Bordeaux 2005: proefnotities

Bordeaux 2005: proefnotities

Bordeaux 2005: Degustatienotities

De degustatienota’s betreffen de wijnen van de kastelen die deel uitmaken van de Union des Grands Crus de Bordeaux, aangevuld met enkele andere kastelen. Vandaar dat een aantal ‘grote namen’ in de hierna volgende lijst niet zijn opgenomen omdat ze geen lid zijn van de Union des Grands Crus. Notities van Hugo Van Landeghem, 2006

Sauternes

9.0 d’Yquem

Neus nog vrij gesloten met vooral een hoge dosis exotisch fruit. Minder aromatisch en open dan de 2004 op het moment van de degustatie van de primeurs, heeft nu iets meer volume dan finesse in de neus. De mond daarentegen verbergt achter de rijke vulling ook onderliggende finesse, toont zich als een ruwe diamant die nog moet worden afgewerkt. Groot potentieel aanwezig.

8.5+ Guiraud

Zeer mooie en complexe neus. Toont diepte en verfijning, naast een behoorlijke dosis botrytis en goed geïntegreerd nieuw hout. Rijpe en sappige aanzet die de harmonie van de neus weerspiegelt. Ontplooit en verfijnt in het middengebied, finesse en elegantie, zeer lange finale met grote aromatische persistentie. Staat in zijn evolutie een stuk verder dan Yquem.

8.5+ Sigalas-Rabaud

Exotisch fruit met lichte etherische tonen en matige houtimpressies. Zeer fijne structuur met het accent op elegantie en finesse. Ontwikkelt zich bij verluchten zowel in de breedte als in de lengte. Subtiel zoet steunt in de finale de aromatische verfijning. Zeer geslaagd.

8.5+ Coutet

Neus van het rijpere en rijkere type met honing en gekonfijt fruit, maar ook met finesserijke diepte. Brede smaakaanzet met massa’s fruit. Goede voortzetting en versmolten frisse zuren, ingebouwde finesse en breedte. Lange finale. Coutet verenigt hier zowel de finesse van Barsac als de diepte en rijkdom van Sauternes.

8.0+ Lafaurie-Peyraguey

Vrij gesloten in het begin, maar ontwikkelt zich bij verluchten met exotisch fruit en perzik. Zeer mooie aanzet met ingepakt zoet, goede voortzetting met uitbreiding naar diepte, verfrissende lengte met nahangend fruit en gedoseerd hout. Wijn met potentieel

8.0+ Rabaud-Promis

Combinatie van fruit en peperkoek, onderliggende botrytis en versmolten hout. Smeuïge en tegelijk sappige aanzet met ingepakt zoet. Goede balans, met iets meer zoet in het midden dan Lafaurie-Peyraguey, maar het zoet blijft volledig gebonden door de weerkerende zuren in de finale.

8.0+ La Tour Blanche

Brede en door fruit gestoffeerde neus, met diepte en onderliggende verfijning. Mondvullende aanzet met geconcentreerd zoet en vettige onderbouw. Blijft evenwel volledig in balans door zijn frisse zuren, goede lengte. Beter geslaagd dan in de vorige jaren door het verfrissend element van de zuren waardoor het zoet op de achtergrond verdwijnt.

8.0+ Suduiraut

Honing en abrikoos. Veeleer lichtvoetig dan rijk, met een open karakter. Het nieuw hout is vrij prominent aanwezig maar blijft geïntegreerd. Goede balans met het accent op elegantie en verfijning. Een Suduiraut met meer Barsac-allures dan in andere jaren.

8.0- Nairac

Combinatie van peperkoek en gekonfijt fruit, neus met botrytis. Volle en vettige aanzet met een stevige dosis zoet, maar volledig in balans gehouden door de zuren. Enkel in de finale lijkt het zoet iets terug te keren, maar zoals steeds heeft Nairac iets meer tijd nodig om het geheel te binden.

8.0 Doisy-Védrines

Neus met zowel exotisch fruit als bloemige aspecten. Vleugje honing. Verleidelijke neus die meer door verfijning dan door diepte is getekend. Elegant maar met toch voldoende molligheid, gesteund door mooie zuren. Veeleer elegant dan geconcentreerd, Barsac-type.

7.5 Myrat

Rijp fruit, geconcentreerd en voldoende diep. Karamel en lichte botrytis. Hout goed versmolten. Smeuïge aanzet. Heeft aangenaam zoet en voortreffelijk balans. Mooie persistente finale waarin het fruit weerkeert.

7.5 Fargues

Neus vertoont analogie met die van Myrat, enkel het hout is iets nadrukkelijker aanwezig. Heeft meer molligheid en breedte, maar mist ietwat zuren als compensatie. Een vrij uitgesproken bittertoets versterkt het zoet in de finale.

7.5 Rieussec

Kweepeer en peperkoek. Weinig botrytis. Hout nadrukkelijk aanwezig. Veel fruit, vettig, goede balans met een degelijke aromatische persistentie in de finale.

7.5 De Rayne Vigneau

Verfrissende neus: lychees en citroen. Elegantie gekoppeld aan opvallend veel zuur. Mist misschien ietwat vulling. Wel elegant en fris tot in de finale. Meer aperitief- dan dessertwijn.

7.5 Clos Haut Peyraguey

Rijke fruitexpressie, die echter de diepgang van de pourriture noble ontbreekt. Hout zeer goed ingebouwd. Heeft voldoende vulling en materie, maar mist wat toegevoegde dimensie door gemis aan pourriture. Zuivere finale.

7.5 Doisy Daëne

Lychees en citroen domineren in de neus, samen met een behoorlijke dosis nieuw hout. Lichtvoetige structuur met goede balans en wat karameltonen in de finale. Meer een aperitiefwijn.

7.5 Filhot

Fris en fruitig, met zelfs een licht minerale ondertoon. Nieuw hout duidelijk aanwezig zonder te domineren. Mooie en frisse aanzet met veel fruit. Vrij droog met verfrissend zoet in de finale. Zeer zuiver: een geslaagde Filhot.

7.0 D’ Arche

Frisse neus met perzik en een vleugje honing. Meer lichtvoetig dan breed. Mooie balans met nadruk op fraîcheur en toch voldoende gevarieerd. Verfijnde lengte. Van het lichtere type.

7.0 De Malle

Citroen, meer vers fruit dan botrytis. Lichte en enigszins zoete aanzet. Redelijke voortzetting met een frisse finale. Aperitief-type.

7.0 Lamothe

Exotisch fruit met overwegend lychees en citroen. Karamel. Goede vulling met stevig zoet maar met voldoende evenwicht. Mist de diepte en finesse van de betere wijnen. Behoorlijke afdronk.

7.0- Romer du Hayot

Neus met iets meer diepte dan Lamothe. Fruit overweegt. Ronde en wat vettige textuur met voldoende voortzetting. Fijne fruitnuances in het middengebied en goede finale.

6.5 Broustet, Lamothe-Guignard, Bastor-Lamontagne, Romer en Caillou

6.0 Suau

Pomerol

9.0 Petrus

Schitterende neus met finesse en diepte, die bijna doet denken aan het raffinement van geconcentreerd pinot noir-fruit dat afkomstig is van een buitengewoon terroir. Het hout is nauwelijks te bespeuren. Voluptueus en zoet fruit in de mond: un vin gourmand. Heeft diepte en finesse.Iets krachtiger in zijn tanninestructuur, maar de textuur en de onderbouw ligt volledig in de lijn van Trotanoy. Lange afdronk. Een Petrus waar meer naar elegantie dan naar kracht toe is gewerkt, met een matige extractie.

9.0 Trotanoy

Klasrijke neus met hoogstaande finesse. Subtiel en toch geconcentreerd. aanzet volledig gedragen door rijp fruit. Ook het middengebied ontplooit zich met finesse en diepgang zonder de minste verzwakking. Rasvolle en fijne tannine stoffeert een lange finale.

8.5+ Gazin

Diepe kleur. Nog vrij gesloten maar bij verluchten ontwikkelt zich langzaam diep en rijp fruit gekoppeld aan een grote fraîcheur en finesse. Zeer mooie aanzet met intens fruit, zeer fris, diep en geschakeerd. Grote variatie in het middengebied, smaakvolle en rijpe tannine die volledig is toegedekt door het fruit. Vertoont op geen enkel punt enige verzwakking. Lange finale. Dit is ongetwijfeld de beste Gazin sinds 1989.

8.5 Hosanna

Neus met voornamelijk rood fruit: kers en framboos, diep en geconcentreerd. Heeft klasse. De smaak is vol, kruidig en getoast. De finale is lang maar nog ietwat getekend door de houttannine. Nochtans is er veel materie en inhoud aanwezig om bij verdere vatopvoeding volledig te versmelten.

8.5 La Conseillante

Expressieve neus, heel flatterend met een combinatie van fruit en bloemen. Elegant en evenwichtig met goede diepgang. Het fruit blijft over het ganse smaakgebied domineren. Gestructureerde en smaakvolle tannine met wat chocoladebitter op het einde van de finale. Krachtiger type dan Gazin, met momenteel iets minder raffinement. Toch een grote wijn.

8.0+ L’Eglise Clinet

Vrij gesloten. Zowel rood en zwart fruit als florale tonen, vooral viooltjes. Opvallende mooie fraîcheur. Hout volledig verweven. Elegant en verfijnd met een minerale onderbouw. Perfecte balans waarin de frisheid van het fruit blijft aanhouden. Klasrijke tannine met een beschaafd bittertje. Knappe wijn met het accent veeleer op finesse dan op kracht en opulentie.

8.0 Petit Village

Charmerend fruit met goede diepgang. Hout is op dit moment nog iets te nadrukkelijk aanwezig, maar blijft gebonden. Naast een opvallende elegantie is er voldoende concentratie. Harmonische onderbouw die wordt afgerond met nobele tannine. Dit jaar werd er opvallend meer naar elegantie en verfijning toegewerkt dan in andere jaren, toen vaak wat te sterk werd geëxtraheerd. Daardoor is er in 2005 een betere terroirexpressie terug te vinden.

8.0 La Fleur Petrus

Zoals Hosanna, ook hier veel framboos en kers, maar minder hout. Heeft voldoende materie maar is zeker geen krachtpatser. Verfijnde en elegante structuur die typerend is voor de meeste wijnen van Jean-Pierre Moueix. Fijne tannine.

8.0 La Croix de Gay

Diepe kleur. Zeer mooie neus met moerbei, zwarte kers en framboos, diep en fris met goed ingewerkt hout. Ronde en vlezige aanzet, beladen met veel fruit. Opent en verdiept in het middenrif, evenwichtig, smaakvolle tannine en lange finale. Harmonie tussen kracht en verfijning.

8.0- Clinet

Intense neus met diepte en finesse. Vrij zoete attaque van rijpe tot overrijpe merlot met lichte confituurimpressies. Kruidig en getoast, geconcentreerd. Mondvullende en krachtige tannine met voldoende finesse. Minder extract en hout dan in de vorige jaren.

8.0- Certan de May

Verfijnde neus met charmerend fruit. Finesse, diepte en voldoende vulling. Verfijnde tannine. Goede lengte.

7.5 Providence

Combinatie van florale tonen en rijp fris fruit. Harmonieus en verfijnd. Iets strakker maar blijft toch stijlrijk en elegant. Heeft voldoende ras en diepte.

7.5 Latour

Rood fruit samen met minerale en bloemige tonen. Vrij zoet in de aanzet. Rond en soepel in het midden. Een finale met kruidige en rijpe tannine.

7.5+ La Pointe

Intens fruit, gemengd met zoethout, chocolade en kruiden van het getoaste vat. Nieuw hout is duidelijk aanwezig maar blijft door fruit omgeven. Romige en zoete aanzet met veel fruit en kruiden. Gevulde onderbouw en rijpe tannine. Een geslaagde La Pointe.

7.5+ Beauregard

Weelderig rood fruit. Reeds heel expressief. Na verluchten hoofdzakelijk framboos en aardbei. Hout zeer goed geïntegreerd. Licht zoete en romige aanzet. Zeer zuivere en redelijk soepele onderbouw met wat minerale tonen. Elegant en verfijnd met rijpe en verfijnde tannine. De wijn gaat in dezelfde trend van de voorbije jaren op zoek naar elegantie waarbij frisheid en matige extractie de hoofdtoon uitmaken.

7.5 Tour Maillet

Kirsch, rood bessenfruit en kruiden. Opulente aanzet met vooral rood fruit, geconcentreerde onderbouw en krachtige, gebonden tannine.

7.5 La Cabanne

Goed fruit dat toch evenwel de diepte van de grote Pomerol ontbreekt. Floraal. Mist wat volume als ondersteuning. Tamelijk hoge zuren en wat strakke tannine. Mist de rijpheid van het grote jaar 2005.

7.0+ Petite Eglise

Neus waarin het florale aspect van viooltjes mooi combineert met framboos en ander rood fruit. Matige concentratie maar voldoende ondersteund met rijp en fris fruit. Uitstekende balans en goede aromatische bestendigheid in de finale. Een van de beste La Petite Eglise ooit.

7.0 Moulinet

Warme neus met alcoholimpressie. Geconcentreerde smaak met bittere zwarte chocolade in de finale. Mist wat verfijning.

7.0 Certan Marzelle

Zwart fruit. Zuiver en fris. Hout goed verweven. Goede textuur met elegantie en ingebouwde tannine.

7.0- La Grave

Weinig intense kleur. Aardbeien en rood fruit. Vrij zoet en soepel, mist wat diepte in de voortzetting. Niet zo succesvol Als in de voorbije jaren.

7.0- Vray Croix de Gay

Zwart fruit met meer concentratie dan La Grave. Zoet en kruidig met wat opstekende tannine in de finale.

6.5 Lafleur Gazin en Bourgneuf

Saint-Emilion

9.5 Ausone

Zeer intense kleur. Nog vrij gesloten neus die bij walsen zwarte kers en zoethout vrijmaakt, leder en florale tonen. Enorme fraîcheur ondanks de hoge rijpheid van de druiven (55% cabernet franc en 45% merlot). Discreet en toch al doorweven met grote complexiteit. Het nieuwe hout (100 procent) is volledig versmolten. Rijke en geconcentreerde aanzet, flatterend door de massa’s fruit. Opent naar grootse diepte, prachtige balans. Schitterende en zeer nobele tannine creëert grote lengte. Synthese van grootse Bordeaux die in aanmerking komt voor de wijn van het jaar. Nauwelijks 18.000 flessen geproduceerd, 6000 flessen als tweede wijn: Chapelle d’Ausone.

9.0 Cheval Blanc

Diepe kleur. Gereserveerde neus met charme en grote finesse. Zwart rijp fruit en minerale toetsen. Zachte en romige aanzet met superfruit van rijpe cabernet franc. Elegant en toch diep, breed en complex. Zeer goede structuur met verfijnde tannine. Lange finale met een licht bitter puntje. Zoals steeds wat traag in zijn evolutie, maar het potentieel staat borg voor een grote wijn in wording.

9.0 Canon

Diepe kleur. Schitterende neus met hoofdzakelijk zwarte en blauwe bosbessen. Grote fraîcheur en elegantie. Nieuw hout totaal versmolten. Finesse. Zalvende aanzet met subtiel en verfijnd fruit. Ontwikkelt zich verder in het middengebied, blijft fris. Een minerale ondertoon houdt aan tot in de finale. Schitterende tannine, lange aromatische lengte. Ongetwijfeld de beste Canon van de laatste 20 jaar.

8.5+ Tertre Roteboeuf

Prachtige neus, exotisch en tevens mineraal fris, diep en complex. Voluptueus, un vin gourmand. Rond en vlezig maar volledig omgeven door finesse. Zeer nobele en smaakvolle tannine. Raffinement en aromatische rijkdom leveren een schitterende harmonie op.

8.5+ Angelus

Zeer intense kleur. Voornamelijk zwart en geconcentreerd fruit. Stijlrijk en klasse. Mooie grip met romig fruit, diep en geconcentreerd. Wint aan breedte in het middengebied. Zeer fijne tannine met lange finale. Zeer harmonieuze wijn met accent op een matige extractie. Meer dan in vorige jaren heeft Angelus naar elegantie en verfijning gezocht. Het hout is slechts ondersteunend aanwezig. Zeer geslaagd.

8.5 La Gomerie

Zeer diep, koffie en cederhout, zwarte kers en zoethout. Klasse. Smaakvolle aanzet met cacao en kruiden, zoethout en rijp fruit. Goede ondersteuning van zuren. Krachtige maar rijpe tannine gedragen door fruit. Lange afdronk.

8.0+ Figeac

Gemiddelde kleur. Vrij dichtgeplooide neus met onderliggende finesse, mineralen en bloemen. Nog meer fruitexpressie in de mond dan in de neus. Goede vulling en mooi evenwicht. Tannine met overleg geëxtraheerd. Lange finale.

8.0+ Beau-Séjour Bécot

Zeer diepe kleur. Intens zwart fruit zonder overrijpe confituurimpressies maar met toegevoegde fraîcheur, kersepit en framboos. Nieuw hout als aanvulling. Vrij zoete attaque met houtaroma’s. Knappe voortzetting die wint aan diepte. Stevige maar fijne tannine gedekt door kruiden en weerkerend fruit. Wijn met een uitstekend bewaarpotentieel.

8.0+ Pavie Decesse

Zeer intens. Nog vrij gesloten. Cederhout en zwarte bessen. Door de hoge concentratie van het fruit blijft het nieuw hout volkomen ingebouwd. Krachtig, enorm veel fruit, kruidig en gespierd. Krachtige tannine die volledig door de materie en de hoge fruitconcentratie ingebonden blijft zonder neiging tot uitdrogen. Wijn van het krachtige type, maar toch geen echte blockbuster. Eerder de stijl van Larcis Ducasse van dit jaar (niet toevallig een vrij analoge expositie).

8.0 La Serre

Zwart fruit met verfrissende minerale tonen. Complex, hout perfect ingebouwd. Ronde en zachte aanzet met pakken fruit. Zeer suave textuur en prachtig evenwicht. Fijne en rasvolle tannine. Grote lengte. De Château Canon van de grands crus classés (ook van het kalkplateau).

8.0 Larcis Ducasse

Zeer diepe kleur, bijna zwart. Diep en zwart fruit met minerale ondertoon. Veel nieuw hout dat door de hoge concentratie gebonden blijft. Ietwat strakke aanzet maar die opent naar het midden met een intense fruitvulling. Krachtige maar volkomen rijpe tannine levert structuur en lengte. Dit is een Larcis Ducasse met meer power en klasse dankzij de lagere rendementen, de meerwaarde van het jaar en de vernieuwde aanpak door Nicolas Thienpont.

8.0 Troplong Mondot

Zwarte kers met de fraîcheur van het kalkplateau. Hout volkomen verweven. Krachtige wijn met een zekere warmte door de alcohol. Heeft voldoende zuren als verfrissend element. Ontwikkelt diepte en breedte naar de finale toe. Krachtige maar gebonden tannine. Wijn met groot bewaarpotentieel.

8.0- Pavie Macquin

Zwarte kers en zoethout. Kruidig door de hoge dosis nieuw hout. Karamel en kaneel. Compacte aanzet die weinig opening laat, fruit lijkt wat op de achtergrond gedrukt. Iets droge finale. De wijn lijkt wat achterop door de uitblijvende malolactische gisting, toch is er een goede structuur om positief te evolueren.

8.0- Clos Fourtet

Zwart fruit, bosbessen en kruiden, zoethout en leder. Nieuw hout duidelijk aanwezig maar blijft verweven met het fruit. Begint vrij zoet in de mond met een overgang naar kruiden. Heeft materie en diepte. Smaakvolle tannine met nog een zekere strakheid.

8.0- Belair

Gemiddeld tot diepe kleur. Munt uit door subtiel fruit en finesse en goed gedoseerd hout. Fruitig en licht zoet, met goede verruiming in het midden. Stevige maar matig geëxtraheerde tannine. Voorbeeldige extractie in functie van fruit en finesse. Geslaagd.

8.0- Trottevieille

Zwart fruit, leder en zoethout. Vleugje kirsch met ook wat lichte extractie-aroma’s. Zoet en intens, heeft materie en kracht. Tannine blijft door fruit gedekt. Goede lengte. De kwaliteitsverbetering van de laatste jaren wordt ook met de 2005 verder gezet.

8.0- Pavie

Zeer intense kleur, zeer rijp fruit, wat sexy en exotisch. Lichte confituurimpressie verweven met de kruiden van het eiken vat, alcoholrijk en warm. De aanzet heeft de allure van port, zo overweldigend in zoet en glycerine, bijna een olieachtige textuur. Nadien manifesteren zich de kruiden en eindigt de finale met een pak tannine waarin het hout wat drogend inwerkt. Voor liefhebbers van mondvullende wijnen, voor anderen misschien van alles een beetje ‘te’.

8.0- Berliquet

Zwarte kersen, intens en diep zonder de minste vorm van overrijpheid of confituur. Krachtig en rijp, goed door zuren ondersteund, op het randje van wat te hoge extractie, maar de tannine blijft gebonden. Goede lengte.

8.0- La Dominique

Fijne neus met een samenspel van zowel florale als rijpe fruittonen, fris en elegant. Klasse. Ook de mond manifesteert rijp fruit dat zijn frisheid behoudt, breed en diep. Perfect ingebouwde tannine met finesse. Klasrijke wijn die het beter doet dan de vorige jaren.

8.0- Larmande

Geconcentreerd rood fruit met vooral aardbeien. Intens en verfijnd. Krachtige en door fruit gedragen aanzet. Vlezig en vrij krachtig in het midden. Eindigt met stijlvolle en rijpe tannine. Een goede harmonie tussen kracht en verfijning waarbij het dominante hout van enkele jaren terug werd teruggeschroefd. Zeer geslaagd.

8.0- La Tour Figeac

Bescheiden neus die om verluchten vraagt. Nadien zwart fruit met finesse. De mond heeft een overschot aan fruit. Beperkt extract ten voordele van finesse. Zeer goede balans. Rijpe tannine draagt bij tot structuur en lengte. Mooie wijn met accent op toegankelijkheid en finesse.

8.0- Balestard la Tonnelle

Neus zowel floraal als mineraal met een behoorlijke dosis nieuw hout. Vrij krachtige wijn waarin het florale element van de neus zich opnieuw manifesteert. Goede fraîcheur en gestructureerde tannine. Geslaagde wijn.

8.0- Canon-la-Gaffelière

Intens en rijp fruit. Hout goed versmolten. Goede gestructureerde onderbouw die wacht op volledige versmelting. Op dit moment staat het hout in de finale nog wat afgescheiden. Er is nochtans voldoende potentieel om het geheel bij verdere vatopvoeding te binden.

7.5+ Grand-Mayne

Intens fruit met lichte overrijpe tonen. Hout perfect verweven. Heeft materie en densiteit, kruidig, uitstekend evenwicht. In de finale komt het hout er nog iets door maar verdere vatopvoeding kan voor afronding en versmelting zorgen.

7.5+ La Gaffelière

Zwarte kers en onderliggende finesse die echter wordt overheerst door de getoaste aroma’s van het nieuw vat. Ook de mond toont de te sterke invloed van de toast, waardoor het fruit gedeeltelijk wordt weggedrukt en de extractie de overhand neemt met wat drogende tannine in de finale. Een zachtere extractie zou beter de fruitexpressie en de finesse van de terroir hebben bewaard.

7.5+ Dassault

Zeer mooie neus met romig fruit. Wat patisserie en licht rokerige toets. Dient zich iets zoet en romig aan, vervolgt met een kruidige onderbouw die lichtjes op het fruit drukt. De tannine is vrij strak maar de materie staat garant voor goede evolutie. Kan goed verouderen.

7.5 La Couspade

Zwart fruit met wat aardse tonen. Fruit gedeeltelijk weggedrukt door de extractie. Bevestiging in de mond: kracht haalt het op elegantie en het fruit is niet in staat de ietwat droge tannine te bedekken. Hout en extractie worden hier in (te) sterke mate aangewend.

7.5 La Clotte

Mooie neus met fraîcheur en verfijning. Minerale en florale tonen. Charmant zoet dat wordt opgevangen door een verfrissende aciditeit. Heeft voldoende breedte en eindigt met een mooie aromatische lengte.

7.5 Petit Cheval

Rijp fruit met voldoende finesse, cassis en framboos maar ook een zekere warmte door de alcohol. Vrij krachtig en vol, maar ook de warmte van de neus vinden we in de smaak terug. Goede structuur, goede lengte met het typische bittertje van Saint-Emilion.

7.5 Saintayme

Mooie, frisse neus met zwarte kers. Bloemig. Bescheiden hout. Goede constitutie, voldoende materie, sappig, matige extractie. Goede lengte.

7.5 Laroque

Rijpe fruitige neus met goede frisheid. Ronde en vlezige wijn, gedragen door het fruit en afsluitend met rijpe versmolten tannine. Goede lengte.

7.5 Laroze

Rijp en fris fruit met onderliggende finesse. Weinig houtimpressie. Gestructureerd en evenwichtig, met een kruidige finale. Iets meer cabernet getypeerd.

7.5 Clos de l’Oratoire

Zwart en diep fruit met een lichte toets van warmte. Zoet, gestoffeerd en geïntegreerde tannine, goed niveau.

7.5 Fonroque

Diepe kleur. Zeer veel fruit, elegant en verfijnd. Aangename zachtheid, gekoppeld aan goede textuur. Meer elegant dan krachtig, verfijnde tannine. Geslaagd.

7.5 Chauvin

Diepe kleur, zwart fruit met frisse rijpe ondertoon. Zacht en romig in het begin, vervolgt met de kruidigheid van het vat. Heeft materie en lengte.

7.5- Franc-Mayne

Rood fruit, voldoende rijp. Veeleer elegant dan krachtig, alhoewel voldoende materie om de nog wat strakke tannine in te bouwen. Heeft het nodige potentieel om verder gunstig te evolueren.

7.5- Cap de Mourlin

Zeer diepe kleur. Zwarte bessen met een duidelijke invloed van sterk getoast hout. Smaak ietwat gedomineerd op dit moment door de sterke toastimpressies, maar voldoende materie aanwezig om op termijn te versmelten.

7.5- Clos Saint-Martin

Mooie structuur waarin materie en fruit, samen met het gedoseerd hout, een mooie harmonie vormen.

7.5- Guadet Saint-Julien

Open en expressieve neus met voldoende fruit. Rond en vrij soepel, matige extractie, goede lengte.

7.0 Haut-Sarpe, La Tour du Pin Figeac, Grandes Murailles, Corbin, Fonplégade

Pessac-Léognan rood

9.0- Haut-Bailly

Diepe kleur. Attractieve neus met klasserijk fruit, diep en geconcentreerd. Hout volledig opgenomen door het rijpe fruit. Geconcentreerde en mondvullende aanzet met romig en zoet fruit, gedragen door een perfecte zoet-zuurbalans. Veel materie, gestructureerde en ingebouwde tannine met een smaakvolle lengte. Groot bewaarpotentieel. Een Haut-Bailly op zijn best, en dat wil wat zeggen…

9.0- Malartic-Lagravière

Diepe kleur. Knappe neus met diepliggend fruit en fijne kruiden, romig en intens. Wint nog aan finesse en diepte bij omschudden. De mond nodigt uit met een romige en fruitige aanzet, breed en diep. Vertoont geen enkele verzwakking in het middengebied en eindigt met nobele tannine. Grote wijn met structuur en lengte, klasse. De beste Malartic Lagravière ooit.

8.5 Pape Clément

Finesserijke neus met de typische fumé-toets van de Graves, koffie en ceder, chocolade en zwart fruit. De mond is een weergave van de neus: chocolade en kruiden, romige fruitondersteuning met een samenspel van fruit- en houtaroma’s. Gestructureerde tannine met iets meer aanwezigheid van hout.

8.0 Smith Haut Lafitte

Zeer intense kleur. Rijpe neus met een combinatie van chocolade en cacao, samen met zwart fruit. Versmolten hout. In de mond heerst een lichte alcoholimpressie maar het fruit blijft de overhand halen. Breed en smaakvol middenstuk dat gevuld is met materie. Vrij lage zuurgraad, kruidige en ietwat gedrongen tannine. Structuur aanwezig om goed te evolueren.

8.0- Domaine de Chevalier

Zwart rijp fruit met ook hier de typische fumé-impressie. Finesse en elegantie primeren. Fris en mineraal met een fruitondersteuning over de ganse lijn. Evenwichtig en gestructureerd met een goede lengte. Mist misschien wat concentratie om top te zijn en haalt het vooral door zijn finesse.

8.0- Olivier

Flatterende neus met een frisse en minerale ondertoon, elegant en verfijnd. De mond is een bevestiging van de neus: medium body met verfijnde fruitimpressies, fris en diep tegelijk. Smaakvolle tannine. Wijn met stijl, bekoort vooral door zijn elegantie.

7.5+ Bouscaut

Diep gespannen kleur. Neus met elegantie en verfijning. Heeft de klasse van het terroir. Romige aanzet die evolueert naar diepte en fris fruit. Uitstekend evenwicht dat wordt afgesloten met ingebouwde rijpe tannine. Goed niveau.

7.5+ Haut-Bergey

Dichtgeplooide neus, blijft ook na omschudden discreet in zijn fruitexpressie. Toont toch onderliggende finesse. Ontplooit zich beter in de mond met meer fruit en goede voortzetting. Wat compacte tannine maar toch geïntegreerd.

7.5+ La Louvière

Expressief en charmerend fruit, elegant en met een goede houtondersteuning. Diezelfde charme en elegantie vindt men terug in de smaak, goede balans en rijpe tannine. Een wijn met beperkte extractie en het accent op verfijning. Geslaagd.

7.5 Larrivet-Haut-Brion

Geconcentreerd zwart fruit met een zekere warmte door de alcohol die evenwel niet domineert. Zachte en zoete aanzet met geconcentreerd fruit. Alcoholrijk maar voldoende zuren. Gestructureerde tannine in de finale met wat bittere chocolade.

7.0+ De Fieuzal

Rijp tot enigszins overrijp fruit met een lichte dominantie van alcohol en wat aardse tonen. Lijkt verder geëvolueerd. Zeer kruidig en alcoholrijk, mist wat fraîcheur. Ietwat drogend in de finale.

7.0+ Carbonnieux

Zeer diepe kleur. Nog vrij gesloten maar toch voldoende zwart fruit. Verfijnd. Krachtig en enigszins strakke indruk door de iets te sterke extractie waardoor het fruit wat achterwege blijft en de finale tamelijk streng overkomt.

7.0+ Les Carmes Haut-Brion

Warme neus met duidelijk wat alcohol. Minder fris fruit dan in de betere wijnen. De smaak vertoont toch een goede balans en voortzetting. Redelijk strakke tannine die gebonden blijft. Goede wijn maar blijft toch iets onder de verwachtingen.

7.0+ Picque Caillou

Rijp en frisse fruitconcentratie. Alcohol goed versmolten. Voldoende materie en evenwicht zonder de grote klasse te halen van de betere wijnen. Lichtjes drogend in de finale.

7.0 Latour-Martillac

Diepe kleur. Discrete neus met voldoende verfijning. Mist in de smaak diepte en fruit. Tannine manifesteert zich als vrij droog vanaf het middengebied en wordt in de finale niet door fruit gedekt.

7.0 De France

Middelmatige kleur. Charmerende neus van het lichtere type. Medium body, mist wat vet en diepgang in de onderbouw. Strakke finale die vulling ontbreekt.

7.0 Chantegrive

Rood fruit, zuiver en fris. Gemiddelde concentratie maar mist wat vlezigheid. Correct.

7.0 Ferrande

Rijper en intenser fruit dan Chantegrive. Lichte fumé-toets. Soepel en aangenaam fruit zonder veel diepte. Goed, maar ontbreekt raffinement.

6.5 Rahoul

Pessac-Léognan wit

8.5 Pape Clément

Heel aromatisch, nootjes en brioche, rijpe perzik, heeft diepte en klasse. Brede aanzet met veel fruit gestoffeerd. Ontplooit zich in het midden met complexiteit en breedte. Uitstekende balans. Finale gedragen door een complexe aromatische lengte. Zeer goed.

8.5 Smith Haut Lafitte

Exotisch fruit met vooral ananas en citrus. Zeer expressief. Hout in perfecte harmonie. Goede grip met hoge dosis fruit. Zeer goede zoet-zuurbalans. Sterke aromatische ondersteuning van de finale. Zeer lang. Knappe wijn.

8.0 Malartic-Lagravière

Zeer expressieve neus met fris fruit en minerale ondertoon. Verfijnd, nieuw hout perfect ingebouwd. Medium body, veel frisse zuren en uitstekende balans. Hout manifesteert zich iets meer in de finale maar gezien de goede constitutie zal ook verdere opvoeding voor versmelting zorgen.

8.0 De Fieuzal

Rijpe abrikoos en perzik, exotisch, brioche. Het hout blijft als aanvulling bescheiden op de achtergrond. Fruit domineert van bij de aanzet tot in het middengebied. Wint aan diepte, uitstekende balans. Door fruit gedragen finale met goede lengte. Veel beter dan de rode versie.

8.0 Latour-Martillac

Exotisch fruit met citrus, ananas en pompelmoes. Kwaliteitshout als aanvulling. Heeft volume en fruit, verzwakt op geen enkel moment. Uitstekende balans en lange afdronk. Zoals bij Fieuzal is wit ook hier veel beter dan rood.

8.0- Domaine de Chevalier

Bleke kleur. Nog zeer gesloten. Fris, hoofdzakelijk wit fruit. Gemiddelde concentratie, vrij hoge aciditeit. Heeft finesse maar alles blijft zeer discreet. Lijkt nog in een embryo-stadium.

8.0- Bouscaut

Licht reductieve neus. Onderliggend rijp fruit, aangevuld met een discrete houttoets. Fruit domineert meer in de mond dan in de neus. Wint aan diepte in het midden. Frisse finale met weerkerende zuren. Beloftevol.

7.5 Carbonnieux

Zeer expressieve neus met ananas en perzik, rokerige eiktoets. Medium body, zeer fris met minerale accenten. Droge finale

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *