Champagne – oogstjaar 2020

Champagne – oogstjaar 2020

De jaargang 2020 lijkt getekend door twee rampen: de klimaatopwarming en de COVID-pandemie. Die laatste zorgde voor een kunstmatige beperking van de champagneproductie met meer dan een kwart. De eerste maakt dat champagne-experts bezorgd zijn over de té grote rijpheid van de druiven.

  • Winter: een zachte winter maakte gaandeweg plaats voor een regenachtig voorjaar. Februari gaf zelfs ongeziene regen en in Champagne betekent dat iets.
  • Lente: de lente begon warm en droog, waardoor de druivelaars snel uitliepen en al gauw een voorsprong van meer dan 2 weken bij elkaar harkten.
  • Zomer: een extreem droge en warme zomer volgde. Het hitterecord sneuvelde: ei zo na werd 43° C opgetekend… Bovendien was de maand juli de droogste ooit. De druifjes bleven daardoor veel kleiner dan gewoonlijk, maar hun conditie was excellent.
  • Herfst: een warme, droge herfst voorspelde een uitzonderlijk jaar en de vroegste oogst ooit. Het potentiële alcoholgehalte zit ruim boven de 10% en de rijpheid is optimaal. Maar grote champagne wordt geboren in middelmatige en moeilijke jaren, zelden in weerkundig optimale. Afwachten of 2020 eerder in de voetsporen van het moeilijke 2011 treedt, of zich daarvan kan losmaken en het pad van 2015 of 2018 kiest.

Peter Doomen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *