Bordeaux 2010: proefnotities

Bordeaux 2010: proefnotities

door Hugo Van Landeghem. Na een met lof overgoten wijnjaar 2009 dient zich met 2010 opnieuw een topjaar aan. Vergelijkingen met het dubbelsucces van 1989 en 1990 worden dan ook vlug gemaakt. Nochtans is 2010 geen kopie van 2009. Bordeaux kan niet anders dan euforisch zijn. Ook al is de ‘Union des Grands Crus de Bordeaux’ de initiatiefnemer van de jaarlijkse primeurweek in Bordeaux, de degustatiemarathon werd op gang getrokken door ‘Le Cercle Rive Droite’, een groepering van alle appellaties die op de rechteroever zijn terug te vinden. Al jaren groeit in Bordeaux het aantal degustaties dat buiten het kader van de ‘Union des Grands Crus’ wordt georganiseerd. Om er slechts enkele te citeren: ‘Alliance des Crus Bourgeois’, ‘Biodyvin’, ‘Pessac-Léognan’, ‘Association de Grands Crus Classés de Saint-Emilion’ en ‘La Grape’. Het is een onmogelijke opdracht om op al deze uitnodigingen in te gaan. Daarbij komt dat heel wat topchateaus hun wijn alleen op het chateau willen laten proeven. Niet minder dan 5000 wijnprofessionals en journalisten zakten naar Bordeaux af, samen goed voor 69 landen.

Extreme droogte

De zomer van 2010 was extreem droog, zelfs droger dan het al droge jaar 2005. De maanden juli en augustus kregen nauwelijks 32 mm regen, tegenover gemiddeld 114 mm. Men kan dus zonder meer van une année de sécheresse spreken. Het is precies deze droogte die de bepalende factor zal worden voor het karakter van het millésime 2010. Ze is verantwoordelijk voor de kleine druiven die werden geoogst. Waar de gemiddelde massa van een druif 1,45 gram bedraagt, haalde de druif in 2010 slechts 1,10 tot 1,20 gram. Een dikke schil in verhouding tot de hoeveelheid sap zorgde voor sterk geconcentreerde druiven, en dit zowel op vlak van tannine, suiker als zuren. In 2010 ligt het tanninegehalte zelfs 50 tot 70 procent boven dat in 2009, terwijl het zuurgehalte van 4,5 gram per liter in 2010 de 3,5 gram per liter in 2009 fors overtreft. Daarenboven heeft 2010 nog een half volumeprocent alcohol meer dan 2009, dat zowel op linker- als rechteroever als een alcoholrijk jaar werd geboekt. Ondanks de droge zomer ging op de beste terroirs de groei van de wijnstok en de rijping van de druiven normaal verder dankzij een voldoende watervoorraad die de natte winter had achtergelaten. De droogte had wel een concentrerend effect op de suikerwaarden, wat resulteerde in nooit bereikte alcoholgehaltes. Het was voor elke wijnmaker de uitdaging om die alcohol zodanig te integreren dat een zuiderse of alcoholische impressie werd vermeden. Belangrijk was het bepalen van het oogstmoment waarop perfect rijpe tannine werd bekomen zonder daarbij te vervallen in overrijpheid. Vermits de druiven in 2010 veel suiker – en dus potentieel veel alcohol – bevatten en tegelijk zeer rijk waren aan tannine, was een aangepaste vinificatiemethode een conditio sine qua non. Daarom moest in eerste instantie de gistingstemperatuur laag worden gehouden: 16 °C in het begin en oplopend naar 26 tot 28 °C bij het einde van de gisting. Vooral deze eindtemperatuur is belangrijk omdat op het einde van de gisting alle suikers in alcohol zijn omgezet, waardoor de kans op extractie van bittere tannine uit de pitten groter wordt, zeker als bij de gebruikelijke eindtemperatuur van 30 tot 32 °C zou worden gewerkt. Ook het aantal remontages waarbij de gistende wijn op de druivenkoek wordt gepompt en de duur ervan werden zo laag mogelijk gehouden om een zachte extractie te bekomen zodat alleen de edele tannine in de wijn wordt overgebracht.

Druiven fotografisch gescand

Daarnaast brachten competente wijnmakers zo weinig mogelijk zuurstof in de wijn om enerzijds geen aroma’s te ‘verbranden’ en anderzijds de gistcellen de kans te geven langzaam de vele suikers om te zetten. Sommige chateaus hebben sinds de oogst 2009 een optische sorteertafel (système optique) geïnstalleerd, ontworpen door de firma Bucher Vaslin, een wereldvermaard bedrijf van ondermeer pneumatische wijnpersen. De druiven worden door een camera fotografisch gescand op onder andere grootte, vorm en kleur (maat voor rijpheid). Druiven die niet aan de door de computer ingestelde kwaliteitscriteria voldoen, worden via geperste lucht verwijderd. Op die manier komen alleen honderd procent gezonde druiven in de gistingstanks terecht. Ook verlepte of door millerandage aangetaste druiven, die een karamel- of vreemde smaak in de wijn zouden brengen, worden door dit systeem verwijderd. Op chateaus als Brane Cantenac en Pétrus is dit systeem werkzaam.

Alcohol: de schuld van het klimaat?

Algemeen is er in 2009 een grotere homogeniteit dan in 2010. Het jaar 2009 had heel wat minder onder de droogte te lijden dan 2010. Dat betekent dat de terroirs die minder waterreserves kunnen vasthouden gevoeliger zijn voor een lang aanslepende droogte. Bovendien hebben niet alle wijnmakers de kennis en ervaring om zo’n alcoholrijke wijnen adequaat te vinifiëren. Dit probleem stelde zich nog meer op de rechter- dan op de linkeroever door de dominantie van de merlot. De merlot is een delicatere druif dan de cabernet sauvignon. Het komt er dus op aan de merlot op zijn optimale rijpheid te plukken en ze niet de kans te geven om overrijp te worden. Het probleem van de merlot is echter dat tussen rijpheid en overrijpheid nauwelijks twee dagen zitten. Minder attente wijnbouwers laten zich dan ook vaak verrassen. Bij overrijpe merlot heeft men niet alleen meer alcohol, maar tegelijk ook minder zuren en frisse aroma’s. Vaak wordt het stijgend alcoholgehalte in wijn toegeschreven aan de opwarming van het klimaat. De jaren dat de bordeauxwijnen nauwelijks 12 tot 13 volumeprocent alcohol hadden, is verleden tijd. De laatste twee decennia investeerden financieel krachtige kasteelheren in de aankoop van concentratiemachines (omgekeerde osmose) om, indien nodig, hun magere oogst op te vijzelen. Deze dure apparaten staan nu al jaren werkloos. Misschien worden ze in de nabije toekomst wel opnieuw ingeschakeld; nu niet om de wijn te concentreren maar integendeel, om het alcoholgehalte in de wijn te verlagen. Dit was trouwens de functie van de omgekeerde osmose toen die voor het eerst in Californië werd gebruikt. Als de volgende jaren de trend van almaar meer alcoholrijke wijnen zich in Bordeaux doortrekt, zal de Franse wetgever uiteindelijk moeten toestaan dat men het alcoholpercentage in de wijn kunstmatig mag verlagen. Een procedure die tot op vandaag in Frankrijk wettelijk niet is toegestaan.

Alcohol: de schuld van de wijnbouw?

Vele wijnbouwers denken dat de veranderde wijnbouwcultuur een grotere impact heeft dan de opwarming van het klimaat. De tendens naar meer geconcentreerde wijnen, vaak onder invloed van de media, heeft de wijnbouwer aangezet om zijn wijnbouwcultuur aan te passen. De rendementen liggen vandaag merkelijk lager dan bijvoorbeeld dertig jaar geleden. De druiven bevatten van nature uit meer suiker bij kleinere rendementen. Nagenoeg alle kastelen passen vandaag een groene oogst toe waarbij een deel van de druiven wordt weggeknipt. Toen Jean-Luc Von der Heyden in de jaren ’80 op château Monbrison als eerste in de Médoc druiven begon weg te knippen (vendanges vertes) konden vele wijnbouwers hun ogen niet geloven. Het was de eerste aanzet naar de productie van meer geconcentreerde druiven. Vrij vlug kreeg zijn voorbeeld navolging. Daarna volgde de techniek van het ontbladeren (éfeuillage) ter hoogte van de druiven om hen toe te laten beter het zonlicht op te vangen en te rijpen. Anderzijds werd ook het bladoppervlak geleidelijk vergroot door een hogere palissage van 1,10 naar 1,50 m met het doel de capaciteit van suikerproductie van de plant te vergroten. Ook een verbeterde grondbewerking en een milieuvriendelijker beheer laten de plant in betere omstandigheden werken. Deze ‘verbeterde’ wijnbouwcultuur heeft de wijnstok naar een steeds hogere suikerproductie gestuurd. Wil men in de toekomst in Bordeaux niet met dezelfde problemen als in Californië worden geconfronteerd, stelt zich de vraag of men niet zal moeten terugschakelen naar de vroegere wijnbouwcultuur, mits eventueel de nodige aanpassingen.

Rechteroever: meer zoals 2005 dan zoals 2009

Iedereen is het erover eens dat zowel 2009 als 2010 in de rij van de grote jaargangen thuishoren, maar dat zij structureel en in stijl grondig van elkaar verschillen. Grote jaren in Bordeaux hoeven niet per se elkaars evenbeeld te zijn. 2010 lijkt in elk geval meer op 2005 dan op 2009. Sommige wijnen van de rechteroever hadden in 2009 naast het suave karakter ook een soms wat vermoeiende zoetheid en een alcoholprésence. Dit was des te meer het geval bij wijnen met overextractie. Ook in 2010, een jaar met een nog iets hoger alcoholgehalte dan 2009, lieten sommige wijnmakers zich tot overextractie verleiden met als resultaat: donkere wijnen, zonder jeugdig fris fruit en met strenge, bittere tannine. François Mitjaville, eigenaar van château Tertre Roteboeuf, vergelijkt 2009 met zijn voluptueuze tannine met de sonate van Bach, terwijl 2010 eerder de sonate van Vivaldi vertolkt. ‘Als de wijnstok te sterk onder de droogte begint af te zien, stopt zijn fotosynthese om zichzelf te beschermen. Het gevolg hiervan is dat het rijpingsproces vertraagt. De kleur van de pitten van de druif bleef in 2010 veel langer groen, wat erop wees dat de fenolische rijpheid nog niet was bereikt’, aldus Mitjaville.

Onrijpe tannine

Uit vrees voor nog hogere suikerwaarden zijn sommige wijnbouwers hun merlot met een potentieel alcoholgehalte van 14 volumeprocent gaan plukken terwijl de tannine nog niet volkomen rijp was. Droge, onrijpe tannine in combinatie met veel alcohol verwijst naar een wijnstok die teveel onder de droogte heeft geleden. Deze wijnen zijn voornamelijk afkomstig van drogere zandgronden, terwijl de kalkbodems beter het water vasthouden. De merlot heeft voor zijn rijping meer vocht nodig dan de cabernet sauvignon. Daarom ook vindt men de merlot meer aangeplant in een leembodem terwijl de cabernet sauvignon zich het best thuis voelt in een kiezelbodem. Onrijpe tannine, vergezeld van een hoge zuurgraad, resulteerde op de rechteroever soms in wijnen met een uitdrogende en korte finale. Zoals voor de jaargang 2009 willen we de lezer niet voorhouden alsof er op de rechteroever geen goede wijnen zijn gemaakt, integendeel! Een rigoureuze selectie is hier toch op zijn plaats. Dat Ausone en ook Cheval Blanc met hun hoog percentage cabernet franc grote wijnen hebben gemaakt, is niet verwonderlijk. Ook al heeft Vieux Château Certan een groot aandeel cabernet franc dan is het toch verrassend dat Alexander Thienpont beweert dat zijn wijn meer merlotgetypeerd is, maar met een verschillend profiel in 2009 en 2010. Château La Violette van Cathérine Vergé was subliem, nauwelijks drie hectaren groot (waarvan er ondertussen één werd gerooid), maar des te groter in prijs!

Linkeroever: grote fraîcheur

De cabernet sauvignon, de dominante druif van de linkeroever, verdraagt beter de warmte en de droogte zonder daarbij de hoge alcoholwaarden van de merlot te evenaren. De druif is bovendien minder gevoelig voor overrijping dan de merlot en behoudt ook beter zijn zuren. Het is vrij uniek dat de druif naast zo’n rijke suikerconcentratie nog over een hoge aciditeit beschikt. Dit is te danken aan de grote verschillen tussen dag- en nachttemperatuur. Waar overdag in september en oktober zonnige temperaturen van rond de 25 °C werden genoteerd, daalde de temperatuur ‘s nachts tot amper 5 °C. Daardoor werden de zuren slechts traag afgebroken en konden de druiven overdag rijpen om zowel de fysiologische als fenolische rijpheid te bereiken. Deze uitzonderlijke combinatie van veel suiker en tegelijk veel zuren werd nog uitzonderlijker door het hoge tanninegehalte van de kleine druiven. Een delicate evenwichtsoefening voor elke wijnmaker.

Homogene kwaliteit

Charles Chevalier, directeur op château Lafite-Rothschild, typeerde op een gevatte manier de verschillen tussen de laatste twee jaargangen: ‘Analytisch gezien lopen beide jaargangen niet zover uit elkaar. Het verschil zit hem in de plaats van de zuren, die in 2009 eerder vooraan in het smaakpatroon, en in 2010 meer in het midden en in de finale aanwezig waren. Dat verklaart meteen de grotere fraîcheur en lengte van 2010′. Over het algemeen is de linkeroever dan ook homogener qua kwaliteit dan de rechteroever. De unaniem geprezen aciditeit van 2010 was een zegen voor de rode, maar nog meer voor de witte wijnen van Pessac-Léognan. Hun aromatische expressie en complexiteit ontlenen de witte wijnen van Pessac-Léognan in grote mate aan deze frisse zuren. Ze halen op zijn minst hetzelfde, zo niet een nog hoger niveau dan de rode.

Sauternes-Barsac

Waar Sauternes en Barsac de vorige decennia uitmuntten door een grote wisselvalligheid tussen de verschillende jaargangen, beleeft de appellatie met 2010 het beste decennium ooit. De Botrytis cinerea installeerde zich vrij laat op rijpe druiven, maar verspreidde zich heel vlug over de wijngaard zodat de druiven snel concentreerden. Niettegenstaande de late oogst hadden de druiven een hoge zuurgraad dankzij de koele nachten. Botrytis zorgt in principe voor aromatische complexiteit, maar als ze zich snel uitbreidt zoals in 2010 zijn er minder rôti- en kruidige aroma’s aanwezig en levert ze vooral zeer zuivere en genuanceerde aroma’s. ‘De persoonlijkheid van elke cru is in 2010 heel goed herkenbaar’, aldus Xavier Planty van château Guiraud. Bérénice Lurton, eigenares van château Climens, vindt dat haar Barsac ‘architectuur’ bezit. De sauternes en barsacs 2010 zijn minder rijk en exuberant dan 2009, maar bekoren door frisheid, elegantie en diepgang. Ook werd het kwaliteitsverschil tussen de kastelen de laatste jaren iets kleiner.

Prijzen op niveau van 2009?

Gaan de hoge prijzen van 2009 worden gehandhaafd of zit er nog een prijsverhoging aan te komen? Op die vraag wilde of wou geen enkele kasteelheer in zijn kaarten laten kijken. Persoonlijk denk ik dat een status quo van de prijzen van 2009 al een succes zou zijn, maar ik vrees dat dat niet het geval zal zijn. De jaargang 2010 schikt zich in het rijtje van de grote bordeauxjaren, zoals 2005 en 2009. Er is dus voor de kasteelheren geen enkele reden om een prijsverlaging toe te passen. De wereldeconomie herstelt goed van de recessie en wordt sterker volgens het Internationaal Monetair Fonds. Het dieptepunt van de crisis zorgde er voor dat het onderschatte millésime 2008 aan klantvriendelijke prijzen op de markt kwam. Die tijd ligt achter ons.

Lage dollar

Inmiddels is de interesse van de Aziatische markt voor bordeauxwijnen onafgebroken toegenomen. Voortgaande op de groeiende aanwezigheid van Chinese en andere Aziatische journalisten tijdens de primeurweek is het duidelijk dat Europa niet meer de hoofdrolspeler is in de prijszetting van bordeauxwijnen. Ook Rusland zit terug op koers en staat te trappelen om de teruggelopen stocks aan te vullen. Amerika met zijn lage dollar tegenover de euro lijkt een afwachtende houding aan te nemen en lijkt ook meer en meer geïnteresseerd voor de mindere goden van Bordeaux.

Koopwaardige wijnen

Gelukkig is er in de subtop en in de minder gerenommeerde appellaties kwaliteit en wijnplezier te vinden. Nooit proefde ik betere fronsacs en canon-fronsacs als in 2010. De kloof tussen de ‘crus bourgeois’ en de ‘grands crus classés’ is nog nooit zo klein geweest. Het is soms meer aangewezen om een goede ‘cru bourgeois’ dan een mindere ‘grand cru classé’ te kopen. Zelfs in een ‘lagere’ appellatie als ‘Bordeaux Superieurs ‘ zijn smakelijke wijnen gemaakt. De wijnliefhebber moet dus nog niet wanhopen. Er zijn in Bordeaux nog heel wat koopwaardige wijnen met een uitstekende prijs-kwaliteitverhouding.

Geproefd

Saint-Emilion

9.5+ Ausone Schitterende neus met veel finesse en florale toetsen, hoewel volledig opgevoed in nieuw hout is er niet de minste boisé-indruk. Romige aanzet met zacht en sappig fruit, heeft naast diepgang ook veel breedte, massa’s fruit dragen de onderbouw en zorgen voor fraîcheur. Zeer nobele tannine. Gepolijste rijkdom die elegant blijft. 55% cabernet franc en 45% merlot 9.5 Cheval Blanc Nog vrij gesloten maar verluchten maakt hoogtonige finesse vrij. Suave smaak met fijne zuren, elegant en tegelijk diep, geraffineerde tannine dragen bij tot een lange afdronk. Klasse te koop. 56% cabernet franc en 44% merlot 9.5 La Mondotte Zeer intense kleur. Knappe neus met geconcentreerd zwart fruit met opmerkelijke frisheid en finesse, een hint van zoethout en totaal gebonden nieuw hout (100% nieuw). Geconcentreerde wijn met rijp fruit, grote densiteit gekoppeld aan frisse en toch krachtige structuur, knappe balans en zijdeachtige tannine. Grote lengte. 80% merlot en 20% cabernet franc en 20hl/ha 9.0+ Clos Fourtet Vrij discrete neus maar met onderliggende finesse van rijp fruit, de frisheid en de fijne houtaroma’s stralen klasse uit. Zeer mooie en frisse attaque met hopen fruit, heeft zowel elegantie als diepte, zeer fijne en geraffineerde tanninestructuur. Harmonieuze wijn die klasse etaleert. 9.0+ Canon Geconcentreerde neus met bessenfruit samen met een florale toets van de cabernet franc. Fraîcheur en precisie springen uit het glas. Start in de smaak met elegantie en subliem fruit, knappe balans die overgaat in een gestructureerde finale. Wijn met finesse, in de lijn van de stijgende kwaliteit van de laatste jaren. 9.0+ Bellevue Mondotte Schitterende neus met flatterend maar tevens diep fruit. Fris en mineralig met finesse. De alcohol en het 100 procent nieuw hout zijn volledig opgenomen door het fruit. Start met een korf bosbessen, brede en diepe smaak die enorm fris blijft, gestoffeerde tannine. Grote lengte. 90% merlot, 5% cabernet franc en 5% cabernet sauvignon.. 22hl/ha 9.0 Tertre Roteboeuf Beauséjour Schitterend fruit, intens, ras en verfijning met ingebouwd nieuw hout. Romige aanzet met rijp fruit en kruiden, voortzetting gekoppeld aan diepgang, structuur en fijne tannine. Pavie Zeer rijp fruit, zekere warme impressie, gereserveerd. Kruidige en vlezige textuur. Rijpe tannine. Wijn met veel inhoud maar heeft verdere opvoeding nodig. Angelus Flatterende neus met koffie en chocolade, patisserie, alcohol blijft volkomen gedekt. Romige aanzet met geconcentreerd fruit, heeft breedte en diepgang, stevige maar totaal gebonden tannine. Finesse. Belair Rijp fruit dat uitmunt door zijn frisheid en mineraliteit. Matige extractie met accent op fruit en frisheid. Harmonieuze wijn van een uitstekende terroir. Figeac Fraaie neus met zwart fruit, heeft klasse en elegantie met gepaste ondersteuning van het nieuw hout. Verfijnde en elegante structuur gekoppeld aan een uitstekend evenwicht, matige extractie en rasvolle tannine. 8.5 Pavie-Macquin Rijp fruit in combinatie met getoaste aroma’s, koffie, chocolade en ceder. Iets warme aanzet met stevige onderbouw. Zit in een overgangsfase waarbij het hout nog niet volledig is geïntegreerd. Beau-Séjour Bécot Zeer intense kleur. Geconcentreerde neus met zwarte bessen en zoethout, lichte alcoholimpressie, mokka en chocolade. Kruidige en stevige textuur met toch voldoende zuren en stevige ingebouwde tannine. La Gaffelière Kalkachtige fraîcheur met moerbei en bosbessen, karamel. Sappige en gevulde structuur met goed evenwicht, goede aciditeit met matig geëxtraheerde tannine. Canon-la-Gaffelière Flatterende neus met zoet tintje maar toch voldoende fris, lichte toasting. Houdt perfect evenwicht tussen volume en elegantie, beschaafde tannine. Harmonische wijn met potentieel. Trottevieille Bessig fruit, sterk merlotgetekend en lichte alcoholimpressie. Romige structuur met kruiden, goede tannine. Smakelijk maar zonder de grote finesse. Villemaurine Mooie fruitige neus met finesse en ingepaste houtdosage. Mineralige structuur met schitterende zuren en fijnbesnaarde tannine. Matige extractie bevordert de expressie van finesse en klasse. Villemaurine is terug op het niveau van haar terroir. Bellevue Geconcentreerd fruit, grote fraîcheur met florale en minerale tonen. Stevige grip met massa’s fruit, kruidig en getoast maar met dominant fruit, verfijnde tannine. Bewaarpotentieel. (98% merlot en 2% cabernet franc) 8.0 Clos Saint-Martin Solide wijn met veel finesse, mooie integratie van hout. Matige extractie en mineralige onderbouw. Klasse. Grandes Murailles Meer geconcentreerd dan Clos Saint Martin, rijp maar niet overrijp. Sucrosité in de aanzet, stevige maar gebonden tannine. Grand Corbin d’Espagne Munt uit door frisse fruitexpressie en versmolten houtaroma’s. Mineralige ondertoon met verfijnde tannine. Knappe vinificatie. Grand Pontet Gesloten en discrete neus maar met onderliggende fraîcheur. Alcohol volledig ingewerkt. Fijnzoete aanzet met materie, goede zuren en smaakvolle tannine zonder minste bittertoets, goede lengte. L’Arrosée Fijne neus met finesse, fris. Elegant en gestructureerd, nobele tannine. Lengte La Serre Geraffineerde neus met densiteit. Lichtzoete attaque met goed evenwicht, breedte. Beschaafde tannine en lengte. Le Prieuré Knappe neus met de fraîcheur van het kalkplateau. Zoet fruit met gebonden tannine. Smakelijke wijn die fris blijft tot in de finale. Couvent des Jacobins Geconcentreerde neus zonder overrijpe tonen, heeft verfijning en diepte. Gestructureerd en goede zuren, stevige maar ingebouwde tannine. Haut-Sarpe Neus met hoogtonige fraîcheur en bescheiden impact van nieuw hout. Mooie mineraliteit, diepte en lengte. Le Carillon de l’Angelus Neus met fijne fruitnuances en nieuwe eik. Sappige structuur met voldoende diepte, ingebouwde fijne tannine. Geslaagde tweede wijn van Angelus. Laroze Romige fruitimpressie maar blijft voldoende fris. Hout is knap geïntegreerd. Zet kruidig aan, heeft diepgang en goed evenwicht, niettegenstaande voldoende materie is hout in finale iets nadrukkelijk aanwezig. Heeft potentieel. Fonroque Neus met veel fris fruit. Mooie structuur ondersteund met veel fruit, fris en elegant, mooie gestructureerde tannine. Zeer zuiver Clos des Jacobins Diepe fruitneus met minerale toets en aangevuld met fijne houtaroma’s. Geconcentreerde aanzet met veel romig fruit, kruidig, heeft materie en evenwicht. La Marzelle Mooie neus met natuurlijk fris fruit, elegant en verfijnd. Goed evenwicht en matige extractie met het accent of verfijning. Rol Valentin Frisse en elegante neus, gestoffeerd met veel fruit. Verzorgde en verfijnde onderbouw, ingebouwde smaakvolle tannine. Geen overdreven extractie. 7.5 Guadet Fonplégade Fleur Cardinale Corbin Bergat Soutard La Clotte Laroque Yon Figeac Bellefont Belcier

Pomerol

9.5+ Petrus Eclatant fruit met grote finesse. De precisie en frisheid zijn het visitekaartje. Start in de mond met een fijne zoete fruitimpressie, blijft fris en elegant, toont structuur op basis van materie, zuren en perfect ingebouwde tannine. Heel veel reserve. Niet de verleidelijke bourgogne-stijl van de 2009, maar de klassieke stijl met matige en evenwichtige extractie. 9.5 L’Eglise Clinet Schitterende neus met fris rood fruit samen met een florale en mineralige toets. Het hout blijft volledig op de achtergrond. Gedoseerd zoet in de aanzet met een mineralige ruggengraat, zet zich door met diepgang en ruimt naar breedte, edele frisse tannine zorgen voor lange finale. 90% merlot en 10% cabernet franc 9.5 La Violette Finesserijke neus met concentratie en een sublieme fraîcheur, geconcentreerde braambessen en florale tonen. De smaak start met massa’s fruit, heeft een evenwichtige en gestoffeerde onderbouw die overgaat in een frisse en geraffineerde finale. Zeer nobele tannine. Een van de meest finesserijke wijnen van de rechteroever. 9.0+ Trotanoy Elegante en flatterende neus van rijp fruit met precisie en frisheid. Hout volkomen gebonden. Heeft een romige structuur van rijp fruit, frisse zuren en totaal ingewerkte tannine. Verfijning en elegantie primeren op kracht. Knappe vinificatie. 9.0+ Vieux Château Certan Zeer intense kleur. Geconcentreerd en rijp fruit met zeer grote zuiverheid en precisie. Een licht zoete aanzet met rijp merlotfruit gaat over in een door diepte en fraîcheur getekend middengebied. Gestructureerde frisse finale met nahangende florale impressies. 9.0+ La Conseillante Gebald fruit met goede frisse tonen. Verscholen en discrete klasse. Start in de mond met kracht en vulling, romig fruit en reliëf, evenwichtig, eindigt met fijne tannine en lange afdronk. Groot bewaarpotentieel. 9.0+ Petit-Village Geconcentreerde neus met braambessen en cassis. Romig geconcentreerd fruit met reliëf en diepgang, ragfijne tannine. Klasserijk pomerol die concentratie en elegantie combineert. Beste Petit-Village van het laatste decennium. 9.0 La Fleur Petrus Mooi fruit met elegantie en florale toetsen, de fraîcheur van het fruit primeert. Mooie complexe aanzet met veel diepte en elegantie, licht kruidig en fris, ragfijne tannine. Een perfectie harmonie tussen kracht en elegantie Gazin Romig fruit, vrij expressief en klasrijk. Goede grip en voortzetting. Elegantie zet de toon door matige extractie. Goede lengte. Le Pin Discreet zoet fruit met verfijning. Romige aanzet met veel rondeur, heeft diepgang en breedte, vrij lage aciditeit accentueert de verfijnde tanninestructuur. Rouget Fijne neus met diepte en elegantie met discrete aanvulling van houtaroma’s. Raffinement en elegantie primeren op kracht. Nobele tannine en frisse lange finale. Beauregard Geconcentreerde neus met finesse en diepgang, alcohol volkomen ingebouwd. Zet krachtig aan met een rijpe dosis fruit, gestructureerde tannine. Zeer geslaagd. Le Bon Pasteur Moerbei en rode bessen. Mineralig en fris. Goede structuur met rijp maar niet overrijp fruit. Verfijnde tannine. Feytit Clinet Knappe neus met fris en verfijnd fruit, hout volledig versmolten. Goede structuur met gedoseerd zoet, licht kruidig. Smaakvolle tannine. Wijn met stijl en klasse. . Hosanna Discrete neus met voornamelijk zwart fruit, fijne houttoets als aanvulling, fris. Krachtig en kruidig met goede eenheid tussen zoet-zuur, vrij getoaste finale. Niet de charmerende stijl van La Fleur Petrus. Providence Combinatie van rood en zwart fruit. Romige textuur met rijp merlotfruit. Blijft fris tot in de finale. Le Gay Fraaie neus met finesse en ras. Romige aanzet met uitzonderlijk mooi evenwicht. Verfijnde tanninestructuur. Elegantie en fraîcheur als rode draad van begin tot einde. 8.0 Vray Croix de Gay Geconcentreerd fruit met bosbessen en bramen, geïntegreerd nieuw hout als verrijking. Krachtig en vlezig maar gesteund met rijp fruit. Gebalde structuur met evenwicht. Stevige maar rijpe tannine. La Croix de Gay Heel flatterende neus met toetsen van mokka en vanille. Gemiddelde concentratie en redelijke voortzetting. Tannine iets sterk geëxtraheerd. Latour à Pomerol Charmerend fruit met vleugje cacao en chocolade. Weelderig fruit dekt volledig het middengebied, goed evenwicht en fijne tannine. 7.5 Clinet Certan de May Plince Vieux Maillet Le Moulin Mazeyres Clos du Clocher Bourgneuf Bellegrave La Grave

Graves rood

9.5 Haut-Brion Geconcentreerd fruit met een rokerige hint, licht getoast. Complex. Volle en krachtige wijn met geschakeerd fruit en diepgang. Klasrijke en lange finale met gestructureerde tannine. 9.0+ Haut-Bailly Fraaie neus met elegantie en fraîcheur. Zwarte kers gemengd met de aroma’s van fijne eik. Evenwichtige en geconcentreerde onderbouw, verweven met veel elegantie en reliëf en gesteund door frisse zuren. Harmonie op basis van matige extractie en klasrijke tannine. Een grote Haut-Bailly met bewaarpotentieel. 9.0 La Mission Haut-Brion Stijlrijke aromatische expressie die nauwelijks moet onderdoen voor Haut-Brion. Zeer goede balans en kracht, misschien een vleugje minder finesse dan zijn buur. Mineralige finale. 9.0 Pape Clément Zwarte kersen, vanille en mokka samen met getoaste aroma’s. Start in de smaak met flatterend romig fruit, heeft diepgang en blijft fris, nobele tannine. Pape Clément heeft met succes de laatste jaren de toasting en extractie duidelijk teruggeschroefd. 9.0 Domaine de Chevalier Knappe neus met braam- en bosbessen, potlood, een licht fumé-toets Gestoffeerde aanzet met romig fruit blijft dat zich verder doortrekt tot in de finale. Stevige maar ingebouwde tannine. Heeft potentieel. 9.0 Smith Haut-Lafite Geconcentreerd rijp fruit met voldoende frisse tonen die de alcohol dekken. Goede structuur met uitstekend evenwicht tussen zuren en materie. Smaakvolle en rijpe tannine. De beste Smith Haut-Lafite tot nu toe. 9.0- Malartic-Lagravière Geconcentreerde neus met rijp fruit in combinatie met geroosterde aroma’s, grafie. Goede structuur en balans met gebonden rijpe tannine. Heeft potentieel. 8.5 La Louvière Zeer diepe kleur. Romig fruit met grafiet, licht rokerige toets. Ook in de mond presenteert de wijn zich met romige accenten, blijft elegant, mooie balans met diepte, finesse primeert op kracht. Latour-Martillac Zwarte bessen, geconcentreerd en tegelijk fris. Goede vulling met fruit en materie, evenwichtig, blijft fris, eindigt met iets strenge tannine die gebonden blijven. De Fieuzal Mooie neus, goede constitutie met een romige toets, evenwichtige onderbouw met voldoende vulling, fijne tannine. Zoals voor wit is ook de rode Fieuzal op weg om zijn vroegere status te herwinnen. 8.0- Picque Caillou Geconcentreerde bosbessen, diepte, ingebouwd nieuw hout. Romige en rijke start met veel materie en fruit, goed evenwicht met goede zoet/zuurbalans, krachtige smaakvolle tannine. De beste Picque Caillou ooit. Haut-Bergey Diep geconcentreerd fruit maar met fraîcheur. Cacao en chocolade met rijpe toetsen van het fruit. Licht zoete en kruidige aanzet, gestoffeerd middengebied, en krachtige ingebouwde tannine. Bewaarpotentieel. 7.5 Bouscaut Romige fruitexpressie, versmolten hout, voldoende verfijning. Matige extractie met goed evenwicht en rijpe geïntegreerde tannine. Smakelijke wijn. 7.0 Chantegrive Raoul Carbonnieux De France Larrivet Haut-Brion

Graves wit

9.5 Haut-Brion Nog vrij gesloten, bij omschudden accacia, limoen, zoete appel en lychees. Volle geconcentreerde smaak maar gesteund door frisse zuren. Elegante en toch rijke finale. 9.5- Domaine de Chevalier Exotisch fruit met een mineralige achtergrond. Finesse. Sappige en frisse structuur met goede vulling en voortzetting. Vrij droog en elegant. Gestrekte lengte met weerkerende fruitaroma’s 9.0+ Pape Clément Combinatie van exotisch fruit en florale toetsen. Het hout is duidelijk aanwezig maar blijft gedekt door het rijpe fruit. Materie en frisheid in harmonie. Aromatische lengte heerst in de finale. 9.0+ Malartic-Lagravière Elegante en finesserijke neus, abrikoos en lychees, fijne houttoets als aanvulling van het fruit. Start romig met veel fruit, geschakeerd en diep, perfecte balans die uitloopt met een lange aromatische persistentie. 9.0+ Smith-Haut Lafite Rijp exotisch fruit met discrete toevoeging van houtaroma’s. Tamelijk vettige structuur met veel fruit en fijne zuren. Gestrekte finale met aromatische persistentie. 9.0 De Fieuzal Verfijnde fruitneus met perzik en florale toetsen, het hout blijft discreet, complex. Fijne en elegante attaque, rijp en fris fruit zorgen voor ondersteuning van het middengebied, lange afdronk. F

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *