Info

Info

Ken Wijn-wedstrijd

In 2020 kon de Ken Wijn-wedstrijd niet doorgaan en organiseerde nationaal wijnmeester Peter Doomen online een fel gesmaakte Ken Wijn-quiz. Ook in 2021 dreigde uitstel of zelfs afstel van de wedstrijd. Maar dat was opnieuw buiten de nationaal wijnmeester gerekend. Hij combineerde zijn lange wijn- en puzzelervaringen voor de uitbouw van een wedstrijd op afstand in een heel nieuw kleedje. Het wordt een uniek teamgebeuren, met een schitterende degustatie en intens puzzelplezier. Op 9 mei 2021 vindt de wedstrijd plaats met ploegen van acht commanderijen: Aalst, Land van Waas, De Epicuristen, Leuven, Den Bloeyenden Wijngaardt, Amici, Gent, Brussel, Zele en Nova Zembla.Eén van de hoogtepunten van elk gildejaar is ongetwijfeld de wedstrijd ‘Ken Wijn’, die de laatste jaren op een groeiende belangstelling kan rekenen. Wij juichen dat toe: blind proeven houdt ons immers met de voeten stevig op de grond.

De wedstrijd vindt plaats op zondag 22 maart 2020 en wordt georganiseerd door Commanderij De Mandel. Praktische details voor inschrijven van ploegen en sympathisanten volgen later via het bestuur van jouw Commanderij.

Vanaf de editie 2019 zijn er een drietal zaken van belang om de Ken Wijn-wedstrijd goed voor te bereiden:

1) De wijnlijst: vroeger een groot mysterie tot op de dag van de wedstrijd zelf. Nu is er een wijnlijst met twintig ‘typewijnen’ waaruit we er negen selecteren (van elk type maximaal één wijn). De tiende is een joker, om op die manier alle wijnen uit de hele wijnwereld aan bod te laten komen. De wijnlijst, die je hier als bijlage (blz 1) kan raadplegen, bestaat uit monocepages of assemblages die typisch zijn voor bepaalde streken of landen.

– Dit is een aanpassing van het draaiboek dat tot nu toe gehanteerd werd, waarin gesteld werd dat minimum 3 en maximum 5 wijnen uit Frankrijk afkomstig zijn, minimum 3 en maximum 5 uit de rest van Europa, en minimum 2 en maximum 4 buiten Europa. De voorbeelden (bijlage blz 2 en verder) vertellen je hoe een Ken Wijn-wedstrijd er kan uit zien…

– Wanneer toegelaten volgens de regels van de herkomstbenaming, kan een andere druif (druiven) in de assemblage zitten voor maximaal 20%. Bijvoorbeeld een chianti kan bestaat uit 80% sangiovese en 20% andere toegelaten druiven zoals merlot, canaiolo, cabernet sauvignon en syrah. Toch geldt hij voor Ken Wijn-wedstrijd nog als ‘typisch’ voor wijnstijl 9.

2) De theorievragen: ook hierop kun je je voorbereiden. Tip: lees aandachtig de laatste edities van Ken Wijn-magazine. De theorievragen zullen zeker niet gemakkelijker worden, maar een voorbereid proever is er twee waard!

3) Het podium: in het verleden durfde een puntje op de theorievragen of een iets minder rampzalig antwoord op de schiftingsvraag al eens beslissen wie op het podium stond. De winnaars hadden dan terecht gewonnen, maar bij de ploegen die van het podium vielen, bleef een wrang gevoel achter. Om hieraan te verhelpen zorgen we voor een extra ronde die de doorslag moet geven wanneer de proefvragen onvoldoende zijn om het podium te beslechten. Die extra ronde zal bestaan uit het determineren van witte wijnen.