is de oplossing van SEND + MORE = MONEY?

Dat antwoord vind je in de presentatie die werd rondgestuurd (slide 17). Je vindt ook oplossingen online, maar bij de puzzels van de wedstrijd Ken Wijn zal dat veel minder het geval zijn.