Bordeaux – Primeurdegustatie 2020

Bordeaux – Primeurdegustatie 2020

door Hugo Van Landeghem

Voor het tweede opeenvolgend jaar kon de primeurdegustatie in Bordeaux door de pandemie niet doorgaan. De Union des Grands Crus de Bordeaux (UGCB), een groep van 120 kastelen, zond dan maar naar 7 steden in de wereld monsters van de jaargang 2020. Vandaar dat op 27 april 2021 in Brussel de primeurdegustatie van de wijnen van 2020 kon plaatsvinden. Niet alle leden van de UGCB waren echter bereid om hun wijn buiten Bordeaux te presenteren. Daarnaast is er ook een groeiend aantal topkastelen dat geen lid is van de UGCB en alleen zijn wijnen op het kasteel wil laten proeven. Een aantal van deze laatsten heb ik in de week van 20 september 2021 bezocht en komen dus in de onderstaande degustatienota’s voor.

Graves

Chantegrive – 15+

Flatterende frisse aroma’s met concentratie en chocolade. Heeft materie en evenwicht. Eindigt met een toets van bittere donkere chocolade. Geslaagd, maar heeft nog tijd nodig.

Pessac-Léognan

Château Smith Haut-Lafitte – 18+ – 19

Intense kleur. Cassis en geconcentreerde bosbessen, grafiet. Diepgang en concentratie zijn gekoppeld aan finesse, perfecte integratie van het nieuwe hout. Start met stevige aanzet maar met massa’s fruit die de hele onderbouw blijven ondersteunen. Frisse en evenwichtige textuur, samen met presente maar verfijnde klasrijke tannine. Grote wijn.

Château Pape Clément – 18+

Intense kleur. Zwarte bosbessen en cassis. Heeft naast diepgang en finesse ook een opvallende fraîcheur, samen met noties van grafiet en fijne houtimpressies. Romige aanzet met rijpe fruitnuances, gestoffeerd middenstuk met uitstekende balans. Harmonieuze wijn met grote klasse.

Château Malartic-Lagravière – 18

Diepe kleur met paarse rand. Cassis en zoethout gaan gepaard met een opvallende fraîcheur. Heeft klasse. Fraaie zalvende aanzet met geconcentreerd fruit en goede voortzetting, evenwichtig en geconcentreerd. Ingebouwde smakelijke tannine met verfijnde lengte. Zeer geslaagd.

Domaine de Chevalier – 18

Medium kleur. Finesserijke aroma’s met rijp zoet fruit, aangevuld met cacao, zoethout en chocolade, goede fraîcheur. Romige aanzet met medium body. Mooi en evenwichtig gestoffeerd middenstuk. Rijpe en verfijnde tannine zorgen voor lengte.

Château Carbonnieux – 16-17

Fijne aroma’s met geconcentreerd zwart fruit, grafiet en toch ook finesse. Mondvullend fruit met goede voortzetting, evenwichtig. Rijpe geïntegreerde tannine. Een van de beste Carbonnieux ooit.

Château Haut-Bergey – 16+

Diepe kleur. Geconcentreerd zwart fruit met diepte, zoethout en geïntegreerd hout. Mooie frisse aanzet met veel rijpe fruitimpressies, evenwichtige en frisse structuur met rijpe ingebouwde tannine. De beste Haut-Bergey van het laatste decennium.

Château Bouscaut – 15-16

Combinatie van rood en zwart fruit, cassis, ietwat dominant hout. Smakelijke aanzet met zoet fruit, medium body en evenwichtig. Ook in de finale wat dominant hout.

Château de Fieuzal – 15-16

Rijp geconcentreerd fruit met cassis en bosbessen, maar ook gebrande toetsen van het hout. Vrij krachtig maar minder complex. Ietwat bittere finale.

Château Larrivet Haut-Brion – 15-16

Romige aroma’s van zoet fruit en fijne kruidigheid. Kruidige onderbouw met voldoende fruit. Hout nog iets te nadrukkelijk aanwezig.

Château Latour-Martillac – 15-16

Zoete fruitimpressie, zoethout en kruiden. Voldoende materie en evenwicht maar met iets te sterke gebrande toetsen die op de finale drukken.

Château Olivier – 15-16

Opvallende cassis in de neus, rijp en fris. Fruitige en evenwichtige onderbouw met voldoende materie om het hout te verwerken.

Château La Louvière – 15
Château Picque Caillou – 13

Listrac

Château Fourcas Dupré – 15+
Château Clarke – 14-15
Fourcas Hosten – 14-15
Château Fonreaud – 14

Moulis

Château Poujeaux – 17

Diepe kleur. Rijp geconcentreerd fruit met verfijning, heeft zowel diepgang als fraîcheur. Romige aanzet die zich verder zet met stevige en evenwichtige onderbouw en frisse zuren, een finale met smakelijke tannine. Geslaagde wijn met een uitstekende prijs-kwaliteitsverhouding.

Château Chasse Spleen – 16

Fris sprankelend fruit. Evenwichtige onderbouw en medium body. Goede aciditeit en rijpe tannine.

Château Maucaillou – 13

Haut-Médoc

Château La Lagune – 18+

Intense kleur. Geconcentreerd zwart fruit, cassis, een romig accent overweegt, zoethout en grafiet. Ook de smaak heeft een romig accent dat vergezeld wordt door heerlijk fruit. Goed gestoffeerde en evenwichtige onderbouw met harmonieuze en verfijnde tannine. Lange finale.

Château Cantemerle – 16-17

Expressief fruit met een opvallende fraîcheur en geslaagde integratie van nieuwe eik. Frisse en fruitige aanzet met goede grip, medium body die met zijn frisse zuren een smakelijke textuur vormt. Steunt meer op verfijning dan kracht. Beste Cantemerle ooit. Dit was de laatste jaargang van Philippe Dambrine vooraleer hij met pensioen ging.

Château Belgrave – 16

Combinatie van rood en zwart fruit, fris maar ook met een zekere complexiteit. Goed gestoffeerde en evenwichtige onderbouw, met aangename rijpe tannine.

La Tour de By – 16

Nog zeer discreet in zijn aroma’s, ontwikkelt zwart fruit bij verluchten, grafiet. Goede grip met zowel fruit als materie, evenwichtig en gestructureerde rijpe tannine. Geslaagde Médoc!

Château La Tour Carnet – 15,5

Matige kleur. Een combinatie van rood en zwart fruit, gekoppeld aan een dosis gebrande aroma’s. Evenwichtig maar het hout is op dit moment nog iets te dominant.

Château Beaumont – 15

Aangename zelfs flatterende neus met een combinatie van rode bessen en een vleugje torrefactie. Goede evenwichtige constitutie zonder grote complexiteit. Heel correcte prijs-kwaliteitsverhouding, en dit voor een wijngaard van ruim 100ha.

Château Citran – 15

Rijp fruit, kruidig. Mist wat concentratie en diepte waardoor de finale wat uitdroogt.

Château Camensac – 14,5

Matige fruitexpressie die door gebrande toetsen wordt overheerst. Mist concentratie en diepte. Drogende finale.

Château Lamarque – 14

Margaux

Château Brane-Cantenac – 19+

70% CS – 26% merlot – 2% CF – 1% PV – 1% carmenère. Samen met de intense kleur opent de wijn zich met schitterende aroma’s van cassis, bosbessen. Diepgang en finesse. De heerlijke aanzet is gevuld met zwart fruit dat zowel elegantie als diepgang aan het hele smaaksegment verleent. Enorme fraîcheur die zich samen met het uitstekend evenwicht verder zet tot in de zeer lange finale. Grote klasse.

Château Durfort-Vivens – 19

Intense kleur. Fraaie neus met zwart fruit en cassis van een perfect rijpe cabernet sauvignon die voor meer dan 90 procent aanwezig is (een record in de Médoc). Een subtiele kruidigheid zorgt voor complexiteit bij deze bio-dynamische wijn. Het zalvend fruit zet zich door tot in de finale zonder de minste hapering. Precisie en verfijning kenmerken het middenstuk. Gracieuze tannine zorgt voor een opmerkelijk lange finale.

Château Malescot Saint Exupéry – 18+

Intense kleur. Geconcentreerd rijp fruit met diepgang en klasse, ook al blijft het geheel discreet. Lichte zoete, romige aanzet met een kruidig accent. De voortzetting getuigt van diepgang en verfijning. De finale blijft fris en vertoont een heerlijke lengte

Château Prieuré Lichine – 18+

Charmerende neus met een heerlijke fruitkorf die naast breedte ook klasse vertoont. Het nieuwe hout is perfect geïntegreerd. Romige aanzet die zonder hapering zich doorzet. Uitstekende balans gekoppeld aan een grote fraîcheur. Harmonieuze wijn met nobele tannine. Ook hier één van de beste Prieuré Lichine ooit.

Château Ferrière – 17-18

Charmant fruit met diepgang en finesse. Medium body maar met elegantie en een perfect evenwicht. Een harmonieuze verfijnde wijn waar duidelijk op elegantie wordt gespeeld en niet zozeer op kracht. Mooie diepgang door de kleine rendementen van 30hl/ha.

Château Giscours – 17-18

Intense kleur. Munt in de neus uit met zwart geconcentreerd fruit en grafiet, vergezeld van een uitstekende fraîcheur. Zet zich in de mond aan met frisse en gevulde fruittonen. Het middenstuk is gestoffeerd en evenwichtig, met een compacte structuur. Stevige maar rijpe tannine. Bewaarpotentieel.

Château Marquis de Terme – 17-18

Combinatie van rood en zwart fruit met voldoende dimensie. Een gebalde textuur die ook verfijning en schakering etaleert. Van jaar tot jaar een betere Marquis de Terme.

Château Kirwan – 17+

Expressieve neus met heerlijk fris fruit, gekoppeld aan diepgang. Hoewel niet is gezocht naar extractie gaat de lieflijke textuur in de finale toch over naar een iets stugge finale.

Château Lascombes – 17+

Klasrijk fruit dat het hout volkomen dekt. Goede grip met een evenwichtige voortzetting, frisse zuren en krachtige tannine die niet drogend zijn dankzij de mindere extractie in vergelijking met vorige jaren.

Château Cantenac Brown – 16,5 -17

Intense kleur. Geconcentreerd fruit met cassis en moerbei, vleugje grafiet en diepgang. Compacte aanzet, geconcentreerde onderbouw die fris blijft en ondersteund wordt door het fruit. Heerlijk rijpe tannine.

Château Desmirail – 16-17

Frisse fruitige neus met vooral zwart fruit en zoethout, heeft goede integratie van het nieuw hout. Evenwichtige wijn met voldoende diepgang en goed ingebouwde tannine. Goede lengte.

Château Angludet – 16+

Mooi expressief fruit met klasse. Smaakvolle fruitige start die aanhoudt in het middenstuk, evenwichtig en fijne elegante tannine met lengte.

Château Dauzac – 16

Niet zo expressief, maar toch voldoende rijp. Heeft een goede structuur, maar mist toch diepgang van de grote margauxwijnen.

Château Rauzan Gassies – 16

Rijp fruit maar niet de klasse van de top margauxwijnen. Evenwichtig maar mist de diepte van een 2ième cru classé.

Château Siran – 16

Aromatisch en elegant. Licht zoete smaakimpressie, voldoende gestoffeerd met goed evenwicht. Eindigt op een lichte houttoets.

Saint-Julien

Château Léoville Barton – 18-19

Zeer diepe kleur met dunne paarse meniscus. Schittert in de neus met subliem fruit, finesse en houtimpressies samen met toetsen van chocolade en cacao. De licht zoete romige start verbergt veel materie zonder de minste notie van zwaarte. Knappe balans en nobele tannine zorgen voor grote lengte. Top!

Château Léoville Poyferré – 18-19

Schitterende aromatische expressie met finesse en diepgang, gekoppeld aan een grote fraîcheur. Geconcentreerde smaak met een romige textuur. Breedte en diepgang stofferen de smaak van begin tot het einde. Nobele tannine steunt de lange finale. Top!

Château Beychevelle – 17-18

Fraaie aroma’s van excellent saint-julien-fruit, finesse kenmerkt het geheel aan aroma’s. Een eerder elegante onderbouw met perfecte harmonie tussen fruit en materie. Een stijlrijke wijn met een nobele tanninestructuur.

Château Branaire Ducru – 17-18

Sterk getekend door cabernet, blijft zoals gewoonlijk discreet in zijn primeurdegustatie, toch fris, ceder en zwarte bessen. Goede textuur waarin zuren, materie en fruit harmonieus versmelten. Stevige, maar rijpe tannine.

Château Saint-Pierre – 17 – 18

Sterk door rijpe cabernet sauvignon getekend, cassis en grafiet. Stijlrijk. De evenknie van Branaire Ducru. Geconcentreerde maar evenwichtige onderbouw die overgaat naar een finale met rijpe gestructureerde tannine.

Château Talbot – 17,5

Rijp fruit met hoofdzakelijk de kenmerken van cabernet. Nog gesloten maar duidelijk met onderliggende finesse. Frisse maar nog wat compacte tannine. Goede lengte. Klassieke Talbot die tijd vraagt.

Château Langoa Barton – 17+

Fraaie aroma’s van zoet fruit, samen met cassis en zoethout, een vleugje chocolade. Charme. Elegante textuur op basis van het fijne fruit en de medium body. Frisse zuren en nobele tannine, al vrij toegankelijk.

Château Lagrange – 17

In de neus combineren flatterend rood en zwart fruit, samen met cassis en ceder. Fruitige en tegelijk kruidige aanzet gevolgd door een evenwichtige voortzetting met medium body. Frisse zuren en rijpe tannine zorgen voor harmonie.

Château Gloria – 16

Nog vrij gesloten, bij walsen fris en geconcentreerd zwart fruit. Goede grip en medium body, goede balans. Nog ietwat strakke maar geen droge tannine.

Pauillac

Château Mouton Rothschild -19,5-20

Schitterend aromatisch pallet met een enorme precisie en diepgang, noties van grafiet en bosbessen met een minerale toets. Al zo complex in zijn prille jeugd na 10 maanden vatopvoeding. Een fluwelige aanzet met grote diepte en verfijning. Een ongelooflijke fraîcheur die de mineraliteit van de wijn nog opdrijft. Wat een evenwicht en complexiteit. De tannine zorgt door zijn frisse en ragfijne structuur voor een zeer lange afdronk. Dit is een van de beste Mouton Rothschild van het laatste decennium.

Château Pichon Longueville Comtesse de Lalande – 19-20

Schitterende finesserijke fruitexpressie die een combinatie is van het sublieme saint-julien-fruit en de diepte van het betere terroir van Pauillac. Uitzonderlijke fraîcheur en complexiteit worden aangevuld met noties van grafiet. Het nieuwe hout is nauwelijks merkbaar. Start in de smaak met een zijdezachte mondvulling die naadloos verder gaat met elegantie, diepgang en complexiteit. Enorme precisie en fraîcheur van perfect rijpe cabernet sauvignon. Stijlrijke en subtiele tannine zorgen voor een lang aanhoudende lengte. Een van de topwijnen uit 2020.

Château Lynch Bages – 19+

Zeer intense kleur. In de neus schittert hemels fruit met diepte, schakering en finesse, nogmaals versterkt door de hoge fraîcheur. Krachtige en tevens romige aanzet die overgaat in een middenrif dat ondanks zijn concentratie elegant en geschakeerd blijft. Nobele tannine zoals alleen een perfect rijpe cabernet sauvignon kan geven. Topwijn!

Château Pontet-Canet – 19

60% CS – 32% merlot – 4% CF – 4% PV. 50% nieuw hout, 35% amforen in beton en 15% vaten van 1 jaar. Deze biodynamische wijn start met schitterende complexe aroma’s van hoofdzakelijk donker fruit vergezeld van diepgang en precisie, samen met een overweldigende fraîcheur. Het romige fruit geeft een licht zoete impressie, gecounterd door strakke zuren die voor spanning zorgen. Evenwichtig en complex middenstuk dat een knappe en lange finale met edele tannine inleidt.

Le Petit Mouton de Rothschild – 18.5

De tweede wijn van Mouton Rothschild munt uit door een intens aroma van zwart fruit, ceder en zoethout, samen met een subtiele kruidigheid door een rijpe cabernet sauvignon geleverd. Start in de mond met rondeur en gaat verder met een frisse textuur die gekenmerkt is door diepgang en een verfijnd evenwicht. De tannine is verfijnd en tegelijk structurerend zonder de minste strengheid. Zeer goede lengte. Twee percelen die normaal in de grand vin gaan, werden nu in de tweede wijn verwerkt.

Château Clerc Milon – 18

Alhoewel nog wat discreet, toch is er een onderliggende intensiteit en complexiteit aanwezig. Ronde en smaakvullende aanzet met sappig merlotfruit dat zorgt voor een romig karakter. Kwaliteitsvolle tannine en focus op precisie. Een Clerc Milon die elk jaar beter wordt.

Château Grand Puy Lacoste – 18

Rijpe cabernet vormt met bosbessen, cassis ceder het aromatisch deel dat excelleert in fraîcheur. Verfijnde onderbouw met medium body. Verfrissende zuren zorgen voor spanning en diepte. Een knappe finale die steunt op rasechte tannine.

Château Grand Puy Ducasse – 17+

Zeer intense kleur. Donker geconcentreerd fruit gemengd met koffie en ceder, kruidigheid van het hout als aanvulling. Stevige en gebalde textuur die ondersteund wordt door frisse zuren. Niettegenstaande een tamelijk doorgedreven extractie, toch evenwichtig en met goede lengte.

Château d’Armailhac – 17+

Sterke impressie van cabernet sauvignon met bosbessen en cassis, zoethout en ceder. Duidelijk meer een focus op elegantie dan op kracht. Prachtige harmonie met gemiddelde concentratie. Elegante pauillac met charme en fraîcheur.

Château Batailley – 17

Intense fruitimpressie met toch een zeer presente toasting. Iets gebalde onderbouw maar evenwichtig. De toasting van het hout zorgt voor een licht drogend effect in de finale die door zijn concentratie bij verdere vatopvoeding kan versmelten.

Château Lynch Moussas – 16
Château Croizet Bages – 15

Saint-Estèphe

Château Calon-Ségur – 19+

78% CS – 12% merlot – 9% CF – 1% PV. Finesserijke aroma’s met heerlijke zoete zwarte kers, bosbessen en ceder. En dit alles ondersteund door een uitzonderlijke fraîcheur. Het nieuw hout is zelfs met zijn 100 procent nauwelijks merkbaar. Start in de smaak met intens geschakeerd fruit, de textuur is compact maar tegelijk fris en elegant met veel diepgang. Complexe onderbouw die eindigt met ragfijne tannine en een opmerkelijke lengte. Dit is een schitterende Calon-Ségur.

Château Montrose – 19

71% CS – 23% merlot – 5% CF – 1% PV. Fraaie aroma’s met vooral zwart fruit met schakering en diepgang, finesse, subtiele kruidigheid zorgt voor complexiteit. Massa’s fruit in de smaak vanaf de start tot in de finale ondersteunen de compacte onderbouw. Knap evenwicht met frisse zuren van een rijpe cabernet sauvignon. Nobele tannine zorgen voor een lange afdronk.

Château Cos d’Estournel – 19

Alhoewel nog heel discreet ontwikkelt zich bij verlucht de onderliggende finesse vergezeld van een uitzonderlijke frisheid en diepgang, noties van thee en grafiet. Smakelijke en romige aanzet met massa’s rijp fruit, minerale onderbouw met densiteit. Heel lange finale met zijdeachtige tannine en subtiele kruidigheid. Een prachtige Cos d’Estournel.

Marquis de Ségur – 18

Dit is de tweede wijn van Calon-Ségur. Elegante en verfijnde expressie in de neus, finesse en lichte gebrande toets van het nieuwe hout. Vrij krachtige wijn met goede voortzetting in het middenstuk, heeft spanning en diepgang. Stevige maar rijpe tannine. Elegantie en zachtheid (50% merlot) typeren deze wijn. Niet toevallig werd 95 procent van de productie in primeur op enkele dagen verkocht.

Château Phélan Ségur – 17,5

Vrij expressief in de neus met rijp maar geschakeerd fruit, klasse, het nieuwe hout is perfect geïntegreerd. Start in de mond met een suave en romige aanzet die vergezeld wordt door heerlijk fruit. Minder gereserveerd dan gewoonlijk in primeur. Heeft naast densiteit een knap evenwicht dat samen met de rijpe tannine garant staat voor een uitstekend bewaarpotentieel.

Château Lafon-Rochet – 17
Château de Pez – 17
Cos Labory – 16,5-17
Château Capbern – 16,5-17
La Dame de Montrose – 16
Château Les Ormes de Pez – 16
Château Tronquoy Lalande -15,5

Saint-Emilion

Château Pavie Macquin – 18+

Zwarte bramen, cassis en bosbessen. De kalkachtige impressie van zijn terroir zorgt voor een heerlijke fraîcheur. Romig en geschakeerd fruit vullen het hele smaaktraject. Knap evenwicht dat zich tot in de lange finale verder zet. Gestructureerde maar edele tannine. Bewaarpotentieel.

Château La Gaffelière – 18+

In de neus valt onmiddellijk het open karakter op met fris finesserijk fruit en goede diepgang. Het zalvend fruit vult de smaak vanaf de start tot het einde zonder de minste hapering in het middenstuk. Matige extractie zorgt voor souplesse waardoor de elegantie primeert.

Château Trottevieille – 18+

Het fruit excelleert door zijn frisheid en finesse. Stevige onderbouw met concentratie maar ook
geschakeerd en met finesse, een weerspiegeling van een groot terroir. Ongetwijfeld een van de
beste Trottevieille van de laatste jaren.

Clos Fourtet – 18+

Intense kleur. Een combinatie van rood en zwart fruit met zwarte bosbessen, finesse en concentratie worden vergezeld door een opvallende fraîcheur. Romige en geconcentreerde onderbouw met frisse zuren en reliëf. Een uitstekende balans met krachtige maar rijpe tannine zorgen voor een uitstekend bewaarpotentieel.

Château Valandraud – 18

Zeer intense kleur. Een combinatie van gestoofde bramen, chocolade, ceder en getoaste impressies. Een opulente wijn met een smakelijk accent, getypeerd door de eigen stijl van wijnmaker Jean-Luc Thunevin. Rijpe tannine met opnieuw in de finale de toetsen van chocolade, cacao en kruiden.

Château Canon la Gaffelière – 18

Frisse en fruitige aroma’s met een opvallende florale impressie van het hoog aandeel cabernet franc. Medium body met een fraaie balans die eerder op elegantie dan kracht steunt. Matige extractie levert verfijnde tannine en een opmerkelijke lengte.

Château Soutard – 18

Rijp en finesserijk fruit met schakering, weerspiegelt duidelijk de fraîcheur van zijn kalkbodem. Gestructureerde wijn met veel materie maar met fraîcheur en diepgang. Nobele maar krachtige tannine staan garant voor een groot bewaarpotentieel. Soutard wordt de laatste jaren alsmaar beter.

Château Villemaurine – 18-
Château La Tour Figeac – 18
Château Grand Mayne – 17.5
Château Tour Baladoz – 17.5
Château La Croizille – 17.5
Château La Dominique – 17,5
Château Larmande – 16,5
Château Dassault – 16,5

Pomerol

Château Gazin – 18+

Zeer intense kleur. Een echte fruitkorf met kersen, aardbeien en pruimen. Een rijpe nuance die door zijn fraîcheur confituurimpressies vermijdt. Een volle en krachtige pomerol die uitmunt door zowel zijn heerlijk fruit als zijn gestoffeerde onderbouw, gekoppeld aan een frisse aciditeit. Krachtige maar rijpe en totaal ingebouwde tannine. Een van de betere Gazin van het laatste decennium.

Château Petit Village – 18+

Super rijpe en weelderige fruitaroma’s combineren met kruiden, chocolade, zoethout en ceder. Een knappe enigszins opulente textuur waarbij de kracht met de nodige verfijning wordt vergezeld. Het nieuwe team op Petit Village brengt duidelijk een kwaliteitsverbetering.

Château Beauregard – 18

Fraaie aroma’s met fris fruit maar ook florale toetsen, finesse. Een fijne onderbouwde structuur die naast zijn goede aciditeit ook schakering en diepgang vertoont. De matige extractie levert elegantie en verfijnde tannine. Sinds Beauregard enkel het perceel van het plateau voor zijn grand vin gebruikt, is de kwaliteit de hoogte ingegaan.

Château Clinet – 17.5

Rijpe tot enigszins overrijpe fruitimpressies. Romige en kruidige textuur met een behoorlijke dosis alcohol. Mist wat fraîcheur.

Reacties zijn gesloten.