Proefnotities Bordeaux 2015

Proefnotities Bordeaux 2015

Door Hugo Van Landeghem

Sauternes – Barsac

9.5          d’Yquem
Schitterende en complexe aroma’s op basis van fijne botrytis, perzik en abrikoos, samen met gekonfijt fruit. Fijne aanzet met zalvend verfijnd zoet. Fraîcheur en complexe onderbouw. Elegantie en frisse zuren temperen de concentratie. Fraaie en lange finale met aangenaam bittertje. Grote wijn!

9.0+       Sigalas-Rabaud
Fraaie aroma’s met finesse en botrytis, complex. Verfijnde attaque met versmolten zoet dat wordt ingepakt door fruit, uitstekende balans met een finesserijke en elegante onderbouw. Lange en frisse finale.

9.0+       La Tour Blanche
Goudgele kleur. Rijke maar fijne aroma’s met botrytis. Rijke maar evenwichtige smaakstructuur met gekonfijt fruit dat draagt tot in de lange finale met getemperd zoet.

9.0         Clos Haut-Peyraguey
Gekonfijt fruit met diepte en fraaie botrytis. Start in de smaak met sappig fruit en rondeur, mooie diepgang en lange verfijnde en frisse finale, getekend door een zuivere fruitexpressie.

9.0         De Fargue
Diep gele kleur. Rijke botrytis, finesse. Rijke smaakaanzet met knappe voortzetting in het middenstuk, frisse zuren en gekonfijt fruit ondersteunen de rijke materie. Lange finale. Rijke wijn maar met klasse.

9.0         Suduiraut
Exotisch en gekonfijt fruit, rijp maar verfijnd. In de mond vinden we massa’s rijp fruit en mooie levendige zuren, frisse en lange afdronk met een aromatische persistentie.

8.5         Guiraud, Lafaurie-Peyrauguey,  Doisy-Daëne en Coutet

Haut-Médoc

9.0-        La Lagune
Rijpe cassis en verfijning, een vleugje grafiet en mooie integratie van nieuw hout. Goede grip en een gestoffeerd middengebied met rijpe fruitvulling, knappe aciditeit en frisse, rijpe en smaakvolle tannine met  lengte.

8.0+      La Tour Carnet
Combinatie van rood en zwart fruit, elegant en verfijnd. Er is duidelijk minder nieuw hout gebruikt dan in vorige jaren. Matige extractie en elegante onderbouw gekoppeld aan een goed evenwicht. Rijpe tanninestructuur.

8.0         Cantemerle
Diepe kleur met paarse meniscus. Rijpe cassis en grafiet, geïntegreerd hout. Zet in de mond aan met zoet rijp fruit, heeft vulling en structuur samen met een goed evenwicht. Degelijke lengte.

8.0-       Belgrave
Intense kleur met jeugdige spanning. Geconcentreerd en rijp fruit met fraîcheur. Goede grip met een gestoffeerd middengebied, evenwichtig, gebonden en rijpe tannine.

8.0-       De Lamarque
Geconcentreerd zuiver en rijp fruit met vlierbes . Start in de smaak met geconcentreerd fruit, houdt ook het middenstuk onderbouwd met een flinke concentratie en eindigt met rijpe stevige tannine.

Margaux

9.5         Château  Margaux
Samenstelling: 87% cabernet sauvignon, 8% merlot, 3% cabernet franc en 2% petit verdot. Slechts 35% werd gebruikt voor de grand vin. Dit is wellicht de beste château Margaux ooit. Reële kanshebber voor de wijn van het jaar! Fantastisch mooie neus met finesse, diepgang en schakering. Bosbessen en zwarte bramen, subtiele houtaroma’s. Romig, elegant en finesserijk fruit stofferen de smaak van aan de aanzet tot in de finale, perfect evenwicht en geraffineerde tannine zorgen voor schitterend lange afdronk. Dit is de meest finesserijke château Margaux ooit. Een hommage aan Paul Pontallier die onlangs op 59-jarige leeftijd overleed. Hij was sinds 1990 directeur op château Margaux.

9.0+       Palmer
Vrij discreet qua aroma’s, bosbessen en zwarte bramen, heeft diepgang en een uitgesproken finesse. Romige aanzet die verder glijdt in een fruitige en gestoffeerde onderbouw, een uitstekend evenwicht tussen alcohol, zuren en tannine leidt tot charme met behoud van diepgang. Smaakvolle en nobele tannine. Knappe lengte.

9.0         Brane Cantenac
Finesserijke aroma’s met voornamelijk cassis en rijpe bramen en aangevuld met verfijnde houtaroma’s. Fijne en romige aanzet met zuiver en rijp fruit, heeft nuance en reliëf, maar blijft vooral elegant in zijn structuur. Frisse en geraffineerde tannine. Een voorbeeld van een top margaux.

9.0         Giscours
Zeer mooie aroma’s met diep geconcentreerd zwart fruit, opvallende finesse en fraîcheur. Aanzet met sappig fruit, romige en geschakeerde onderbouw, gesteund met een goede aciditeit en eindigend met smaakvolle en rijpe tannine. Knappe Giscours.

9.0         Rauzan-Ségla
Vrij gereserveerde en ingetogen in zijn aroma’s, zoals gewoonlijk tijdens de primeurdegustatie, maar met onderliggende finesse en diepte. Elegante maar gestructureerde onderbouw met finesse en frisse zuren, nobele tannine zorgen voor een lange afdronk.

9.0         Durfort-Vivens
Zwart geconcentreerd fruit van rijpe bosvruchten, charmant maar met diepgang, complex en verrijkende integratie van nieuw hout. Zet aan met romig fruit, geconcentreerd en diep en eindigend met rijpe klasserijke tannine. Zeer fraaie wijn, nu op niveau van een deuxième grand cru classé.

9.0-        Du Tertre
8.5         Rauzan-Gassies, Marquis de Terme , Pavillon Rouge du Château Margaux
8.0         Lascombes, Desmirail

Saint-Julien

9.0         Ducru-Beaucaillou
Prachtige aroma’s met blauwe  bosbessen en cassis, zo diep en geconcentreerd dat het 100 procent nieuw hout volledig is geïntegreerd en nauwelijks wordt opgemerkt. Zuivere en briljante attaque met romig fruit en enorme fraîcheur en uitlopend met gestructureerde ragfijne tannine. Klasserijke wijn met finesse en spanning.

9.0         Léoville Barton
Intense neus met diep geconcentreerd fruit, met enorme finesse en diepgang en een mooie aanvulling van fraaie houtaroma’s. Gestructureerde onderbouw die steunt op heel fris en geconcentreerd fruit met levendige zuren. Smaakvolle tannine. Koppelt kracht aan elegantie.

8.5         Léoville Poyferré
Zeer intense kleur. Geconcentreerde bramen en cassis, fraîcheur en diepte, aangevuld met koffie, chocolade en zoethout. Compacte en stevige vulling met wat tonen van torrefactie, kruidige finale met sterke tannine die gebonden blijft. Heeft meer extractie dan Ducru-Beaucaillou en Léoville Barton.

8.5         Branaire-Ducru
De aroma’s zijn gereserveerd maar vooral door rijpe cabernet getekend, grafiet en cassis. Gemiddelde concentratie met elegantie en verfijning, gekoppeld aan frisse zuren. Rijpe en gestoffeerde tannine.

8.5         Gruaud Larose
Diepe fruitconcentratie met zwarte bessen en grafiet. Romige aanzet met veel rijp fruit en goede voortzetting zonder de minste hapering, evenwichtig en verfijnd. Gestructureerde, maar rijpe en frisse tannine zorgt voor een lange afdronk.

8.5         Saint-Pierre
Rijp cabernet fruit met cassis en framboos, tonen van licht geroosterde koffie. Start in de mond met zuiver fruit, heeft densiteit en diepte in zijn voortzetting waarbij kracht en elegantie in harmonie blijven. Gestructureerde rijpe tannine.

8.5-        Gloria
8.0         Lagrange, Beychevelle
8.0-       Talbot, Langoa Barton

Pauillac

9.5          Pontet-Canet
Schitterende aromatische expressie met perfect rijpe cabernet sauvignon met vooral bramen en zwarte bosbessen. Munt uit door een enorme fraîcheur waarbij het hout nauwelijks wordt opgemerkt. Charmante en romige aanzet met verfijnd, zuiver en krokant fruit, elegant en toch geconcentreerd, met een zijdeachtige structuur. Eindigt met rijpe en geraffineerde tannine. Rendement van 33hl/ha en 95% grand vin!

9.5          Pichon Longueville Comtesse de Lalande
Neus met raffinement en schitterend cabernet fruit met zowel diepte als breedte. Fraaie attaque met een zijdeachtige allure, verfijnde en ragfijne structuur met een finesserijke onderbouw, hoge precisie gekoppeld aan diepgang en uitlopend in een finale met verfijnde tannine. Een pauillac met harmonie en elegantie en uitgesproken finesse. Pichon Lalande is terug!

9.0+       Lafite Rothschild
Knappe aromatische expressie met finesse en fijne kruiden, een combinatie van framboos en cassis. Sterk cabernet getekend met 91% cabernet sauvignon. Start in de mond met romig fruit en goede diepgang, een ranke onderbouw ( 12,7 volumeprocent alcohol!) met goed evenwicht. Valt meer op door verfijning en frisheid dan door kracht. Mist op dit moment wat diepgang. Moeilijke fase?

9.0+       Mouton Rothschild
Geraffineerde neus met vooral framboos en cassis, eerder elegant en rijp dan wel diep geconcentreerd. Elegante structuur waarin de kwaliteit van het fruit en de onderliggende levendige zuren voor spanning zorgen. Ingebouwde fijne tannine in de lijn van de onderbouw versterkt in de finale nogmaals de elegantie.

9.0+       Pichon Longueville Baron
Klasrijke aroma’s met diep geconcentreerd en rijp fruit, complex en aangevuld met geïntegreerde houtaroma’s, etaleert naast concentratie ook fraîcheur. Ronde maar diepe smaakaanzet met massa’s fruit, diepte en breedte vullen het middengebied waarna de stijlvolle rijpe tannine voor een lange finale zorgt.

9.0         Lynch Bages
Finesserijke aroma’s met geconcentreerd maar heel fris fruit waarvan vooral de zuiverheid opvalt, perfecte integratie van het nieuw hout met aangename vanilletoets. Ook de smaak etaleert het pure en fijne fruit en ondersteunt de uitstekende balans. Nobele tannine. Kracht en finesse hand in hand. Men werkt op Lynch Bages actueel meer naar finesse dan naar kracht zoals in het verleden.

8.0         Clerc Milon, d’Armailhac, Grand Puy Ducasse, Lynch Moussas

Saint-Estèphe

9.5          Calon-Ségur
Diepe kleur. Schitterend subliem fruit vanwege een rijpe maar frisse cabernet sauvignon. Diepgang en finesse in harmonie. Het 100 procent nieuw hout valt nauwelijks te bespeuren. Zijdeachtige aanzet met velours  die zich verder zet in een romige onderbouw met densiteit en behoud van elegantie. Frisse zuren steunen de nobele tannine tot in de lange afdronk. Dit is een concurrent van château Margaux als wijn van het jaar!

9.0         Montrose
Gereserveerde neus maar met onderliggende finesse zonder de diepgang en de finesse van Calon-Ségur. Stevige en krachtige smaakaanzet met vooral de structuur van cabernet. Evenwichtige onderbouw met goede zuren die overgaan in ietwat compacte tannine waardoor de finale wat streng overkomt. Heeft klasse maar zit in een ietwat moeilijke tussenfase?

9.0         Cos d’Estournel
Intense kleur. Diep zwart fruit met concentratie en diepte, complexiteit en frisheid etaleren klasse. Goede integratie van het nieuw hout zonder nadrukkelijke toasting. Geconcentreerde en door rijp fruit gesteunde onderbouw met een zachte maar krachtige ruggengraat waardoor kracht en elegantie samengaan. Nobele tannine en lange afdronk.

8.0         Lafon-Rochet
Verfijnde aroma’s met rijp fruit en voldoende finesse, toont ras en elegantie. Uitstekend evenwicht met harmonie tussen kracht, rijpheid en frisheid. Rijpe tannine.

8.0-       Cos Labory, Phélan-Ségur , Tronquoy-Lalande

Pessac-Léognan rood

9.0+       Haut-Bailly
Nog vrij discreet in zijn aromatische expressie, maar met onderliggende finesse, rijp en diep. Romige fruitattaque met goede voortzetting gesteund door intens en rijp fruit samen met een verfrissende aciditeit. Gestructureerde en verfijnde tannine met een kruidige ondertoon. Voor dat laatste is de petit verdot verantwoordelijk die voor het eerst met 4 procent aanwezig is in de grand vin.

9.0+       Domaine de Chevalier
Subtiele neus met finesse en elegantie met als aanvulling een fijne en discrete houttoets. Licht zoete aanzet gevolgd door een gemiddelde concentratie waaruit diepte en verfijning spreekt. Zijdeachtige en klasrijke tannine stofferen de lange finale.

9.0+       Pape Clément
Klasserijk fruit met zowel diepgang als finesse. Het nieuw hout is volkomen geïntegreerd en in harmonie met het fruit. Dit was in het verleden wel eens anders. Evenwichtige structuur gedekt door rijp fruit en matige extractie. Smaakvolle en gestructureerde tannine.

9.0+       Smith Haut Lafitte
Mooie fruitige aroma’s met diepgang en klasse gekoppeld aan een uitzonderlijke fraîcheur. Het nieuw hout is volledig ingebouwd. Goede aanzet met rijp fruit en lichte toastimpressies, mooie balans met diepgang. Lange finale die uitmunt door rijpe en nobele tannine.

9.0         Malartic Lagravière
Alhoewel nog vrij discreet vallen de aroma’s op door zwart fruit en toetsen van grafiet, heeft fraîcheur en diepte. Goede vulling met reliëf en nuance. Eindigt met smakelijke en fijne tannine.

9.0         Les Carmes Haut-Brion
Flatterende aroma’s met vooral cassis en bosbessen, heeft finesse. Zet in de smaak aan met rijp intens fruit en vervolgt met goede vulling en een kruidige ondertoon. Uitstekende balans geschraagd door frisse zuren en uitlopend in een finale met rijpe tannine.

8.0         Latour-Martillac, Carbonnieux, Olivier

Pessac-Léognan wit

9.0+       Smith Haut Lafitte
Schitterende aroma’s met verfijnde fruitschakeringen, finesse en frisheid. Het hout blijft volledig in dienst van het fruit. Een mooie aanzet met fruit en frisse romigheid, uitstekende balans waarin de zuren voor spanning zorgen. Zeer lange afdronk.

9.0+       Pape Clément
Niet helemaal helder. Een nog ietwat reductieve neus, maar met verscholen onderliggende finesse. Door fruit gedragen evenwicht met gemiddelde concentratie maar heel zuiver en met spanning. Heeft zowel breedte als diepgang. Lange finale.

9.0+       Domaine de Chevalier
Schitterend fruit met hoogtonige finesse en elegantie gekoppeld aan nuance. Sappige en verfijnde onderbouw met zowel breedte als diepte. Uitstekend evenwicht en aromatische persistentie in de finale.

9.0         Malartic Lagravière
Nog vrij discreet maar verluchten brengt subtiele fruitaroma’s die tegelijk elegant als rijp zijn. Een smaakvolume dat door sappig fruit wordt getekend, verfrissende zuren en voldoende materie. Fraaie lengte.

9.0         Larrivet Haut-Brion
Sterk aromatisch met vooral exotisch fruit, blijft fris en elegant met het hout op de achtergrond. Goede vulling met sappige structuur die zich doortrekt vanaf de aanzet tot in de lange finale, waarin het fruit weerkeert.

8.5         Latour-Martillac
8.0         Bouscaut, Carbonnieux, Fieuzal, Chantegrive (Graves)

Saint-Emilion

9.5          Ausone
Schitterend fruit met hoogstaande finesse waarin rijpe cassis en zwarte bosbessen opvallen en aangevuld worden door een subtiele kruidigheid. Romige en verfijnde aanzet met zowel breedte als diepte. Prachtige fraîcheur tekent voor een uitstekende balans. Lange finale met frisse en nobele tannine. Grote wijn.

9.5          Cheval Blanc
Finesserijke aroma’s met rijpe bramen maar ook met florale toetsen die voor complexiteit zorgen. Subtiele kruidigheid van rijpe maar niet overrijpe merlot. Start in de smaak met romig en intens fruit dat zich doortrekt tot in de lange finale die getekend wordt door een zijdeachtige tannine. Perfecte harmonie tussen kracht, elegantie en finesse. Grote wijn.

9.0+       Angelus
Fraaie en intense fruitaroma’s met vooral donker rijp fruit, aangevuld met een fijne kruidigheid, complex en fris. Kruidige aanzet met rijp fruit , geconcentreerd maar met voldoende zuren. Uitmuntende zoet-zuurbalans met bijhorende finesse. Lange en verfijnde finale.

9.0+       Pavie
Geconcentreerd en genuanceerd fruit met grote klasse en onderliggende fraîcheur. Een smaakaanzet met dominerend fruit die zich doortrekt met veel reliëf in het middengebied en een fijne kruidigheid, prachtig evenwicht met fraîcheur dat uitloopt met smaakvolle en rijpe tannine. Klasserijke wijn.

9.0+       Figeac
Geconcentreerd fruit met zwarte bes van rijpe cabernet sauvignon (43%!), aangevuld met florale toetsen van de cabernet franc (28%)en de romigheid van de merlot (29%). Romige fruitstructuur met veel ras en verfijning. Gestoffeerd middenrif met kruidige toetsen dat door frisse zuren wordt ondersteund. Frisse en lange afdronk. Een statige Figeac met klasse.

9.0+       Bélair-Monange
Rijp en geschakeerd fruit met veel finesse en diepgang. Krachtige smaakaanzet met veel rijp en intens fruit maar met flink wat zuren ter ondersteuning. Een overheersende fraîcheur zorgt voor spanning en diepgang. Klasserijke en lange afdronk. De beste Bélair-Monange ooit.

9.0         Canon-la-Gaffelière, Clos Fourtet, Larcis Ducasse, Bellevue Mondotte, Tertre Roteboeuf,  Villemaurine, Bellevue

Pomerol

9.5          Petrus
Schitterend merlotfruit met grote finesse en fraîcheur, bramen en moerbei, romige impressies verweven met een subtiele kruidigheid. Romige en zalvende attaque gevolgd door een matige extractie waarin finesse en frisheid als een rode draad doorheen het middenstuk lopen. Geraffineerde tanninestructuur als sluitstuk. Ontzettend mooie Petrus, een toonbeeld van finesse en elegantie of ook: kracht in een fluwelen handschoen.

9.5-        Vieux Château Certan
Rijpe bramen en cassis met grote finesse, geschakeerd  en complex. Romige aanzet met massa’s fruit en een zijdeachtige textuur. Heeft de concentratie van de merlot uit 2010 en het kasjmier van de rijpe cabernet franc uit 2015. Fraîcheur en edele tannine tekenen voor een lange afdronk.

9.0+       L’Eglise Clinet
Een fruitkorf met frambozen en aardbeien,  veel diepgang met opvallende fraîcheur. Geen overweldigende concentratie maar een frisse op finesse gesteunde onderbouw met een prachtig evenwicht. Toont zowel breedte als diepgang. Deze l’Eglise Clinet imponeert meer door elegantie en verfijning  dan door kracht.

9.0+       La Conseillante
Fraaie aroma’s met finesse, aangevuld met een fijne kruidigheid van perfect rijpe merlot, complex. Subtiele aanzet met romig fruit, zet zich verder met een gemiddelde concentratie waarin het fruit en de uitstekende balans de hoofdtoon voeren. Ragfijne tannine. Een pomerol van grote klasse!

9.0+       Clinet
Schitterende aroma’s met zwart  rijp fruit gekoppeld aan diepgang en fraîcheur, het nieuwe hout is matig getoast en volkomen geïntegreerd. Gestructureerde onderbouw met goed evenwicht, rijp fruit en reliëf. Matige extractie brengt meer de finesse naar voor dan in vorige jaren. Knappe pomerol.

9.0+       La Violette
Toont zich met geraffineerde aroma’s al vrij open, rijpe framboos en florale toetsen, complex en tegelijk heel frisse impressie van rijpe merlot. Start in de mond met romig fruit, een geschakeerde onderbouw met uitmuntend evenwicht, diepgang en verfijning tot in de finale.

9.0         Petit Village, Trotanoy, Hosanna, La Fleur Petrus, Gazin, Rouget

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *