Voorbije activiteiten

Voorbije activiteiten

2019-2020

Aula Vini Rioja (24/11/2019). Met 120 aanwezigen in de voormiddag voor de Masterclasses en in de namiddag nog ongeveer 150 degusterende bovenop mogen we wel spreken van een zeer geslaagde “Aula Vini Rioja”. Ook de positieve reacties die we her en der mochten opvangen doet ons deugd! Wij als Nationaal Comité waren ook zeer blij met de hoge kwaliteit aan wijnen die aangeboden werden. Meer informatie vind je hier terug.

Het Feest van de Vlaamse Wijngilde zette jaar de wijnen van Cahors in de schijnwerpers, de bakermat van de malbec maar ook de thuishaven van begenadigde wijnmakers. We ontvingen de top van Cahors: met Clos Triguedina, Château du Cèdre en Domaine Cosse Maisonneuve proefden we de drie best geklasseerde Cahors-domeinen uit “Le guide des meilleurs vins de France” van de Revue du Vin de France. Ook de 7 andere domeinen vervolledigden de selectie topwijnen met een grote diversiteit. 

Foto’s

Menu

Quiz

2018-2019

Achter elke afbeelding is een kortfilm terug te vinden van sfeerbeelden tijdens onze activiteiten. Klik op de afbeelding om te bekijken, fotomontages die door Peter Doomen (Nationaal Wijnmeester) werden samengesteld.

Nationale Proeven november 2018

Aula Vini – Grands Crus Classés de Saint-Emilion – 9 december 2018

Jubileum 50 jaar Vlaamse Wijngilde – 2 en 3 februari 2019
Op zaterdag 2 februari 2019 vonden in het kader van 50 jaar Vlaamse Wijngilde een unieke reeks masterclasses plaats. Eminente sprekers uit de internationale wijnwereld lichtten er een actueel thema toe voor enkele honderden wijnliefhebbers. Natuurlijk werden er ook wijnen geproefd, zowel tijdens de masterclasses als op de Wijnboulevard, bij de aanwezige wijnhandelaars en wijnbouwers.
Op zondag 3 februari 2019 vierde de Vlaamse Wijngilde haar 50-jarig bestaan met een plechtige academische zitting, in aanwezigheid van Minister van Toerisme Ben Weyts, die samen met drie eregenodigden werd geïntroniseerd tijdens een uitzonderlijk kapittel. Daarop volgde een feestelijk jubileumbanket met uitgelezen wijnen van Champagne Henriot, L’Union des Grands Crus de Chablis, Le Conseil des Vins du Médoc en Clos des Frères.

Ken Wijn-wedstrijd 31 maart 2019
Eén van de hoogtepunten van elk gildejaar is ongetwijfeld de wedstrijd ‘Ken Wijn’, die de laatste jaren op een groeiende belangstelling kan rekenen. Dit jaar waren er enkele wijzigingen in het verloop van de wedstrijd, met uiteindelijk een spannende finaleronde met het blind proeven van enkele witte wijnen. Commanderij De Mandel (Roeselare) nam de hoofdprijs in ontvangst.

Aula Vini – De complete Etna-beleving – 28 april 2019
Na een bezoek aan Sicilië rijpte bij Nationaal Voorzitter Luc Dewulf het idee om, na Piëmonte in 2018, een Aula Vini te organiseren rond de wijnen van de Etna. Op 28 april 2019 verwelkomden we een delegatie wijnbouwers en/of hun invoerders uit deze wel zeer uitzonderlijke wijnregio. De delegatie van Siciliaanse wijnbouwers stond onder leiding van Antonio Benanti, zaakvoerder van het gelijknamig domein, en tevens voorzitter van het consortium van de Etna DOC. Hij gaf een korte inleiding over de regio.
De Wijnronde – De Ahr, het ontdekken waard! – 18 mei 2019
De zevende editie van de wijnronde bracht ons naar de Ahr-vallei in Duitsland. De magnifieke Ahrvallei is dé thuishaven van topkwaliteit pinot noir. Hoewel piepklein wedijvert deze prachtige streek moeiteloos met het icoon uit Bourgogne. We bezochten zes topdomeinen die allen lid zijn van VdP (Verband Deutscher Prädikats- und Qualitätsweingüter). ’s Avonds sloten we af met een gastronomisch diner bereid door sterrenchef Hans Stefan Steinheuer (**).