Wijn proeven in coronatijden

Wijn proeven in coronatijden

We zagen enkele creatieve commanderijbesturen ondanks alles een alternatief wijnprogramma in elkaar boksen: wijnflesjes werden thuis afgeleverd voor een online tasting, een afhaal-feestmenu met wijn en ook een online nieuwjaarsreceptie staat al in de steigers. Hieronder een paar voorbeelden hoe dat praktisch vorm kan krijgen:

De Beste Fles Online door Commanderij Nova Zembla

Het thema “De Beste Fles” is u alvast niet onbekend. Echter, in coronatijden is niets zoals het is geweest. Deze keer worden de flessen niet geselecteerd door het bestuur, maar door de leden zelf!

Hoe gaan we concreet tewerk?

De spelregels

 • Elk deelnemend lid koopt drie dezelfde flessen van een lievelingswijn
 • De maximale prijs per fles bedraagt 15 EUR en de wijn moet in België te koop zijn
 • Alle geopende flessen worden door de Commanderij terugbetaald
 • Elk type wijn is mogelijk (wit, rood, rosé, zoet, versterkt) – met uitzondering van schuimwijnen (om praktische redenen)

Praktisch

 • De flessen worden onherkenbaar verpakt aan een bestuurslid bezorgd.
 • Het bestuur zorgt voor het overgieten naar individuele flesjes.
 • De wijnen worden onder de deelnemende leden verdeeld.
 • Elk lid beoordeelt de wijnen van de minst lekkere naar de lekkerste.
 • Dit resultaat wordt naar het bestuur gestuurd – per mail, whatsapp, google forms … tegen de afgesproken deadline
 • Tijdens een online-event worden de wijnen besproken, nog eens geproefd (niet alles vooraf uitdrinken dus) en wordt de uitslag bekend gemaakt.
 • De zes best bevonden wijnen spelen op een latere datum de finale – georganiseerd volgens dezelfde principes als de eerste ronde.

“Geowinecatching” door Commanderij Nova Zembla

Uitgestippelde wandeltocht waarbij op verschillende plaatsen wijn verstopt zit. Deelnemers kunnen er een gezinswandeling van maken en vertrekken op verschillende startplaatsen. Blind proeven uit kleine gepersonaliseerde flesjes. Voor rood wordt gekozen voor wijnen met weinig tannine. ’s Avonds wordt in een zoommeeting bekend gemaakt welke wijnen werden geproefd.

Mystery tasting door leden van Commanderij Brussel

Peter Arijs en Stijn Verleyen van Commanderij Brussel organiseerden een mystery tasting wedstrijd. Acht wijnen dienden door de deelnemers thuis blind geproefd te worden aan de hand van 6 cl samples in een kerstverpakking. De wijnen en winnaars werden bekend gemaakt tijdens een geanimeerde online sessie. Onder de 48 deelnemers zowel leden van de Vlaamse Wijngilde als andere wijnliefhebbers.

“Proefavond@home” door Commanderij Amici

Het blind proeven van vijf wijnen (telkens in flesjes van 10cl) onder begeleiding van een gastronomisch menu (aperitiefhapjes en twee gerechtjes). Het menu wordt bereid door een paar leden en het bestuur zorgt voor het bezorgen van spijs en drank aan de leden. De proefavond wordt ingeleid door de voorzitter met een korte meeting via Zoom. Tijdens het proeven en eten kunnen enkele online vragen ingevuld worden. Op het einde van de avond volgt een korte nabespreking via Zoom.

“Online wine tasting” door Commanderij Molenberg

Het bestuur koos op basis van ‘koop lokaal’ vijf wijnen. Er werd gekozen voor een uitgebreid feestmenu waarvoor we een schuimwijn, twee witte en twee rode wijnen hadden voorzien. De wijnmeester startte met een korte omschrijving en de online aanwezigen vulden aan met interessante weetjes en samen trachtten we te komen tot het gepaste gerecht.

“Virtuele nieuwjaarsdrink” door Commanderij Gent

De wijnmeester selecteerde een vijftal gelijkwaardige aperitiefwijnen uit het aanbod van de trouwe sponsors van de commanderij. Elk lid ontvangt één fles, willekeurig gekozen, thuisbezorgd. Tijdens de virtuele toast maken we de fles open om te klinken met het perspectief op een aangenamer 2021. De wijnmeester geeft ons tijdens deze virtuele bijeenkomst een korte beschrijving van elk van de vijf wijnen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *