Proefnotities Bordeaux 2014

Proefnotities Bordeaux 2014

Door Hugo Van Landeghem

Saint-Emilion

9.0+      Cheval Blanc

Klasrijke neus met donkere rijpe kers, framboos en zwarte bessen, samen met een florale toets. De hoge precisie in zijn finesserijke fruitexpressie wordt gesteund door fraîcheur. In de mond vinden we een dense en tegelijk elegante onderbouw met fruit en zuren als rode draad. Schitterende balans. Rijpe en zijdeachtige tannine zorgen voor een verfijnde lange afdronk. Kantwerk! 55% merlot en 45% cabernet franc.

9.0         Ausone

Rijp fruit met voornamelijk donkere kers, verfijnde houtaroma’s en een minerale ondertoon. Nog nadrukkelijker komt de diepte en verfijning van het fruit in de aanzet naar voor. Een sappige structuur met goede breedte in het middenstuk. Lichte kruidigheid vergezelt de rijpe tannine in de lange finale. 40% merlot en 60% cabernet franc. Rendement: 27hl/ha.

9.0         La Mondotte

Zeer intense kleur. Fraaie neus met overwegend zwart fruit gekoppeld aan een minerale toets en een florale ondertoon. Het nieuwe hout is volledig verweven. De aanzet opent met massa’s fruit en zet zich door zonder de minste hapering in het middengebied, frisheid domineert naast kracht. Rijpe en smaakvolle tannine. Lange afdronk. 80% merlot en 20% cabernet franc. Rendement: 18hl/ha!

8.5         Pavie Macquin

Finesserijke neus met fijne fruitnuances samen met een subtiele kruidigheid. De minerale tonen geven nog meer fraîcheur. Uitstekende textuur, verfijnd maar met goede diepgang. De kalkbodem van Pavie Macquin levert een uitzonderlijke frisheid. Klasrijke tannine steunen de lange finale.

8.5         Angélus

Zeer intense kleur. Complexe aroma’s met zwarte bosbessen, zoethout, mokka en vanille maar verfijnd met een minerale ondertoon en een florale toets. Stevig en gevuld van in de aanzet, zonder terugval in midden en gebonden door frisse zuren. Kruidige finale met ingebouwde rijpe tannine. Het hoog percentage cabernet franc (50%) vormt met een florale ondertoon de rode draad.

8.5         Tertre Roteboeuf

Schitterende neus met gekonfijt fruit en cacao, tonen van gebrande koffie. Diepgang en onderliggende fraîcheur zorgen voor een extra dimensie. Romige smaakaanzet met zachte nuances van rijp fruit en rijkelijk gestoffeerd middengebied dat sappig blijft en spanning behoudt. Rijpe en smaakvolle tannine vergezellen de kruidige, rijke en toch elegante finale.

8.0+      Pavie

Romig diep fruit  met diepgang en verfijning, met al een zekere openheid. Start in de mond met een volle smaak en getemperde kruidigheid van het nieuw hout, maar opent in zijn middenstuk naar verfijning en breedte. Eindigt met stevige maar gebonden tannine. Een mooie wijn met structuur en lengte.

8.0        Larcis Ducasse, Belair Monange, Figeac, Villemaurine

8.0-       La Gaffelière, Clos Fourtet, Grand Mayne, Beauséjour Duffau-Laggarosse,

7.5         Canon, Beau-Séjour Bécot, Berliquet, Laroze, Grand Corbin-Despagne, Fleur Cardinale, Péby    Faugères

 

Pomerol

9.0-       Vieux Château Certan

Schitterend fruit  met grote precisie en fraîcheur, pure finesse. Fraaie en elegante onderbouw die meer uitmunt door finesse dan door volume, die breedte en diepgang verenigt, een uitstekende balans met krokant fruit en zeer fijne tannine met ras en lengte. Een voortzetting van het hoge niveau dat Alexander Thienpont sinds jaren haalt. Het resultaat van hard werk in de wijngaard en een intelligente vinificatie.

 

9.0-       L’Eglise Clinet

Fraaie subtiele fruitaroma’s met diepgang en fraîcheur, florale toetsen van viooltjes. De smaak munt uit door een knap evenwicht tussen frisheid en rondeur, gekoppeld aan diepgang en breedte, die niet ten koste gaat van elegantie. Eindigt met gestructureerde nobele tannine. Deze wijn heeft naast veel ras ook een groot bewaarpotentieel.

8.5         Petrus

Fijne discrete aroma’s met voldoende rijpheid en diepgang die zich verder fraai in het glas ontwikkelen. Start in de mond met een zachte gladde aanzet, gemiddelde concentratie en een uitstekend evenwicht. Aangename soepele tannine afkomstig van een zachte extractie. Vrij lange afdronk met een  lange aromatische persistentie.

8.5         La Conseillante

Complexe fijne neus die opvalt door verfijning en diepte. Klasserijk fruit. De aanzet heeft iets romigs, zet zich verder met frisse zuren en fraîcheur die de hele onderbouw ondersteunen. Zijdeachtige tannine met ras en verfijning

8.0+      Trotanoy

Fruit excelleert met diepgang en klasse, vrij complex met een minerale toets. Goede grip, gestoffeerd met rijp fruit, een mollige onderbouw met voldoende spanning door de frisse zuren. Rijpe en gestructureerde tannine tekenen de finale.

8.0        Le Pin

Veel rood fruit waarin vooral framboos opvalt, heeft verfijning en diepte maar niet de spanning van Vieux Château Certan. Romige onderbouw met fijnzinnig fruit, een uitstekende balans met frisse zuren en voldoende breedte. Fijne gestileerde tannine. Geen krachtige maar elegante en verfijnde Le Pin.

8.0        La Violette, Feytit-Clinet, Rouget, La Fleur Petrus, Clinet

8.0-       La Pointe, Petit Village, Le Gay, Hosanna, Bourgneuf

 

Margaux

8.5         Château Margaux

Sublieme neus met rijp cabernet sauvignonfruit, krachtig, complex en toch fris. Het hout (100% nieuw) is volledig ingebouwd. Zet aan in de mond met rijp fruit en vervolgt met een stevig middenrif dat overgaat in een lange finale. Een delicate margauxwijn met densiteit en finesse op basis van 90% optimaal rijpe cabernet sauvignon.

 

8.5         Palmer

Geconcentreerd fruit met ras, verfijning en diepgang. Een fijne houttoets versterkt het aromatisch pallet. De smaak start met zacht en smakelijk fruit, de onderbouw heeft spanning en diepgang, met daarnaast een uitmuntende balans. Eindigt met fraaie en veeleer elegante tannine.

8.0+      D’Issan

Aroma’s met het ras  van de rijpe cabernet sauvignon die domineert met cassis, zwart fruit en ceder. Krachtige en diepe aanzet met het geconcentreerde rijpe fruit, zeer mooie structuur en balans, harmonisch uitgebouwd en eindigt met geknoopte en nobele tannine. Een van de best geslaagde d’Issan van de laatste jaren. Heeft goed verouderingspotentieel.

8.0        Rauzan-Ségla

Elegante en verfijnde neus met redelijk goede diepgang, heeft fraîcheur en subtiele houtaroma’s. Evenwichtige en goed gestoffeerde onderbouw en geïntegreerde nobele tannine. Een margauxwijn die in zijn jeugd zijn klasse met mondjesmaat vrijgeeft.

8.0        Lascombes

Flatterende en expressieve neus waarin  cassis en framboos domineren, met aanvulling van een fijne houttoets. Vrij elegante onderbouw met voldoende vulling en densiteit, evenwichtig en breed, verfijnde tannine draagt bij tot een mooie lengte. Lascombes heeft sinds vorig jaar zijn extractie duidelijk verlaagd en speelt nu meer op finesse.

8.0        Labegorce

Geconcentreerd zwart fruit en ceder, gekoppeld aan precisie en fraîcheur. De smaak heeft rondeur en rijp fruit met een goed gestoffeerd middengebied, uitstekende zoet-zuurbalans en fraaie tannine. Een Labegorce met charme en verfijning, een margauxwijn op zijn best. Een echte revelatie!

8.0-       Prieuré-Lichine, Marquis de Terme, Rauzan-Gassies, Giscours, l’Alter Ego

 

Saint-Julien

9.0-      Ducru Beaucaillou

Subliem fruit met hopen finesse en diepgang, zwarte kers en een hint van fijne kruiden. Opvoeding in 100% nieuw hout maar volledig gebonden door het fruit. Koppelt densiteit en complexiteit in zijn smaakprofiel, heeft spanning en diepgang over de hele lijn zonder de minste verzwakking, zuiverheid van het fruit draagt tot in de finale die ondersteund wordt met nobele tannine en een lange aromatische persistentie. Grote wijn!

8.5         Léoville-Poyferré

Klasrijke neus met puur fruit en genuanceerde aroma’s, fris en elegant met ingewerkte houtaroma’s. Romige attaque met zalvend fruit maar tevens met de spanning van frisse zuren, rijp. Rijke maar verfijnde tannine zorgen voor een lange finale.

8.0        Branaire-Ducru

Intense kleur. Verfijnde neus met klasse en diepgang. Een matige hint van getoaste aroma’s werkt aromatisch verrijkend. Heeft volume en intensiteit in zijn smaakvulling, een goede voortzetting en evenwicht met in de onderbouw de structuur van rijpe cabernet sauvignon, rijpe en smaakvolle tannine.

8.0        Lagrange

Schittert met mooie aroma’s die ras en diepgang weerspiegelen. Heeft materie, fruit en spanning. Smaakvolle en rijpe tannine. Een mooie wijn met verouderingspotentieel.

8.0        Talbot

Ietwat gereserveerde aroma’s met klasse. In de mond is er na een fruitige aanzet een mooie voortzetting met evenwicht, blijft fris en eindigt met verfijnde tannine. Elegante wijn.

8.0        Langoa Barton

Geconcentreerd zwart fruit met vooral cassis en bosbessen, ceder en hints van koffie, mokka en cacao. Start in de mond met een romige aanzet met overvloedig fruit, gestoffeerd middenstuk met  behoud van finesse, lange afdronk. Klassieke saint-julienwijn.

8.0-       Beychevelle, Léoville Barton, Saint-Pierre, Gruaud Larose

 

Pauillac

9.0+      Lafite Rothschild

Intense kleur. Zwart geconcentreerd fruit van rijpe maar geen ultrarijpe cabernet sauvignon, lichte toastimpressies laten het fruit volkomen op de voorgrond. In de mond een met fruit gevulde attaque met veel materie en diepgang die zich zonder onderbreking doorzet. Spanning en breedte totaal in harmonie. Nobele tannine dragen de lange finale. Deze Lafite-Rotschild is meer geconcentreerd dan de voorbije jaren, evenwel zonder inboeten op finesse of stijl.

8.5         Pichon Longueville Baron

Zeer diepe kleur. Subliem zwart fruit met voornamelijk bramen en cassis, heeft zowel complexiteit als diepgang. Verrassend soepel en rond maar met hoogstaande verfijning en diepgang. Gestructureerde en rijpe tannine als resultaat van optimaal rijpe cabernet sauvignon waarbij elke vorm van overdreven extractie is vermeden.

8.5         Pichon Longueville Comtesse de Lalande

Klasse springt uit het glas met rijpe cassis en bosvruchten, overweldigende fraîcheur  en finesse samen met een fijne houttoets. Hoge precisie en spanning zijn de hoofdingrediënten van een elegante onderbouw die densiteit en breedte bezit. Geraffineerde tannine en aromatische persistentie maken deze Comtesse de Lalande tot een grote wijn.

8.5         Pontet-Canet

Discrete maar verfijnde aroma’s met finesse en voornamelijk zwarte kers en een al even discrete houttoets. Romige attaque met massa’s fruit, diepgang en finesse, een wat zijdeachtige onderbouw met fluwelige tannine, die afkomstig is van een volkomen rijpe cabernet sauvignon en zachte extractie. Klasrijke wijn, in het verlengde van de vorige jaargangen.

8.5         Lynch Bages

Geconcentreerd zwart fruit, cassis en zoethout maar met veel diepgang. De smaak begint met een krachtige aanzet die naast het geconcentreerd fruit ook diepgang en finesse vertoont. Al even krachtige als verfijnde tannine. Een typische pauillacwijn met stijl en raffinement.

8.5         Mouton Rothschild

Ras en verfijning stofferen de aroma’s van een matig geëxtraheerde cabernet sauvignon. Zuivere met finesse beladen aanzet waarin elegantie en verfijning de hoofdtoon voeren, frisse zuren versterken de mineraliteit in het middenstuk en vormen de overgang naar geraffineerde tannine. De wijn zal door verdere opvoeding nog aan breedte winnen. Elegantie primeert op kracht.

8.0        Grand Puy Lacoste, Clerc Milon, Lynch Moussas

8.0-       Haut-Bages Libéral, d’Armailhac

 

Saint-Estèphe

9.0+      Montrose

Schitterende neus met sublieme fruitschakeringen waarin vooral cassis en zwarte bosbessen opvallen. Diep en complex met fijne houtaroma’s als aanvulling. Start met een volle maar verfijnde smaakaanzet met massa’s rijp en tegelijk fris fruit. Diepgang en finesse gaan hand in hand doorheen het middengebied. Nobele en rasvolle tannine tekenen de lange finale. Grote klasse, die een groot jaar oproept.

9.0+      Cos d’Estournel

Intense kleur. Diep geconcentreerd zwart fruit met ras en fraîcheur van rijpe cabernet sauvignon. Finesse en densiteit vullen het smaakprofiel waarbij het nieuwe hout op de achtergrond blijft. Het fruit is zuiver en fris en vergezelt een gestoffeerd middenstuk. Uitstekende balans met matige extractie en nobele tannine, gekoppeld aan een aromatische persistentie. Cos d’Estournel is onder leiding van Aymerick De Gironde teruggekeerd naar zijn vertrouwde en klassieke bordeauxstijl.

8.5         Calon-Ségur

Verfijnde fruitexpressie van de cabernet sauvignon in al zijn geledingen. In de smaak zorgt de merlot voor een aangename rondeur en de cabernet sauvignon voor ras en structuur. Hoewel de aanzet een zoet accentje vertoonde, zorgen de frisse zuren voor een heerlijke balans met fijne gebonden tannine.

8.0+      Lafon-Rochet

Finesserijke neus met compacte en dense fruitaroma’s, het hout zorgt hierbij voor een ingepaste aanvulling. Start in de mond met een romige aanzet en diep fruit, homogene en evenwichtige voortzetting loopt door tot in de finale. Fraaie tannine die naast rijpheid ook voor smaaklengte zorgt.

8.0+      Cos Labory

Fraaie neus met intensiteit en diepgang die versterkt wordt door fijne ingepaste houtaroma’s. Gedoseerde kracht die opvalt door een uitstekende balans, gekoppeld aan fraîcheur. Krachtige maar rijpe tannine staat garant voor een goed verouderingspotentieel.

8.0        Phélan-Ségur, De Pez, Les Ormes de Pez

 

Pessac-Léognan Rood

8.5         Haut-Bailly

Massa’s fruit met opvallende fraîcheur en precisie, het nieuw hout verbergt zich volledig op de achtergrond. Elegante en finesserijke onderbouw met spanning en diepte, gesteund door een verfrissende aciditeit. Eindigt met een zuivere afdronk en edele tannine. Hier werd duidelijk de kaart van de zachte extractie en finesse getrokken. Met succes!

8.0+      Smith Haut-Lafitte

Intense kleur. Vrij gesloten maar met verluchten ontwikkelt zich mooi en rijp fruit. In de mond is het fruit meer present dan in de neus. Vrij veel materie met goede onderbouw, maar met iets meer extractie dan Haut-Bailly. Kruidige en stevige tannine vormen de finale.

8.0        Malartic Lagravière

Diepe kleur. Geconcentreerd rijp fruit met zekere terughoudendheid. Evenwichtig uitgebouwde wijn met matige maar voldoende extractie. Enigszins opvallende tannine die met vatvoeding volledig zal versmelten gezien ze gedekt blijft door fruit.

8.0        Domaine de Chevalier

Zwart fruit domineert, cassis,  ceder en een lichte toastimpressie van het hout. Vrij krachtige en gespannen onderbouw die verdere vatopvoeding nodig heeft om aan rondeur en verfijning te winnen.

8.0        Bouscaut

Zwarte kers, zoethout, koffie en mokka, en een flatterende vanilletoets. Romige structuur met goed fruit en breedte die wordt ondersteund door frisse zuren. Elegante wijn met goede structuur en lengte.

8.0        Olivier

Zwarte bosbessen, grafiet en mooie fraîcheur. Volle, met fruit gestoffeerde aanzet, evenwichtige onderbouw met breedte en spanning. Rijpe en smaakvolle tannine. Geslaagde wijn met een combinatie van kracht en verfijning. De positieve lijn van vorige jaren wordt ook in 2014 verder gezet.

 

Pessac-Léognan wit

8.5         Malartic Lagravière

In de neus treft men een combinatie van rijpe citrusvruchten en exotisch fruit. De smaak vertoont een mooie vulling met diepgang en verfijning, sappige zuren en een aromatische persistentie die in de finale blijft nazinderen.

8.5         Domaine de Chevalier

Citrus en exotisch fruit mengen zich met een rokerige toets van het nieuw hout, iets meer sauvignon getypeerd. Speelse onderbouw met uitstekende balans en rijpe fruitnuances. Wijn met charme, karakter en diepgang. Lange afdronk.

8.5         Smith Haut-Lafitte

Fruitige aroma’s van perzik en abrikoos, rijp maar met onderliggende fraîcheur en aangevuld met een rokerige houttoets. De smaak is vol en heeft voortzetting met rijp fruit en gesteund door sappige zuren die tot in de finale nazinderen.

8.5         De France

Elegante en discrete neus met finesse, verfijnde fruitexpressie met vooral perzik, ananas en abrikoos. De smaak heeft breedte en diepgang en steunt op een uitstekende zoet-zuurbalans. Lange finale waarin de frisse zuren weerkeren en voor spanning zorgen. Knappe vinificatie.

8.0+      Latour-Martillac

Combinatie van lychees, pompelmoes en papaja, verfijnd met matig gedoseerde houtaroma’s. Smaakvolle aanzet met veel fruit maar met diepgang en frisse zuren. Lange en frisse afdronk.

8.0        Pape Clément, Picque Caillou, Carbonnieux, Bouscaut, La Louvière

 

Sauternes-Barsac

9.0         d’Yquem

In de neus een korf met exotisch fruit, honing en botrytis. Elegant en fijn. Frisse aanzet zonder een aanval van zoet niettegenstaande zijn 134 gram restsuiker per liter en gevolgd door een gladde en fruitige onderbouw met ragfijne  zuren. Lange aromatische finale die volledig zijn zoet gebonden houdt en inpakt met een opvallende fraîcheur.

8.5         La Tour Blanche

Fijne aroma’s met fraai  fruit met zeste en lychees, fris. Gladde aanzet met verfijnde nuances van sappig fruit, mooie zoet-zuurbalans met een finale getekend door zalvend zoet dat door de frisse aciditeit nooit plakkerig wordt.

8.5         Coutet

Mooie neus met wat citroen en limoentoetsen. Beschaafd en geïntegreerd zoet vergezelt de onderbouw, heeft diepte en fruit in zijn voortzetting, eindigt met een frisse finale met opwekkende zuren. Elegante barsacwijn die zelfs als aperitief zou kunnen dienen.

8.5         Guiraud

Finesserijke neus met elegantie en klasse, vleugje botrytis en exotisch fruit. Heel zuivere aanzet met veel fruit dat zich verder zet en de onderbouw stoffeert, samen met een goede zoet-zuurbalans. Elegante en verfijnde afdronk.

8.5         Lafaurey Peyraguey

Finesserijke aroma’s met ook hier bescheiden botrytis, elegantie primeert op opulentie. Ingebouwd zoet combineert met diepgang en ondersteuning van frisse zuren. Lange finale waarin het zoet op de achtergrond blijft.

8.0+      Sigalas Rabaud

Exotisch fruit met behoorlijk wat botrytis. Elegante en toch diepe aanzet, mooi smaakprofiel waarin zoet en zuur speels door elkaar lopen, zuivere en lange finale.

8.0        Suduiraut, de Fargues

Bordeaux aoc wit

8.5         Ail d’Argent

Met 65% sauvignon blanc en 35% semillon is deze witte wijn van Château Mouton Rothschild sterk door de sauvignon blanc getekend door zijn tropisch fruit. Ronde en ietwat vettige structuur die het dankzij zijn hoge zuurgraad toch niet aan charme en frisheid ontbreekt. Lange droge en zuivere finale.

8.5         Cos d’Estournel blanc

Passievruchten, perzik en abrikoos domineren waardoor deze wijn iets wegheeft van de viognierdruif, een hint van honing en florale toetsen. Sappige aanzet die fruit en zuren samenbrengt en koppelt tot een prachtige voortzetting. Droge, zuivere finale met een fijn bittertje. 66% sauvignon blanc en 34% semillon. Knappe wijn.

8.5         Pavillon Blanc du Château Margaux

Zeer aromatisch met limoen, pompelmoes en perzik, aangevuld met een resem witte bloemen. Sappige en vettige structuur met een opwekkende en strelende aciditeit. Lange uitgestreken finale met een fijn bittertje en een wat ziltige toets. De beste Pavillon Blanc du Château Margaux  ooit. 100% sauvignon blanc.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *