FAQ Vlaamse Wijngilde

FAQ Vlaamse Wijngilde

1. Wat is de Vlaamse Wijngilde?

De Vlaamse Wijngilde is een vereniging van wijnproevers die over heel Vlaanderen actief is. Wij verkopen geen wijn, wij maken geen wijn, wij proeven wijn. Zo eerlijk en objectief mogelijk. Met aandacht voor alle streken van de wereld, voor alle druiven die een noemenswaardige wijn maken, en in zeer uiteenlopende prijsklassen. Als VZW heeft de Vlaamse Wijngilde een structuur met een Nationaal Comité, een Raad van Bestuur en een Algemene Vergadering. Uiteraard staat deze structuur mooi beschreven in de statuten van de VZW. Als vereniging bestaat de Vlaamse Wijngilde sinds 1968. Daarom vieren we in 2009 het veertigjarig bestaan van de Vlaamse Wijngilde.

2. Waarmee houdt de Vlaamse Wijngilde zich bezig?

Als wijnproeversvereniging organiseert de Vlaamse Wijngilde allerhande activiteiten die direct of onrechtstreeks met wijn en wijn proeven verband houden: degustaties, bezoeken aan en van wijnproducenten, wijnbeurzen, inhuldigingen van personaliteiten, feestmaaltijden met aangepaste wijnen en meer. Aan die activiteiten nemen heel wat van onze leden deel. De activiteiten die door de Vlaamse Wijngilde zelf worden georganiseerd, staan vermeld in onze kalender. De activiteiten die door één van de clubs van de Vlaamse Wijngilde georganiseerd worden, staan bij de betreffende commanderij op de agenda vermeld. Naast het proeven van wijn geeft de Vlaamse Wijngilde ook een eigen tijdschrift uit, Ken Wijn-magazine. Het staat boordevol artikels over wijn en verschijnt twee keer per jaar. Er wordt beperkt publiciteit toegelaten.

3. Wie is er lid van de Vlaamse Wijngilde?

Zo’n drieduizend Vlaamse wijnproevers zijn lid van de Vlaamse Wijngilde. Zij worden lid van de vereniging door zich aan te sluiten bij één van de clubs (commanderijen) die samen de Vlaamse Wijngilde uitmaken. Lid worden is mogelijk.

4. Hoe is de Vlaamse Wijngilde georganiseerd?

Op dit moment zijn 39 clubs vertegenwoordigd in de Vlaamse Wijngilde. Zij zijn verspreid over het hele Vlaamse en Brusselse land, van Heusden-Zolder tot in de Westhoek. Elke commanderij heeft een lokaal bestuur met een voorzitter, ondervoorzitter, wijnmeester, secretaris, penningmeester en pr-verantwoordelijke. De lokale clubs vaardigen ook één of enkele bestuurders af naar de Raad van Bestuur en naar de Algemene Vergadering. Een achttal personen maken het dagelijks bestuur uit, bij de Vlaamse Wijngilde “nationaal comité” genoemd.

5. Wat als ik een vraag heb waarop ik het antwoord hier niet vind?

Contacteer de communicatieverantwoordelijke van de Vlaamse Wijngilde en u wordt spoedig geholpen!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *