Bordeaux: primeurs 2016

Bordeaux: primeurs 2016

Auteur: Hugo Van Landeghem

Sauternes-Barsac

 

9.5          d’ Yquem

 

Schitterende aroma’s met subliem fruit, een combinatie van tropisch fruit en citrusvruchten. Een vleugje honing en verfijnde botrytis, samen met een uitzonderlijke fraîcheur. Een speelse toch diepe smaak waarin het zoet met 130 gram restsuiker door de levendige zuren volkomen is ingepakt. Elegant en toch rijk geschakeerd met hoge precisie en zuiverheid. Lange en frisse finale zonder de minste zweem van nahangend zoet. Een vrij rijke opbrengst met 20 hl/ha.

 

9.0         Lafaurie-Peyraguey

 

Expressief fruit met perzik, abrikoos en mango. Heeft zowel verfijning als diepgang. Mooie sappige aanzet met veel rijp en geschakeerd fruit. Knisperende zuren ondersteunen het middenstuk met levendigheid. Frisse en zuivere finish met goede lengte.

 

9.0         Rabaud-Promis

 

Knappe geur met complexiteit en diepgang, heeft zowel finesse als botrytis. Fraaie evenwichtige onderbouw met harmonie waarin het getemperd zoet zich combineert met frisse zuren. Blijft elegant tot in de finale die gedekt wordt door tropisch fruit.

 

9.0         Sigalas-Rabaud

 

Verfijnde fruitaroma’s met passievruchten en een vleugje honing. Elegant en verfijnd met een subtiele houttoets. Een licht zoete aanzet wordt onmiddellijk gecounterd door levendige zuren. Een extreem elegante en verfijnde textuur die uitloopt in een finale met zalvend fruit.

 

9.0-        Suduiraut

 

Iets diepere kleur dan vorige wijnen. Geur met rijp tropisch fruit en marsepein, aangevuld met een toets botrytis. Mondvullende materie die ondersteund wordt door knapperige zuren. Het middenstuk heeft reliëf en evenwicht. Iets kruidige finale met een bittertje van pompelmoes.

 

8.5         La Tour Blanche, de Fargues, Rieussec, Romer du Hayot

8.0         Guiraud, Coutet, du Myrat, Rayne Vigneau, Doisy-Daëne

 

Margaux

 

9.5          Palmer

 

Merlot 47%, cabernet sauvignon 47% en petit verdot 6%. Zeer intense kleur met paarse meniscus. In de geur  vrij discreet maar met onderliggende diepe finesse. Zwarte rijpe kersen en cassis met diepte en complexiteit, alles omgeven door een grote fraîcheur. Volle en rijke aanzet die zich zonder de minste onderbreking en met frisse zuren doorzet tot aan de finale die gekenmerkt wordt door smaakvolle en klasserijke gesofisticeerde tannine. Dit is de krachtigste en compleetste Palmer ooit die precisie en energie uitstraalt. Door coulure werd slechts een rendement van 29 hl/ha gehaald.

 

9.0+       Margaux

 

Cabernet sauvignon 94%, merlot 2%, cabernet franc 3% en petit verdot 1%. Delicate geur met vooral cassis. Munt tegelijk ook uit door finesse en puurheid dat zo wat het handelsmerk is van Château Margaux. Elegante aanzet met frisse cabernet-smaak maar met onderliggende kracht. Uitstekende balans die uitmondt in een finale met rasvolle en fijne tannine. Deze 2016 haalt evenwel niet het niveau en de densiteit van de sublieme Château Margaux 2015 die in aanmerking kwam voor de wijn van het jaar. Slechts 28% werd als grand vin geselecteerd.

 

9.0+       Rauzan-Ségla

 

Finessesrijke geur met rijpe cassis en braambessen. Uitnemende fraîcheur waarin zuiverheid en klasse primeren. Perfecte integratie van het hout. Frisse aanzet met sappig en verfijnd fruit gevolgd door een knappe voortzetting met complexiteit en diepgang. Spanning en intensiteit te koop. Ragfijne tannine met grote lengte. Klasse.

 

9.0         D’Issan

 

Heel fraaie geur met rijpe cassis, sterk cabernet sauvignon getekend. Finesserijk. Zijdeachtige aanzet met fluwelige impressies en een al even fraaie balans. Puurheid van begin tot einde. Zeer fijne en smaakvolle tannine. Het type van een margauxwijn met ras en klasse.

 

9.0         Malescot Saint-Exupéry

 

Intense levendige kleur. Geur met finesserijk fruit ondanks een zekere discretie, perfect in harmonie met de houtaroma’s. Volle en vlezige aanzet met rijp fruit en een voortzetting zonder hapering en met een uitstekende balans en diepgang. Smakelijke en rijpe tannine verzorgen de lange finale. Matige extractie ten voordele van de finesse.

 

9.0         Giscours

Heerlijke geur met rijpe braambessen. Heel puur en grote fraîcheur. Finesserijk. Romige aanzet gestoffeerd met rijp fruit, gekoppeld aan precisie en diepte. Harmonieus middenstuk met matige extractie die uitloopt in een verzorgde finish met suave tannine.

 

9.0         Durfort-Vivens

 

Diepe kleur. Intense geur.Vooral zwart fruit dat diepte en finesse uitstraalt. Het hout blijft volledig verweven en verrijkt de aroma’s. Volle en smakelijke textuur met massa’s rijp fruit dat ruimt naar diepgang en finesse. Uitstekende balans. Pure en kwaliteitsvolle tannine van een perfect rijpe cabernet sauvignon (94% cabernet sauvignon en 4% merlot). Harmonieuze wijn met klasse.

 

8.5         Brane-Cantenac, Cantenac Brown, Kirwan, Lascombes en Marquis de Termes

8.0         Siran, Angludet, Alter Ego de Palmer

 

Saint-Julien

 

9.5+       Ducru Beaucaillou

 

Briljante kleur. Geraffineerde geur met subliem fruit en florale toetsen zoals zelden wordt aangetroffen. Grote fraîcheur met enorme diepgang en complexiteit en een hint van grafiet. Het 100 procent nieuw hout is volledig verweven. Sappige en vlezige onderbouw die kracht aan elegantie op een perfectie manier koppelt, samen met een gracieuze harmonie. Nobele en gesofisticeerde tannine zorgen voor een ellenlange afdronk. Een van de topwijnen van het millésime 2016. 85% cabernet sauvignon en 15% merlot.

 

9.5          Léoville Barton

 

Schitterende geur met complexiteit en diep geconcentreerd fruit. Hoge precisie en een zelden geziene fraîcheur. Het hout zorgt voor een bijkomende complexiteit en is totaal versmolten met het fruit. Een volle zijdeachtige aanzet met romig fruit gevolgd oor een knappe multidimensionale voortzetting en dit zonder de minste hapering. Wat een mooie balans die vervolgens uitloopt in een finale met rijke en geraffineerde tannine. Beste Léoville Barton ooit.

 

9.0+       Léoville Poyferré

 

Intense kleur. Nog vrij discrete geur met toch onderliggende finesse. Diep rijp fruit met een charmante fraîcheur. Wel uitgebouwde smaak met rijk fruit, gestructureerd en met een knap evenwicht. Reliëf en breedte lopen als een rode draad door het middenstuk en eindigen in een finale met geraffineerde tannine en fijne kruidige lengte.

 

9.0         Saint-Pierre

Stijlrijke cabernet-geur met rijpe cassis, samen met een hoge precisie en spanning. Het hout blijft discreet op de achtergrond. Een romige en smakelijke aanzet wordt verlengd met een uitstekend evenwicht. Een finale met  verfijnde  en gestructureerde tannine.

 

9.0-        Beychevelle

 

Finesserijke geur met cassis van een rijpe cabernet, aangevuld met flatterende houtimpressies. Elegante structuur met diepgang en een zeer mooie balans. Verfijnde tannine stoffeert de lange finale.

 

9.0-        Branaire-Ducru

 

Discrete cabernet-geur met rijpe cassis en een hoge fraîcheur. Krachtige en evenwichtige onderbouw met goede voortzetting en diepgang. Gestructureerde rijpe tannine. Heeft intrinsieke kwaliteiten die zoals gewoonlijk ietwat meer tijd vragen om te ontplooien.

 

9.0-        Talbot

 

Expressieve geur met rijp geschakeerd fruit en verfijning. Goed uitgebouwde fijne smaak met vloeiende voortzetting en delicate minerale finale waarbij rijpe klasrijke tannine voor een meer dan behoorlijke lengte zorgen.

 

8.5         Lagrange, Langoa Barton

8.0         Gruaud Larose, Gloria, Lalande- Borie, La Croix de Beaucaillou, Pavillon de Léoville Poyferré

 

Pauillac

 

9.5+       Lafite Rothschild

 

Rijpe finesserijke geur met een hint van grafiet. Wat een diepgang en ontzettend mooie fraîcheur. Schitterende zijdeachtige attaque van rijpe en verfijnde cabernet, gevolgd door een knappe en vloeiende voortzetting met een excellent evenwicht. Geraffineerde tannine. Stijlrijke wijn die kracht aan elegantie koppelt. Grote wijn. Cabernet sauvignon 92% en merlot 8%.

 

9.5          Mouton Rothschild

 

Diepe kleur. Klasserijk  cabernet-aroma met een fijne kruidigheid en een romige toets, aangevuld met een hint van grafiet. Geconcentreerd maar doorweven met fraîcheur. Krachtige wijn met meer materie dan Lafite maar ondersteund door prachtig fruit en frisse zuren. Gestructureerde maar verfijnde tannine zorgt voor uitstekende lengte. Groot bewaarpotentieel. Cabernet sauvignon 83%, merlot 15%, cabernet franc 1% en petit verdot 1%.

 

9.5          Pontet Canet

 

Heerlijk zwart fruit met ongelooflijke fraîcheur en diepte. Finesse gekoppeld aan subliem fruit, precisie en spanning, puur en met een verfijnde kruidigheid. Zeer mooie suave attaque met romig fruit dat zich verder zet tot in de finale. Eindigt met een vleugje specerijen en nobele tannine die frisheid en lengte uitstralen. We zijn het eens met Alfred Tesseron: de beste Pontet Canet ooit.

 

9.0+       Pichon Longueville Comtesse de Lalande

 

Finesserijke geur met rijpe bramen, diepgang en complexiteit. Het hout blijft discreet op de achtergrond en de fraîcheur domineert. Schitterende aanzet met zuiver en geschakeerd fruit. Een perfecte voortzetting met reliëf en spanning uitlopend naar ragfijne en nobele tannine. Combinatie van kracht, finesse en elegantie. De inspanningen van Nicolas Glumineau renderen en brengen het niveau terug uit de glorieuze jaren 80.

 

9.0+       Lynch Bages

 

Intense kleur. Finesserijke geur met romig fruit, rijpe cassis. Elegant en diep met een flatterende vanilletoets. Romige aanzet met diepgang en verfijning. Complexe en verfijnde onderbouw met frisheid en diepgang. Verzorgde rasvolle tannine zorgen voor grote lengte. Met minder sterke extractie wordt de laatste jaren meer de kaart van finesse getrokken.

 

9.0         Pichon Longueville Baron

 

De zeer rijpe cabernet sauvignon toont zich met zwarte bosbessen en cassis, samen met een subtiele kruidigheid. Finesse. Zet in de mond aan met kracht en veel materie vergezeld van massa’s rijp fruit. Een Pichon Baron met veel densiteit maar gesteund door frisse zuren en eindigend met smaakvolle tannine. Minder charme dan Pichon Lalande.

 

8.5         Duhart Milon, Carruades de Lafite, Petit Mouton, Clerc Milon

8.0         Haut Bages Libéral, Grand Puy Ducasse, d’Armailhac, Lynch Moussas, Réserve de la Comtesse

 

Saint-Estèphe

 

9.5+       Calon Ségur

 

Sublieme geur met ontzettend veel raffinement en zuiverheid. Complex en grote fraîcheur. Verrukkelijke zijdeachtige en tegelijk soliede aanzet die zich doorzet in het middenstuk en uitmondt in een prachtige finale met zeer verfijnde tannine met enorme lengte. Spanning en intensiteit  lopen samen met veel reliëf als een rode draad doorheen het hele smaakpatroon. Komt in aanmerking voor de wijn van het jaar, zeker op linkeroever. Schitterend werk van wijnmaker Vincent Millet.

 

9.5          Cos d’Estournel

 

Intense kleur. Geraffineerde geur met finesse en densiteit, bosbessen en grafiet, fijne specerijen. Krachtige en volle aanzet met veel rondeur en rijpe nuances die fris blijven tot in de finale. Samen met een fijne kruidigheid eindigt de finale met nobele tannine. Deze 2016 vertegenwoordigt een terugkeer naar de klassieke jaren ’80 van Cos.

 

9.0+       Montrose

 

Intens zwart fruit met een vrij sterke aanwezigheid van getoaste impressies. Heeft niettemin een uitstekende fraîcheur en diepgang. De onderbouw is medium body en is verweven met kruidige accenten. Op dit moment zoekt de wijn nog wat naar eenheid . Kruidige en iets strakke finale met ietwat verscholen klasse. Een tussenfase in zijn evolutie?

 

9.0         Phélan-Ségur

 

Zeer mooie geur met klasserijk fruit, vooral cabernet getekend. Diep en fris. Het fruit omhult volledig het hout. Start met romig diep fruit, geconcentreerd middenstuk met reliëf en frisheid, frisse zuren zorgen voor spanning. Gestructureerde tannine met grote lengte. Beste Phélan-Ségur ooit.

 

8.5         De Pez

 

Zuivere aroma’s van geconcentreerd cabernet-fruit, aangevuld met matige toastimpressies. Licht zoete fruitige aanzet die aan dimensie wint in het middenrif. Evenwichtig. Ietwat gebalde tannine maar gebonden. Klassieke saint-estèphe met bewaarpotentieel.

 

8.5-        Le Marquis de Calon Ségur, Les Ormes de Pez, Lafon Rochet, Pagodes de Cos, La Dame de Montrose

 

Haut-Médoc

 

9.0         La Lagune

 

Verfijnde geur met rijp en geschakeerd fruit, zuiver en diepgang.  Hoge precisie. Start in de mond met een zijdeachtige en toch volle smaak, heeft diepgang en harmonie gesteund op een prachtig evenwicht, kracht en elegantie. Lange finale met rijpe tannine en een kruidige toets van de petit verdot. Heerlijke wijn.

 

8.0+      Belgrave

 

Intens zwart fruit met verfijning en goed geïntegreerd hout. Geconcentreerde onderbouw  met ietwat sterke extractie maar met voldoende evenwicht. Stevige maar voldoende rijpe tannine.

 

8.0+      La Tour Carnet

 

Elegante geur met een zekere klasse die wordt gedragen door vanille, mokka en toastimpressies. Goede en evenwichtige textuur met ingebouwde rijpe tannine. Aangename wijn met moderne snit.

 

8.0+      Cantemerle

 

Flatterende geur met vooral rood fruit en een florale toets. In de smaak een romige impressie met rijp fruit en matige extractie, gekoppeld aan frisse zuren. Eindigt met kruidige tannine en een behoorlijke lengte.

 

Saint-Emilion

 

10.0 Ausone

 

Schitterende geur met hemels fruit en florale toetsen afkomstig van een perfect rijpe cabernet franc. Wat een fraîcheur en diepte! Volle en rijke aanzet met verfijnd en romig fruit dat zich verder zet met een enorm harmonieus middenstuk, doorweven met nuance en reliëf. Fijne subtiele kruiden mengen zich met sappig fruit en pittige zuren. Fraîcheur alom.  De finale wordt verzorgd door geraffineerde en rijpe tannine met een frisse en ellenlange afdronk. Merlot 50% en cabernet franc 50%. Wijn van het jaar. Monumentale wijn zonder een blockbuster te zijn.

 

9.5+       La Mondotte

 

Wat een subtiele fruitexpressie met finesse en diepgang die doet denken aan een pinot noir uit de Côte de Nuits. Zwarte kersen en een verfijnde kruidigheid dragen bij tot een enorme complexiteit. Start in de smaak met een romige aanzet met materie en finesse maar ontwikkelt tegelijk een al even uitgesproken finesse. Enorme diepgang. Fluwelige en nobele tannine dragen bij tot een zinderende finale.  Zonder meer de beste La Mondotte ooit.

 

9.5          Canon

 

Schitterende en finesserijke geur met een waaier van fruitnuances. Enorme diepgang en fraîcheur gekoppeld aan extreme elegantie. Start met romig fruit in de smaak, maar toont tegelijk veel diepgang en verfijning over het hele smaakpallet. Een klasbak van een wijn die eindigt met geraffineerde tannine en grote lengte. Evenaart het grote succes van de 2015, wellicht nog iets beter.

 

9.5          Angelus

 

Complexe geur met subtiele fruitschakeringen samen met een florale toets van perfect rijpe cabernet franc. Een zalvende en fluwelige aanzet met verfijnd fruit, rijp en toch tegelijk enorm veel fraîcheur. De florale aspecten vervloeien met fijne kruiden tot een harmonieus geheel met spanning en diepgang. Rasvolle tannine met een zijdeachtig aspect dragen bij tot een zeer lange finale. Top!

 

9.5          Pavie

 

Geconcentreerd diep fruit met een minerale omkadering. Geen overrijpe toetsen maar fris en verfijnd fruit. Harmonieuze combinatie van kracht en elegantie en een geschakeerde vulling met spanning. Gestructureerde tannine met verfijning zorgen voor grote lengte. Deze 2016 speelt minder dan vorige jaren op extractie waardoor  de harmonie en de kwaliteiten van zijn schitterend terroir beter tot hun recht komen.

 

9.5-        Cheval Blanc

 

Finesserijke geur met bramen en florale toetsen, wint aan intensiteit na verluchten. Heeft verfijning maar niet de grote diepgang van de 2015 van vorig jaar. In de smaak vergezelt het sprankelend fruit de elegante en frisse zuren. Ook hier vullen de florale tonen het harmonieuze middenstuk. Verfijnde en gestructureerde tannine. Kan de schitterende 2015 niet doen vergeten.

 

9.5-        Figeac

 

Klasserijk fruit, geconcentreerd en diep maar ook met veel finesse en fraîcheur die aan de wijn een soort majestatisch karakter verleent . Romige aanzet met sappige materie en diepgang. Uitstekende balans met een combinatie van materie, finesse en aciditeit. Gestructureerde tannine met grote lengte.

 

9.0+       Pavie Macquin, Pavie Decesse, Belair Monange

 

9.0         Canon la Gaffelière, Clos Fourtet, Bellevue Mondotte, Larcis Ducasse, Bellefont Belcier, Tertre Roteboeuf

 

9.0-        Villemaurine, La Dominique, Troplong Mondot, Clos de l’Oratoire

 

8.5         Grand Pontet, Grandes Murailles, Berliquet, La Croizille, Grand Corbin-Despagne, Bellevue

 

Pomerol

 

9.5          Petrus

 

Prachtige finesserijke geur met rijpe bramen en florale tonen, vergezeld van een grote frisheid en een subtiele kruidigheid waarbij het hout volkomen op de achtergrond blijft. Start in de smaak met zijdeachtig diep fruit dat zich doorzet naar een gevuld maar geschakeerd middenstuk waarin het fluwelig aandeel van de merlot opvalt, samen met  fraîcheur. Matige extractie zetten de fijne tannine en de aromatische lengte extra in de verf.

 

9.5          L’Eglise Clinet

 

Intense kleur. Schitterende geur met overwegend zwart fruit, zoethout en subtiele specerijen. Complex, diep en met een uitmuntende minerale toets. Romige aanzet met heerlijk fruit, schitterende voortzetting zonder de minste hapering, samen met reliëf, diepgang en fraîcheur. De meest tanninerijke pomerol maar met een nobel en rijp karakter. Grote wijn.

 

9.5          Vieux Chateau Certan

 

Sublieme fruitkorf met zwarte kers en framboos, aangevuld met een hint van grafiet en florale toetsen van viooltjes. Enorme precisie en frisheid. Lichtjes zoete fruitimpressies met romig karakter, uitstekende balans die werd geholpen door spanning en precisie. Eindigt met geraffineerde tannine. Precisie, spanning en finesse zijn het handelsmerk van deze wijn.

 

9.5          Trotanoy

 

Een nog ietwat gereserveerde en discrete geur met onderliggende finesse en perfecte rijpheid. Een romige aanzet met rijp fruit dat verder overgaat in een genuanceerd smaakpallet en ingebouwde harmonie, perfecte balans met diepgang en finesse. Nobele tannine met structuur, fraîcheur en grote lengte. Grote wijn.

 

9.5          La Violette

 

Klasserijkegeur met ras en finesse. Florale toetsen van viooltjes zijn kenmerkend voor deze wijn. Ontwikkelt bij verluchten een grote complexiteit en diepgang. Ook in de smaak is het fruit verweven met florale toetsen. Een prachtig middenstuk met reliëf en raffinement. Nobele tannine met fraîcheur en een kruidige toets dragen de lange finale.

 

9.5-        La Conseillante

 

Finesserijke geur met subtiele fruitschakeringen van rijpe kersen en  frambozen, gekoppeld aan een grote zuiverheid en frisse tonen. Heeft meer precisie dan vorige millésimes. Zet in de smaak aan met volume, diepgang en verfijning, perfect evenwicht. Een edele tanninestructuur wordt gevolgd door een mooie aromatische lengte.

 

9.5-        Clinet

 

Aroma’s van zwarte bessen en bramen, diepte en finesse die worden aangevuld met gedoseerde toastaroma’s. Start met een volle en krachtige smaak die zich zonder hapering doortrekt met een uitstekende balans en fraîcheur. Matige extractie die de nobele tannine extra in de verf zet. Beste Clilnet ooit waarin duidelijk meer dan vroeger  naar finesse wordt toegewerkt dan kracht.

 

9.0         Hosanna, Beauregard, La Fleur Petrus, Gazin

 

8.5         Certan de May, Feytit-Clinet, La Croix de Gay, Petit Village, Le Gay

 

Pessac-Léognan Rood

 

9.5          Domaine de Chevalier

 

Fijnzinnige geur met klasserijk fruit en een romige toets, elegant maar met diepgang. De smaak begint met romig en rijp fruit, goede voortzetting met breedte en diepgang, onderbouwd met frisse zuren, ragfijne tannine met structuur en grote lengte.

 

9.5          Haut-Bailly

 

Nog ietwat gereserveerd en discreet in de geur maar verluchten maakt onderliggende finesse vrij met bosbessen, bramen en een vleugje grafiet. Romige aanzet met intens fruit met hoge densiteit en samengehouden door een eminente fraîcheur die zich tot in de finale doortrekt. Nobele en suave tannine zorgt voor lange afdronk met finesse.

 

9.5          Smith Haut Lafitte

 

Zoals bij Haut-Bailly is er ook hier een discretie en een ietwat ingetogen geur die bij verluchten onderliggende finesse en verfijning vrijgeeft. Het hout is mooi geïntegreerd en blijft op de achtergrond. Volle en rijke smaak met massa’s fruit, heeft reliëf en diepgang die uitloopt in een frisse finale met minerale toets en geraffineerde tannine.

 

9.0         Pape Clément

 

Rijp zwart fruit met zwart kers en cassis. Daarnaast ook zoethout, mokka en toastimpressies. Krachtige maar frisse aanzet die opent naar diepte en reliëf in het middenstuk. Verfijnde tannine. Gestructureerde wijn met bewaarpotentieel en een eigen stijl met goede finesse.

 

9.0         Les Carmes Haut-Brion

 

Klasserijke geur met diepte en finesse. Romige aanzet met prachtig fruit en een rijke materie. Zeer goede zoet-zuurbalans met spanning en reliëf. Stijlrijke tannine tekenen de finale. Bevestigt het hoge niveau van 2015.

 

9.0         Malartic-Lagravière

 

Rijpe fruitaroma’s met vooral zwarte bessen en een vleugje grafiet. Hoewel nog gereserveerd merkt men bij verluchten de onderliggende finesse. Goede vulling met het rijke en zachte fruit, evenwichtig en tegelijk ook spanning met levendige zuren. Goede diepgang en fijne tannine met lengte.

 

8.5         Latour-Martillac, La Parde de Haut-Bailly

 

Pessac-Léognan Wit

 

9.0+       Smith Haut Lafitte

 

Vrij ingetogen en ingehouden aromatische expressie. Vraagt tijd om intrinsieke kwaliteiten te ontplooien. Meer expressief in de mond met een volle en romige aanzet omgeven door massa’s fruit. Heeft naast een geschakeerd middenstuk ook een mooie diepte en goede balans. Knisperende zuren vergezellen de lange finale met een minerale toets.

 

9.0         Malartic-Lagravière

 

Fijnzinnige geur met perzik en pompelmoes, samen met delicate fruittonen. Het hout is volkomen door het fruit gedekt. Sappige textuur doorweven door fris fruit. Heeft reliëf en breedte, gesteund door knapperige zuren. Droge en aromatische finale.

 

9.0         Domaine de Chevalier

 

Nog een vrij discrete geur, maar met onderliggende finesse die vrijkomt bij voldoende verluchten. Heeft een uitstekende zoet-zuurbalans die gepaard gaat met voldoende reliëf. Goede en droge finale met fruitige impressies

 

9.0-        Larrivet Haut-Brion

 

Sprankelende geur met tropisch fruit en een flatterende vanilletoets en nieuw hout. Goede vulling met een genuanceerd middenstuk dat wordt gesteund door fris fruit, uitlopend met een goede en frisse lengte.

 

8.5         Latour-Martillac

 

Excellente fruitexpressie met passievrucht en mango en een discrete  versmolten vanilletoets. Mooie gestoffeerde wijn met frisse fruitschakeringen en toch voldoende diepte. Pittige zuren houdt de wijn voldoende levendig tot in de finale.

 

Fronsac – Canon-Fronsac

 

8.5         Les Trois Croix

 

8.5-        Grand Renouil, Moulin Haut-Laroque, de la Rivière, Villars, Dalem

 

Castillon Côtes de Bordeaux

 

8.5-        l’Aurage, d’Aiguihle, Montlandrie

 

Lalande de Pomerol

 

8.5-        La Fleur de Boüard, La Chenade

 

 

 

 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *